avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 682 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Alocatie copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Alocatie copil

Buna seara! O cunostinta a nascut de 3 saptamani un copil. Problema e ca mama are doar 14 ani, a abandonat scoala pt a creste copilul. Se da alocatie de stat in val de 200 lei copilului si daca da unde si cu ce documente trebuie sa se prezinte tanara mamica? Va multumesc!
Ultima modificare: Sâmbătă, 5 Aprilie 2014
ana-cer, moderator
Cel mai recent răspuns: valici , utilizator 09:57, 7 Aprilie 2014
Alocatia pentru copil se primeste indiferent de varsta mamei sau a tatalui copilului.

Actele pentru a primi alocatia de stat pentru copil sunt:
- Cerere tip;
- Certificatul de nastere al copilului pentru care se solicita alocatia de stat - copie si original;
- Buletin (carte) de identitate pentru unul dintre parinti (cel care solicita sa fie titularul alocatiei) in original si copie;
- Dosar cu sina.

Alte acte solicitate dupa caz
- Adeverinta de la primaria de domiciliu al celuilalt parinte, in cazul in care acesta nu are acelasi domiciliul cu mama;
- Certificat de casatorie;
- Hotarare de divort;
- Hotarare judecatoreasca de incredintare, incredintare in vederea adoptiei, de plasament, de plasament in regim de urgenta, de instituire a tutelei;
- Certificat de incadrare intr-o categorie de persoane cu handicap;
- Extras de cont, daca se solicita plata in cont bancar.

Alocatia de stat este in valoare de 200 de lei/luna pentru copiii cu varsta cuprinsa intre 0-2 ani (sau 0-3 ani pentru copiii cu handicap), conform Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 148/2005 privind sustinerea familiei in vederea cresterii copilului si in valoare de 42 de lei pentru copiii cu varsta cuprinsa intre 2 si 18 ani.

Dreptul la alocatia de stat pentru copii se stabileste incepand cu luna urmatoare celei in care s-a nascut copilul, iar plata drepturilor se face incepand cu luna urmatoare depunerii cererii.

Dosarul trebuie sa se depuna la Directia de Asistenta Sociala si Protectia Copilului a Primariei localitatii sau sectorului unde isi au domiciliul solicitantii.
Dosarul NU se depuna la Directia de Asistenta Sociala si Protectia Copilului CI LA Primariea localitatii sau sectorului unde isi au domiciliul solicitantii PLUS ACTUL DIN CARE REIESE INSTITUIREA TUTELEI. Mama fiind minora nu poate sa primeasca alocatia

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ce documente sunt necesare pentru alocatia de stat pentru copii? Elena Caldararu Elena Caldararu buna ziua!ce documente sunt necesare pt alocatia de stat pt copii si in cat timp de la nastere se depun actele si unde?va multumesc!! (vezi toată discuția)
Alocatia de stat pentru copii kmmy kmmy buna ziua, sunt insarcinata si urmeaza sa nasc in semptembrie; as dori sa stiu ce acte trebuie sa pregatesc si unde sa ma adresez ulterior pentru alocatia ... (vezi toată discuția)