avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 118 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Curs puericultura
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Curs puericultura

Managerul de resurse umane spune ca adeverinta pentru acest curs, ca sa fie valabila, ar trebui emisa dupa ce se naste copilul, mie doctorul de familie mi-a emis aceasta adeverinta inainte de nasterea lui. Are dreptate managerul de resurse umane?
Cel mai recent răspuns: machociprian , utilizator 21:05, 28 Iulie 2015
Va multumesc pentru raspunsuri, cred ca acestea scrise lamuresc situatia.
Problema era alta: angajatorul nu primeste adeverinta de urmare a cursului de puericultura decat daca este emisa dupa ce se naste copilul, ceea ce nu este obligatoriu.
Voi vedea daca o primeste sau nu, cert este ca managerul de ru stie ca asa este valabila adeverinta, dupa nasterea copilului, eh si mai stia ca sint 15 zile... desi s-a convins ulterior ca cele 10 zile comunicate de mine sint reale.
Va rog sa-mi spuneti,concediul de puericultura trebuie solicitat in primele 8 saptamani sau si efectuat?Adica daca l-as solicita in a opta saptamana sa zicem,efectuarea decurge clar dupa cele 8 saptamani.....Legea spune doar de solicitare,dar unii spun ca trebuie si efectuat in acele prime 8 saptamani.....care e interpretarea?Va multumesc!
Conform prevederilor legale de mai jos, concediul paternal se cere si se acorda doar in primele 8 saptamani de la nasterea copilului. Daca nu solicitati concediul in perioada mentionata, atunci e logic ca va pierdeti dreptul la el.

Legea nr. 210/1999:

Art. 2.
(1) În cazul în care titularul dreptului la concediu paternal este asigurat în cadrul sistemului asigurărilor sociale de stat, el are dreptul la un concediu paternal plătit de 5 zile lucrătoare.
(2) Concediul paternal se acordă la cerere, în primele 8 săptămâni de la naşterea copilului, justificat cu certificatul de naştere al acestuia, din care rezultă calitatea de tată a petiţionarului.
(3) Indemnizaţia pentru concediul paternal se plăteşte din fondul de salarii al unităţii şi este egală cu salariul corespunzător perioadei respective.

Art. 4.
(1) În cazul în care tatăl copilului nou-născut a obţinut atestatul de absolvire a cursului de puericultură, durata concediului paternal, acordat în condiţiile art. 2, se majorează cu 10 zile lucrătoare.
(2) Tatăl poate beneficia de prevederea cuprinsă la alin. (1) numai o singură dată.

Alte discuții în legătură

Zile libere tata la nasterea copilului friday_325 friday_325 Buna ziua, ma intereseaza daca in calitate de angajator sunt obligat sa acord 5 zile de concediu tatalui, la nasterea unui copil, daca nu exista contract ... (vezi toată discuția)
Concediu parental alinailie alinailie Buna ziua!As vrea sa stiu daca concediul parental se acorda si tatilor care nu sunt casatoriti legal cu mama copilului,cum este cazul meu si al partenerului ... (vezi toată discuția)
Legea concediului paternal lani lani Va rog sa ma lamuriti intr-o problema: in legea 210/1999 a concediului paternal se specifica in art.1 alin.2 ca tatal copilului nou nascut are dreptul la un ... (vezi toată discuția)