avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1400 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cum se face intabularea...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cum se face intabularea...

urmeaza sa finalizez in fata notarului un contract de VC a unui teren cumparat cu chitanta de mana.De fapt am inteles ca trebuie sa intabulez intai terenul pe numele proprietarilor si doar apoi se poate trece pe numele meu.Intrebarea mea este: este nevoie de 2 martori in momentul in care eu platesc intabularea pe numele lor (nu de alta, dar cine stie..daca se razgandesc dupa) sau e de ajuns actul parafat de notar ? Si inca una : s ar putea face un act notarial concomitent cu intabularea pe numele lor, pentru ca sa nu-I mai aduc inca o data la notar pentru transferarea/intabularea lui pe numele meu ? Multumesc.
Cel mai recent răspuns: ContSters250994 , utilizator 17:08, 20 Aprilie 2014
Trebuie sa stii ca nu-ti vei putea intabula terenul in CF si nu devii proprietar legal, doar intabularea dovedeste dreptul de proprietate, valabil erga omnes (impotriva tuturor). Orice act sub semnatura privata este valabil doar intre parti si face dovada doar intre acestia.
Vanzatorul terenului trebuie sa prezinte in fata notarului dovada ca este unic proprietar pe acel teren. Aceasta DOAVADA se face doar cu un extras de carte funciara in care se precizeaza in:
- foaia A - foaia de avere - nr. top./cad - categoria de folosinta, suprafata si , locatia.;
- foaia B - proprietarul /proprietarii;
- foaia C - daca acel teren este liber de sarcini ,sau este grevat de sarcini.
In baza acestui act vanzatorul poate vinde terenul, iar de aici notarul isi intra in rol.
Deocamdată CF nu este act de proprietate nu are efect constitutiv pana la terminarea lucrărilor de cadastru la nivel național. Dovada Proprietății o face cu actul de proprietate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire? stefanbb stefanbb Buna ziua!Unchiul meu a revocat acum 5 ani testamentul prin care ii lasa fratelui meu un teren.in prezent unchiul doreste sa imi inscrie mie acest teren.1.Care ... (vezi toată discuția)
Intabulare carte funciara ContSters9695 ContSters9695 In cazul in care s-a incheiat un contract de vanzare-cumparare care are ca obiect o constructie, nu si terenul, iar contractul e certificat de avocat, pentru ... (vezi toată discuția)
Constatare drept de proprietate loredana24 loredana24 Buna ziua. Va solicit ajutorul cu urmatoarea speta. X face un antecontract de vanzare cumparare cu Y in vederea vanzarii unui teren agricol. Pretul este ... (vezi toată discuția)