avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 191 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Contract de arendare teren
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Contract de arendare teren

Bună ziua!
Am o problemă la care nu găsesc o soluţie. La noi în sat este o persoană care de mulţi ani deţine în arendă pământurile bătrânilor care nu-l pot lucra. El a arendat şi pământul bunicii mele din partea mamei de foarte mulţi ani, însă abia din 2008 legal, adică întocmind un contract de arendare. Contractul s-a întocmit pentru o perioadă de 10 ani între arendaş şi bunica mea. În anul 2012 bunica a decedat, iar respectivul încă ţine pământul.
1. Ce vreau eu să ştiu este că dacă bunica a decedat, contractul mai este valabil (devine nul abia după ce trec cei 10 ani) sau nu mai este valabil cu data decesului bunicii?
2. Ce demersuri trebuie să fac (mă refer dacă există o procedură anume) să-i iau pământul?
3. El a arat şi a semănat terenul respectiv. Eu am obligaţia să-i plătesc aceste lucrări, sau il pot lua fără să plătesc nimic.
Am întrebat la un notariat din zonă, dar nu a ştiu să-mi zică, ori nu a vrut.
Mulţumesc!

Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 11:17, 8 Aprilie 2014
Raspunsurile la prima si ultima intrebare le aflati citind contractul de arenda.
Referitor la a doua intrebare , am si eu o intrebare/nedumerire...De ce vreti sa ii luati terenul, va apucati dintr-o data de agricultura sau vreti sa il vindeti?
De obicei arendasii lucreaza suprafete mari de teren, daca dvs doriti sa va retrageti inseamna ca lotul dvs sa raman nelucrat sau cultivat cu altceva, inseamna ca arendasul sa va ocoleasca parcela care poate fi si in mijlocul tarlalei.
Daca nu va apucati de agricultura si doar vreti sa obtineti un profit din vanzarea terenului, acest teren il puteti vinde arendasului care are drept de preemtiune asupra terenului.
La 1 si 2 trebuie vazut contractul.
La 3: nu puteti lua un pamant semanat de altul si culege roadele, asta e logica arenzii, exista anumite conditii de reziliere a contractului... ori ii despagubiti ori asteptati sa culeaga roadele.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract arenda Am un contract de arenda, eu fiind arendas, incheiat cu o persoana X. Respectiva persoana, are un contract de arenda incheiat cu un alt arendas, care expira ... (vezi toată discuția)
Mostenire cocorica cocorica Buna ziua! In urma succesiunii eu mama sora si bunica am dobandit o mostenire printre care si un teren agricol care este arendat. Am discutat intre noi si am ... (vezi toată discuția)
Teren dat în arendă ,contract expirat ,mărire arenda Ionut00009 Ionut00009 Am un teren agricol dat în arendă ,la care a expirat contractul în decembrie 2022. Nici eu și nici arendasul(din spusele lui ) nu ne-am dat seama că a ... (vezi toată discuția)