avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 158 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Contract arenda
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Contract arenda

Am un contract de arenda, eu fiind arendas, incheiat cu o persoana X. Respectiva persoana, are un contract de arenda incheiat cu un alt arendas, care expira in martie 2020. A facut cerere cu 1 an inainte pentru a nu i se prelungi contractul respectiv si a incheiat cu mine un nou contract care intra in vigoare la expirarea celuilalt, respectiv in aprilie 2020.
Problema este faptul ca in contractul vechi este introdusa o clauza care prevede faptul ca desi contractul expira in luna martie, arendasul poate lucra suprafata arendata pe parcursul intregului an agricol, adica pana in septembrie 2020.
Avand in vedere ca datorita aceste clauze, nu pot lucra terenul, desi am contract valabil inchieat cu arendatorul, nu il pot declara la APIA, intucat desi am contract, fizic nu lucrez suprafata respectiva si nu ii pot da nici arenda cuvenita arendatorului, intrucat nu pot lucra aceasta suprafata, ea fiind lucrata de celalalt arendas, potrivit clauzei.
Va rog sa ma sfatuiti cu privire la aceasta situatie, ce ar trebui sa fac pentru a putea lucra terenul si pentru a putea da arenda cuvenita conform contractului incheiat.
Va multumesc!
Ultima modificare: Luni, 9 Decembrie 2019
, utilizator
Cel mai recent răspuns: Alexandru Andreescu , utilizator 21:49, 9 Decembrie 2019
Luati-o logic. Pamantul agricol se lucreaza in primavara, iar roadele se culeg in vara-toamna. Daca ati lua terenul din aprilie 2020 inseamna ca in primavara anului 2020 terenul va ramane nelucrat, ori dvs veti culege roadele muncii fostului arendas.
In general contractele de arenda expira toamna, astfel incat vechiul arendas sa aiba timp sa culeaga roadele, iar noul arendas sa poata pregati terenul pentru urmatoarea campanie.
Aveți dreptate însă in aceasta situație cine plătește arenda vechiul sau noul arendaș?
Chiar contractul spune "in contractul vechi este introdusa o clauza care prevede faptul ca desi contractul expira in luna martie, arendasul poate lucra suprafata arendata pe parcursul intregului an agricol, adica pana in septembrie 2020."

Daca vechiul arendas lucreaza pamantul pe parcursul intregului an agricol (pana in septembrie 2020), tot el plateste arenda aferenta acelui an. Nu este legal ca arendasul sa lucreze un teren, fara ca arendatorul sa-si primeasca arenda.

Daca vechiul arendas nu accepta sa achite arenda pentru 2020, atunci dvs luati terenul inca din aprilie, fiindca orice drept (folosirea terenului pana in septembrie) atrage dupa sine o obligatie corelativa (plata arendei).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Puterea acordului verbal, inexistenta unui contract intre parti cacoveandorina cacoveandorina buna ziua am si eu o intrebare pentru cine poate sa ma lamureasca de 2 anilucrez un teren al unei rude cu acordul verbal al acesteia. in luna mai ... (vezi toată discuția)
In anul 2020 am facut succesiunea dupa decesul mamei mele , eu ... liviuursu liviuursu In anul 2020 am facut succesiunea dupa decesul mamei mele , eu fiind unicul mostenitor . Mentionez ca am primit o suprafata de pamant. Problema este ca in ... (vezi toată discuția)
Am cumparat un teren agricol si vreau sa-l arendez unui arendas pe care il aleg eu Roull Roull am cumparat in octombrie 2014 un teren agricol si vreau sa-l arendez acum in martie-aprilie 2017, mentionez ca am primit bani de arenda pe noul teren anul ... (vezi toată discuția)