avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 222 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... CASS
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

CASS

Locuiesc in SUA de peste 20 de ani.
Detin o proprietate in Romania, de la care primesc chirie.
Recent am platit la trezorerie contributia CASS stabilita prin formularul 650 raportata la venitul meu din chirie.
Doresc sa stiu daca plata acestui CASS imi da dreptul automat la asigurare de sanatate in Romania?
Cel mai recent răspuns: mirceani , utilizator 22:03, 13 Iunie 2014
Sectia de Contecios administrativ se gaseste numai la Tribunale, Curti de Apel si ICCJ.
In speta, Tribunalul judetean.

Depunerea cereri de chemare in judecata se poate face si prin trimiterea acesteia prin posta.
Inca o intrebare:
Pe cine ar trebui sa chem in judecata, Casa de Sanatate sau ANAF-ul?
Deci scopul meu ar fi sau sa fiu scutit de plata CASS, sau sa platesc CASS dar sa primesc asigurare ca orice alt platitor de CASS.
Multumesc
Casa de Asigurari de Sanatate are calitate procesuala, in actiunea pe care o doriti s-o promovati.
Revin la cazul meu (locuiesc in SUA, am o proprietate in Romania, primesc chirie, platesc impozit pe venit, platesc CASS pt acest venit, dar NU am asigurare de sanatate), postand raspunsurile primite intre timp de la CNAS, si de la ANAF.

Va rog cititi si va cruciti.

Raspuna ANAF:
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
"Stimate domn,
Referitor la e – mail - ul dv. inregistrat la S.F.M. Campina sub *** in temeiul O.P.A.N.A.F.nr.1338/2008, pentru aprobarea Procedurilor privind indrumarea si asistenta contribuabililor de catre organele fiscale va facem cunoscut urmatoarele :

In e - mail – ul transmis precizati ca, desi platiti contributia de asigurari sociale de sanatate aferenta veniturilor din cedarea folosintei bunurilor obtinute in Romania, nu beneficiati de asigurare de sanatate atunci cand va aflati temporar in Romania, dv.avand domiciliul in SUA.
Totodata, solicitati sa beneficiati de asigurare de sanatate sau sa fiti scutit de la plata contributiei de asigurari sociale de sanatate calculata asupra veniturilor din chirii.
Potrivit art.115, alin.(2), lit.d) din Codul fiscal veniturile unei persoane fizice nerezidente obtinute din inchirierea sau alta forma de cedare a dreptului de folosinta a unei proprietati imobiliare situate in Romania se impoziteaza conform titlului III, cap.IV – venituri din cedarea folosintei bunurilor - din Codul fiscal.
Conform art.64^1, alin.(1) din Codul fiscal organul fiscal competent are obligatia determinarii, pe categoria venituri din cedarea folosintei bunurilor, a venitului anual realizat, suma de venituri nete anuale, in vederea aplicarii prevederilor referitoare la verificarea incadrarii in plafonul corespunzator anului fiscal respectiv pentru contributia de asigurari sociale de sanatate prevazuta la titlul IX^2 – Contributii sociale obligatorii
Urmare celor prezentate SFM Campina a procedat la emiterea deciziei 650, la care faceti referire in e-mail, prin care au fost stabilite in sarcina dv. si plata contributiei sociale de sanatate.
Referitor la faptul ca nu beneficiati de asigurare de sanatate cand va aflati temporar in Romania facem, precizarea ca potrivit art.211 si art.212 din Legea nr.95/2006 – privind reforma in domeniul sanatatii - calitatea de asigurat se stabileste de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, dupa ce depuneti la acesta documentele justificative privind dobandirea calitatii de asigurat.
In consecinta, pentru dobandirea calitatii de asigurat va rugam sa solicitati informatii la Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate Prahova, cu sediul in localitatea Ploiesti, str. Praga, nr.1.
Prezenta nu constituie un act administrativ fiscal, in sensul art. 41 din O.G.nr.92/2003 republicata, sau act administrativ de autoritate, in sensul prevederilor art.1 din Legea nr.554/2004 si nu este opozabila tertilor.
Cu stima,

Sef Serviciu"
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Raspuns CNAS:
"Stimate domnule,

Referitor la e mail-ul dvs. adresat CNAS (nr. înreg. ****), vă comunicăm următoarele:
După cum este specificat la art. 211 alin. (1) lit. a), b) şi c) din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, cu modificările şi completările ulterioare,
„Sunt asiguraţi, potrivit prezentei legi:
a) toţi cetăţenii români cu domiciliul în ţară şi care fac dovada plăţii contribuţiei la fond, în condiţiile prezentei legi;
b) cetăţenii străini şi apatrizii care au solicitat şi au obţinut prelungirea dreptului de şedere temporară ori au domiciliul în România şi care fac dovada plăţii contribuţiei la fond, în condiţiile prezentei legi;
c) cetăţenii statelor membre ale Uniunii Europene, Spaţiului Economic European şi Confederaţiei Elveţiene care nu deţin o asigurare încheiată pe teritoriul altui stat membru care produce efecte pe teritoriul României, care au solicitat şi obţinut dreptul de rezidenţă în România, pentru o perioadă de peste 3 luni şi care fac dovada plăţii contribuţiei la fond, în condiţiile prezentei legi”.
La art. 211 alin. (3) lit. a), b) şic) din acelaşi act legislativ se precizează în ce condiţii încetează calitatea de asigurat şi, pe cale de consecinţă, drepturile ce decurg din aceasta:
„a) pentru persoanele prevăzute la alin. (1) lit. a), odată cu pierderea dreptului de domiciliu în România, precum şi în condiţiile art. 258 alin. (2);
b) pentru persoanele prevăzute la alin. (1) lit. b), odată cu pierderea dreptului de şedere în România, precum şi în condiţiile art. 258 alin. (2);
c) pentru persoanele prevăzute la alin. (1) lit. c), odată cu pierderea dreptului de rezidenţă în România, pentru o perioadă de peste 3 luni, precum şi în condiţiile art. 258 alin. (2).”
Din cele relatate, reiese că nu întruniţi condiţiile pentru a fi asigurat social de sănătate în România.
Pentru a nu mai plăti contribuţia de asigurări sociale de sănătate, este necesar să contactaţi ANAF şi casa de asigurări de sănătate din România în ale cărei evidenţe (încă) figuraţi şi, cu acte doveditoare, să precizaţi că nu aveţi domiciliul în România şi că nu aţi solicitat şi obţinut prelungirea dreptului de şedere temporară în România.


Serviciul Relaţii cu Asiguraţii, Presă şi Purtător de Cuvânt

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Puteti va rog sa-mi confirmati ca singura solutie de rezolvare a acestei dileme este sa chem in judecata CNAS.

Multunmesc pentru sfaturi

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Decizie de impunere cass 2012 - renuntare la asigurare apetra apetra O ruda a primit prin posta decizie de impunere pentru plata CASS pentru anul 2012, 468 lei. Mentionez ca in ultimii 4 ani nu a apelat la serviciile sanitare de ... (vezi toată discuția)
Cass persoana fizica nerezidenta si cass pf fara venit lylyan lylyan Buna ziua O persoana fizica - din Spania, poate sa plateasca CASS in Romania? O pf fara venit poate sa plateasca numai CASS benevol fara pensie? Mulrumesc (vezi toată discuția)
Renuntare asigurare medicala din romania Arianrod Arianrod Buna ziua, Am o nelamurire legata de asigurarea medicala din Romania, despre care stiu ca ar fi obligatorie, dar nu stiu in ce conditii devine facultativa. ... (vezi toată discuția)