ART 213 : Abuzul de încredere
    Însuşirea unui bun mobil al altuia, deţinut cu orice titlu, sau dispunerea de acest bun pe nedrept ori refuzul de a-l restitui, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 4 ani sau cu amendă.
    Dacă bunul este proprietate privată, cu excepţia cazului când acesta este în întregime sau în parte al statului, acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate. Împăcarea părţilor înlătură răspunderea penală.
Sincer, cam greu sa demonstrati acest fapt daca nu exista nici un inscris , iar respectiva persoana nu recunoaste nimic.

nici nu spune  acum ca i-am dat, de cand i-am spus ca o voi da  in judecata, dar nici nu spune nu. aceasta ultima conversatie o am salvata in calculator. banii pe care i-am dat sunt de fapt un credit bancar luat in noiemmbrie 2007, la care am platit pana acum si mai am inca 3 ani si jumatate, 190 ron lunar. ea mi-a dat doar 2 rate din acesti bani, atunci au fost si martori. nu stiu cum o pot determina sa plateasca aceasta rata, efectiv m-a blocat atitudinea ei . mi-a spus clar: nu ai acte cu mine, n-am de ce iti dau bani, asta tot pe corespondenta electronica. nu aveam cum sa fac acte cu ea, practic mancam din aceeasi farfurie, eram foarte apropiate, pana si prietenii nostri comuni au fost socati de atitudinea ei. 		

Aveti  corespondenta electronica  ,  lucru  ce  v-ar putea   ajuta  in a  demonstra  ca  aceasta prietena  va este datoare. Aveti  si  martorii  care  pot  confirma ca aceasta  v-a dat  2 rate.insa, ei  stiau pentru  ce?  ce anume reprezinta aceasta  plata?(oricum  ,  in  lege  se spune ca  nu  poate  fi  facuta  dovada  cu  martori   pentru  sume mai  mari  de  250..)  Personal, nu  va  pot asigura  ca  veti  reusi  ceva,  in special ca  fara  inscrisuri,  este dificil  totusi   de dovedit  ca acest imprumut l-ati  luat  pt . a  o ajuta  pe  ea. Poate  ca acum  nu  dispune de bani,  insa,  daca  este  de buna credinta,  intr-un  final,  cand  se va reabilita financiar,  va va  restitui  banii. De  regula, atunci  cand exista  inscrisuri,  este cel  mai sigur  lucru  in  cazul unui litigiu. este drept , ca  atunci  cand  vorbim  despre  rude sau  prieteni,  asa  cum  spune si  legea,  sunt  chestiuni  de ordi n moral  ce  ne  impiedica  sa  recurgem la  a  preconstitui  inscrisuri,  insa,  asa  cum  vi  se  intampla  dvs. ,  si  altor    zeci  de  persoane  li  se intampla. Poate  faptul  ca  i-ati  spus  ca o veti  actiona in judecata,  o va  convinge  sa  va restituie imprumutul. 		

multumesc pt raspuns!
nu este vorba de faptul ca nu dispune, si-a deschis un magazin cu banii mei. ea nu "dispune" de un an si jumatate de cand i-am dat, dar de fapt nu vrea sa mi-i dea.
martorii stiau foarte clar pentru ce erau banii, pt plata ratei la creditul facut pt magazinul respectiv, deoarece nu ne-am ascuns, s-a discutat clar in fata prietenilor si colegilor. 
nu vrea sa mi-i dea, pur si simplu. 
in final, ce trebuie sa fac in prima faza? sa gasesc un avocat, sa fac plangere penala ?
multumesc!		

Da,  cel  mai  bine este sa consultati  u n avocat,  caruia  ii  expuneti  intrega situatie  ,  iar  acesta  va  va  indruma pe  calea  cea  mai  potrivita  cazului dvs.