avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 535 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... recuperare imprumut
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

recuperare imprumut

am imprumutat acum un an si jumatate 1500 de euro unei persoane care m-a ajutat intr-o imprejurare si fata de care ma simteam obligata. de atunci ma tot duce cu vorba si pentru mine este evident ca nu-i voi mai recupera, ba, de la o vreme nici nu mai raspunde la telefoane. din pacate n-am facut nici un act vis a vis de acesti bani. am aflat intre timp ca exista o lista lunga de persoane care sub un pretext sau altul au ''imprumutat'' bani acestui individ si nu i-au mai vazut inapoi. pot face plangere penala pentru excrocherie, daca si aceste 2 doamne vin ca martore ca au fost pacalite de acest individ in acelasi mod? (una dintre doamne are chiar mailuri de la el in care-i promite ca-i restituie banii) ;trebuie sa depun plangerea la Parchet?exista vreun articol de lege la care pot face referire in plangere?exista vreo sansa daca nu sa recuperam banii, macar sa-l oprim pe acest individ?

va multumesc
Cel mai recent răspuns: Iuliana Cermak , Avocat 20:17, 26 Mai 2009
Codul penal al Romaniei reglementeaza in articolul nr. 213 infractiunea de abuz de incredere ca fiind fapta unei persoane de a-si insusi un bun mobil al altuia, detinut cu orice titlu, sau dispunerea de acest bun pe nedrept ori refuzul de a-l restitui.

Sunt asimilate bunurilor enumerate in textul de lege si inscrisurile. De asemenea, se considera abuz de incredere fapta coproprietarului care isi insuseste un bun aflat in coproprietate, daca bunul se afla in detentia lui exclusiva.

Continutul infractiunii

Persoana care detine bunul ce face obiectul infractiunii trebuie sa detina acel bun in baza unui titlu, fie ca este contract de gaj, depozit, transport etc. Detinerea bunului nu reprezinta o posesie in sensul celei definite de Codul civil, ci o detentie precara, ceea ce presupune obligatia celui care detine de a returna bunul in momentul incetarii raportului juridic. Daca nu exista un raport patrimonial in baza caruia se detine lucrul, nu se poate retine infractiunea de abuz de incredere, ci este o infractiune de furt.

In plus, nu trebuie confundata obligatia de restituire a bunului detinut precar, cu obligatia de a restitui o suma de bani, care face obiectul unui raport de drept civil si in caz de neexecutare a obligatiei, creditorul se poate indrepta impotriva debitorului care refuza restituirea sumei, numai in instanta civila.

Nu exista infractiunea de abuz de incredere nici atunci cand persoana detine bunul in baza unui raport civil care ii da drept sa il foloseasca, sa si-l insuseasca sau chiar sa nu il restituie.

In ce priveste actele de insusire, dispunere sau refuz, trebuie facute urmatoarele precizari. Insusirea unui bun sau a mai multor bunuri de catre aceeasi persoana, detentor precar, nu constituie continutul mai multor infractiuni de abuz de incredere, ci numai a uneia. Dispunerea consta in acte de dispozitie, spre exemplu instrainarea bunului, pe care detentorul le face, desi titlul in baza caruia detine bunul nu ii permite executarea unui astfel de act. In fine, refuzul de restituire, poate sa fie expres sau tacit si consta in atitudinea faptuitorului de a nu inapoia bunul detinut. Poate forma element material al infractiunii si distrugerea bunului primit in gaj de la creditor.

Pedeapsa pentru abuz de incredere

Infractiunea de abuz de incredere se poate savarsi in toate formele de participatie penala: autorat (coautorat), complicitate, instigare. Tentativa, desi posibila, nu este sanctionata de lege. Pedeapsa pentru infractiunea de abuz este inchisoarea de la 3 luni la 4 ani sau amenda. Ori de cate ori bunul, obiect al infractiunii, este proprietate privata, cu exceptia cazului in care acesta apartine partial sau in intregime statului, actiunea se pune in miscare la plangerea prealabila a persoanei vatamate. Impacarea partilor inlatura raspunderea penala a faptuitorului. (sursa infolegal.ro)

in concluzie este bine sa-i faceti o plangere penala, impreuna cu celelalte pagubite sau mai aveti posibilitatea si actiunii in pretentii. plangerea se depune in maxim 2 luni de la refuzul de inapoiere...este buna proba cu mailul.

av.myra vasilescu
va multumesc foarte mult pentru ajutor
Nu este infractiune. Daca nu aveti nico dovada scrisa, nici macar un inceput de dovada scrisa, va fi foarte dificil, ca sa nu spun imposibil, ca sa recuperati acei bani. Puteti invoca imposibilitatea de preconstituire a unei dovezi scrise, daca aveti si motive pentru asta.
Este o speta de drept civil, fara implicatii penala. Abuzul de incredere se refera la cu totul alt gen de fapte, nu are legatura cu speta dumneavoastra.
va multumesc
Infractiunea de abuz de incredere , are , ca obiect material , un bun mobil , incredintat in temeiul unor raporturi de incredere (existand acel "creditum")In speta nu putem discuta decat de recuperarea unui imprumut , cu eventuale daune interese , suntem , in totalitate , sub imperiul normelor dreptului civil , nu e incidenta legea penala .
Ultima modificare: Marți, 26 Mai 2009
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat

Alte discuții în legătură

Bani imprumutati razz. razz. daca am dat o suma de bani fara nicio chitanta iar acesta refuza sa mii innapoieza pot sa-i mai recuperez? (vezi toată discuția)
Abuz de incredere la inchirierea unui automobil mihdanbv mihdanbv Stiati ca fapta prin care cineva inchiriaza un autoturism pe baza de contract si nu-l mai retuneaza la sfarsitul contractului este cconsiderata abuz de ... (vezi toată discuția)
Plangere prealabila - data de la curge termenul aleahim5562 aleahim5562 Buna ziua De cand se i-a in considerare termenul de 60 de zile la plangerea penala? Imediat dupa fapta in sine sau dupa ce a refuzat sa-mi dea suma de bani? (vezi toată discuția)