avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 578 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Probleme angajator
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Probleme angajator

Buna ziua! Ce este de facut in cazul in care,o societate comerciala te angajeaza din somaj,iar dupa 7 luni iti spune sa-ti depui preaviz de comun acord fara a sta cele 20 de zile, sau sa-ti faca contract de 2 ore pe zi, nedorind sa te de-a afara si nici nu ofera posibilitatea de a lucra. In cazul in care nu sunt de acord cu cele doua cerinte ale angajatorului, ce este de facut? Mentionez ca eu sunt angajat pe postul de vanzator-gestionar iar locul meu a fost ocupat de un "muncitor necalificat" Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 13:42, 11 Aprilie 2014
1. Decizia de a demisiona reprezintă actul unilateral de voinţă al salariatului şi nu poate fi „impusă” de angajator. Cu alte cuvinte, angajatorul nu are niciun temei legal în a influenţa decizia salariatului privind încetarea contractului de muncă prin demisie. Dacă angajatorul doreşte încetarea raporturilor de muncă cu salariatului, acesta are la dispoziţie varianta concedierii, cu respectarea însă a dispozitiilor prevazute in Codul muncii.

2. Daca presiunile exercitate de angajator asupra salariatului pentru a obţine demisia acestuia sunt cauzate de săvârşirea de către salariat a unei abateri disciplinare, angajatorul are la dispoziţie posibilitatea sancţionării disciplinare a salariatului, inclusiv prin desfacerea disciplinară a contractului individual de muncă.
Angajatorul are obligatia să respecte prevederile legale privind cercetarea disciplinară prealabilă, anterior aplicării oricărei sancţiuni disciplinare, cu excepţia avertismentului scris care se poate aplica fara a se efectua in prealabil cercetarea disciplinara.

3. Salariatul care a demisionat va putea să sesizeze instanţa judecătorească, solicitând anularea demisiei, în cazul în care pretinde că demisia a fost provocată de angajator.

4. Puteti sesiza iTM-ul / Inspectia Muncii daca nu v-a incheiat c.i.m.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua, angajatorul meu ma forteaza sa imi dau demisia, am ... popescuuu popescuuu Buna ziua, angajatorul meu ma forteaza sa imi dau demisia, am asta in scris, cand imi solicita. am sunat la ITM Alba, acolo este sediul social, eu fiind ... (vezi toată discuția)
Bună ziua ma confrunt cu o problema la locul de munca. am. un ... Diana Mih Diana Mih Bună ziua ma confrunt cu o problema la locul de munca. Am. Un șef de departament care și a adus un om(cunoștință) care zice el m ar înlocui. I am zis ca ... (vezi toată discuția)
Buna seara am si eu urmatoarea intrebare daca nu vreau sa imi ... Ioana Gliga Ioana Gliga Buna seara am si eu urmatoarea intrebare daca nu vreau sa imi dau demisia de la locul de munca dar nu sunt de acord sa mai merg din cauza ca nu se respecta ... (vezi toată discuția)