avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 843 soluții astăzi

Rămâi informat cu avocatnet.ro, acum și pe Google News. Click aici și apasă pe urmărește-ne (follow sau steluță)!

Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensionare
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensionare

Am virsta de 50ani si 4 lunisi sint nascuta in 10 ian 1964.
am lucrat 16anisi 9luni gr.1de munca
1 an si 9 luni gr.2
6 ani si 3 luni conditii normale
5 ani pensie de boala
Cind as putea sa ies la pensie in mod normal sau in ce conditii anticipat?
multumesc!
Cel mai recent răspuns: ContSters195239 , utilizator 21:55, 12 Aprilie 2014
Ce statut aveti acum? Sunteti la pensie de invaliditate?
da
1. Pentru o femeie nascuta in ianuarie 1964 varsta standard de pensionare este de 62 de ani si 7 luni, stagiul complet de cotizare este de 33 de ani si 6 luni iar stagiul minim de cotizare este de 15 ani.

2. Pentru cei 16 ani si 9 luni lucrati in gr.I de munca (in procent de 100%):
- se reduce varsta standard de pensionare cu 8 ani;
- se adauga la stagiul de cotizare 8 ani si 4 luni.

3. Pentru 1 an si 9 luni lucrati in gr. a II-a de munca (in procent de 100%):
- nu se reduce varsta standard de pensionare (trebuia minimum 6 ani);
- se adauga la stagiul de cotizare 5 luni.

4. Perioada cat beneficiati de pensie de invaliditate este asimilata stagiului de cotizare numai la pensia pentru limita de varsta.

5. Asadar:
- varsta redusa de pensionare este de 62/7 - 8/0 = 54 de ani si 7 luni;
- stagiul de cotizare este de 24/9 + 8/4 + 0/5 + 5/0 = 38 de ani si 6 luni.

6. Puteti solicita pensie pentru limita de varsta, la 54 de ani si 7 luni, in august 2018.

7. - De la pensie de invaliditate se poate trece numai la pensie pentru limita de varsta.
- De pensia anticipata sau pensie anticipata partiala ati putea beneficia la varsta de 57 de ani si 7 luni (daca nu ati fi in pensie de invaliditate) dar la acea data sunteti deja la pensie pentru limita de varsta, deci nu mai este cazul.
multumesc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

As vrea sa stiu varsta de pensionare! Dorina0164 Dorina0164 Am lucrat 17 ani si 9 luni de grupa 1,in acest moment am 31 de ani de activitate si am varsta de 50 de ani! (vezi toată discuția)
Pensionare anticipată ? dvd dvd Data nașterii 17.03.1964, femeie, vechime în muncă 33 de ani din care 19 ani în gr.I de muncă. Î ce an pot ieșii la pensie anticipată ? (vezi toată discuția)
Pensie ailicec ailicec daca am lucrat 12 ani grupa I si 9 ani grupa a II-a, daca doresc sa ies la pensie mi se cumuleaza cele doua grupe ca vechime? (vezi toată discuția)