avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 439 soluții astăzi

Conferință avocatnet.ro: Avalanșă de modificări în Codul muncii - analize și detalieri. Tot ce trebuie să știe angajatorii pentru conformare la noua legislație. Rezervă loc și participă → 

Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Taxa mediu uleiuri minerale
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Taxa mediu uleiuri minerale

Va rog sa ma ajutati cu o monografie contabila a achizitiei si achitarii uleiului de motor de la furnizor pana la vanzarea si incasarea uleiului de motor de la clienti (ulei cu taxa de mediu specificata distinct pe facturi).
Precizez ca sunt un intermediar-prestez servicii de reparare a motoarelor, schimb filtre de ulei si cumpar ulei de motor pe care il revand clientilor carora le-am schimbat filtrul. Nu stiu cum sa contabilizez operatiunea cu taxa de mediu de 0,3 lei/kg. de ulei de motor.
Daca eram din prima linie - producator si importator de uleiuri cred ca era mai simplu: contabilizam prin 635 si 447-Fondul de mediu. Cineva mi-a sugerat sa lucrez cu contul 473-Decontari din operatii in curs de clarificare-cont bifunctional, dar nu mi se pare corect pentru ca nu se evidentiaza taxa de ulei niciunde si la un eventual control sa nu am probleme!
Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Manuela_B , utilizator 10:54, 23 Mai 2014
Din punctul meu de vedere, dvs. fiind comerciant de ulei nu trebuie sa introduceti in contabilitate taxa respectiva. Cu toate ca nu sunt contabil, analizand logic, am urmatoarele motive sa afirm acest lucru:
- evidentierea impusa de ordinul192/2014 nu afecteaza in nici un fel valoarea facturilor (atat cea de achizitie cat si cea de vanzare a uleiului) - aceasta nu se diminueaza si nu creste cu taxa respectiva
- dvs. nu trebuie sa retineti si nici sa platiti aceasta taxa, deci nu exista modificari in conturile de activ si pasiv ale societatii dvs.
Tot din punctul meu de vedere, scopul pentru care a fost introdusa obligativitatea de a mentiona taxa pe factura este ca autoritatea fondului pentru mediu sa poata urmari transabilitatea pe intregul lant de distributie si sa identifice daca cel care a introdus uleiul pe piata a platit sau nu taxa.
Ca o concluzie finala obtinuta pe baza rationamentelor proprii, dvs. nu trebuie decat sa evidentiati distinct pe facturi taxa respectiva strict cum prevede legea si nimic mai mult.
Daca aveti alte opinii, va rog sa le dezbatem pentru ca sunt multe societati care se confrunta cu aceasta problema.
Daca nu trebuie sa introduc in contabilitate taxa respectiva, Agentia de Protectie a Mediului cum urmareste trasabilitatea pe intregul lant de distributie? Daca vine in control si vrea sa vada cum am evidentiat taxa de mediu aplicata uleiurilor minerale?
In alta ordine de idei, eu achit furnizorului contravaloarea facturii ce reprezinta "ulei"+"taxa"+"TVA". Taxa de mediu trebuie evidentiata distinct pe factura de vanzare, pe tot lantul pana la consumatorul final, conform Ordinului nr. 578/2006, actualizat.
Aici am intampinat problema, nu stiu in ce conturi contabile sa inregistrez aceasta taxa!
Poate ca nu trebuie sa o inregistrez, cum spuneti dumneavoastra!
Insa, tocmai acesta este rolul contabilitatii, sa reflecte cat mai fidel situatia patrimoniala a firmei si fiecarei sume tranzactionate sa ii corespunda o inregistrare contabila.
Contravaloarea facturii nu reprezinta uleiul + taxa + tva ci doar ulei + tva. Tocmai de aceea nu trebuie introdusa in contabilitate. Administratia Fondului pentru Mediu (nu Agentia de Protectie a Mediului) urmareste sa incaseze aceasta taxa. Daca vine in control vede de la cine ati cumparat uleiul, apoi merge la furnizor si tot asa pana la cel care a introdus uleiul pe piata.

Multumesc!
Cred ca o sa introduc taxa de 0,3 lei/kg. in pretul uleiului si voi face inregistrarile contabile aferente cumpararii si vanzarii de marfa!

O seara frumoasa!
o firma care aduce ulei de motor din ue si il vinde engros ce obligatii are privind taxa de mediu? trebuie depusa vre-o declaratie la mediu?

Alte discuții în legătură

Taxa ulei uzat enedaniel enedaniel Buna ziua, In Ordonanta Guvernului nr. 31/2013 pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 196/2005 privind Fondul pentru mediu, ... (vezi toată discuția)
Venituri pt. fondul de mediu ( 0,3 lei /kg pt uleiuri) conform oug 196/2005 goodrige goodrige Vă rog să îmi răspundeţi la următoarea întrebare: Dacă există un contract de furnizare uleiuri, semnat în Iulie 2013, Cine plăteşte taxa de mediu ... (vezi toată discuția)
Ecotaxa IOANBRADEA IOANBRADEA Buna ziua! Daca va rog, poate sa ma lamureasca si pe mine cineva cum este cu ORD. 31/2013, care spune asa: s)o taxă de 0,3 lei/kg, aplicată o ... (vezi toată discuția)