avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 497 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Posibilitati de a intra in prenatal? Va rog ajutati-ne ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Posibilitati de a intra in prenatal? Va rog ajutati-ne cu un raspuns concret

Buna ziua, sotia mea este insarcinata in 10 saptamani, momentan este angajata cu contract pe perioada determinata care expira pe 15 iulie 2014, contractul la locul de munca a inceput in data de 15.10.2013. Problema noastra este urmatoarea: in momentul expirarii contactului sotia nu face decat 9 luni cotizate (pentru ca nu a mai lucrat in tara inainte de acest job) si 5 luni de sarcina, ce posibilitati are ca sa poata beneficia de prenatal? Poate sa intre in concediu medical cu o saptamana inainte sa ii expire contractul si sa il prelungeasca pentru urmatoarele 3 luni ca sa faca 12 luni de cotizatie si 8 luni de sarcina? Asteptam un raspuns concret, va multumim.
Ultima modificare: Sâmbătă, 12 Aprilie 2014
ana-cer, moderator
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 17:08, 13 Aprilie 2014
1. Concediul de maternitate = 126 de zile = sarcina si lauzie = prenata si postnatal).

2. CCC este concediul care se acorda pentru cresterea copilului pana la varsta copilului de 1 an sau 2 ani (depinde pentru care varianta optati).

3. - Concediul de maternitate se acorda mamelor care la data solicitarii concediului sunt salariate si au cel putin o luna lucrata in ultimele 12 luni inainte de luna in care solicita concediu de maternitate.
- In cazul sotiei dvs. ea poate beneficia de concediu de maternitate si daca naste in termen de 9 luni de la data incetarii CIM pe perioada determinata.

4. Pentru a beneficia de CCC nu are importanta daca a platit sau nu contributiile (cotizatiile).

5. Pentru a beneficia de concediu crestere copil (CCC) si indemnizatia aferenta trebuie ca in cele 12 luni premergatoare nasterii copilului (inclusiv luna nasterii) sotia trebuie sa aiba venituri din salarii, din activitati independente sau agricole sau perioade asimilate (somaj indemnizat, concedii medicale, concediu de maternitate etc.).

6. - In cazul sotiei dvs. cele 12 luni eligibile pentru a beneficia de CCC sunt decembrie 2013 - noiembrie 2014.
- In perioada decembrie 2013 - iulie 2014 sotia dvs. are CIM.
- Incepand cu luna august (daca nu este in concediu medical de dinainte de a inceta CIM) trebuie sa gaseasca un alt loc de munca unde poate incheia si un CIM pe perioada determinata si cu timp partial de lucru (chiar si cu o ora pe zi).
- Apoi intra in concediu de maternitate dupa care intra in CCC.





de ce decembrie daca ea este angajata din octombrie 2013 (data din care incepe sa cotizeze) si in oct 2014 ar face 12 luni, asta este singura chestie care nu o inteleg
1. Daca nasterea copilului are loc in noiembrie 2014 cele 12 luni eligibile pentru a beneficia de CCC sunt decembrie 2013 - noiembrie 2014.

2. Cele 12 luni nu le alege fiecare cum vrea ci asa cum spune OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art. 2
(1) Incepand cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia optional de urmatoarele drepturi:

a) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara;

b) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, precum si de o indemnizatie lunara.
...

3. Iar Normele de aplicare a OUG 111/2010 spun ca aceste luni se numara incepand cu luna nasterii inapoi, pana la 12 luni.

4. V-am mai spus ca nu are nici o legatura cotizarea cu CCC ci numai obtinerea de venituri asa cum spune art.2 din OUG 111/2010 din care am redat mai sus.
bun, atunci scurt si la subiect, in conditiile de fata si daca isi va mai gasii de munca pentru inca 3 luni ( ca sa faca 12 luni de cotizatie la stat) ea inddeplineste conditiile de a intra in ccc cu indemnizatia aferenta sau trebuie sa cotizeze si pe noiembrie inclusiv ( dar noiembrie fiind luna in care naste) asta insemnand sa faca un CIM pe o perioada de 4 luni, deci care optiune trebuie gasita cea cu 3 luni sau cea cu 4 luni de CIM ( si va intra ddirect in prenatal in ultima luna a nasterii), asta am vrea sa stim acuma, va rog un raspuns fara citate din lege pe care le-am inteles dar sunt prea cu multe intelesuri, dati-mi un raspuns concret daca sa luam aceste optiuni, ar fii vre-o problema daca ea munceste pana in ultima luna a nasterii?
1. V-am spus de mai multe ori ca nu are nevoie de luni de cotizare la stat ci de luni in care sa obtina veniturti profesionale (din prestarea unei munci), cum ar fi venitul din salarii.

2. Indemnizatiie de concediu medical si de concediu de maternitate sunt asimilate salariilor.

3. Poate sa incheie un CIM pe perioada determinata pana la data cand va dori sa intre in concediu de maternitate (sarcina si lauzie = pre si postnatal).

4. Sotia poate munci atat cat ii permite sanatatea sa si a fatului.

Alte discuții în legătură

Am vreo sansa sa beneficiez de concediu prenatal ? diana192 diana192 buna ziua,am lucrat cu carte de munca din 01. 01 .2013 pana in 10.07.2013.iar dupa aceea am fost in concediu fara plata pana in data de 02.10.2013.din data de ... (vezi toată discuția)
Concediu crestere copil panait-alina panait-alina buna ziua, vreau si eu sa stiu daca pt beneficia de concediu de crestere copil perioada de 2 ani daca eu nasc in luna mai si eu sunt angajata din luna iunie ... (vezi toată discuția)
Contract de munca pe perioada determinata-sarcina mircea_thegreek mircea_thegreek Buna ziua, Imi puteti spune, va rog, in cazul sotiei mele, cum ar trebui procedat astfel incat sa beneficieze de 85% in primul an de dupa nastere? Ea este ... (vezi toată discuția)