avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 545 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Posibilitati de a intra in prenatal? Va rog ajutati-ne ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Posibilitati de a intra in prenatal? Va rog ajutati-ne cu un raspuns concret

Buna ziua, sotia mea este insarcinata in 10 saptamani, momentan este angajata cu contract pe perioada determinata care expira pe 15 iulie 2014, contractul la locul de munca a inceput in data de 15.10.2013. Problema noastra este urmatoarea: in momentul expirarii contactului sotia nu face decat 9 luni cotizate (pentru ca nu a mai lucrat in tara inainte de acest job) si 5 luni de sarcina, ce posibilitati are ca sa poata beneficia de prenatal? Poate sa intre in concediu medical cu o saptamana inainte sa ii expire contractul si sa il prelungeasca pentru urmatoarele 3 luni ca sa faca 12 luni de cotizatie si 8 luni de sarcina? Asteptam un raspuns concret, va multumim.
Ultima modificare: Sâmbătă, 12 Aprilie 2014
ana-cer, moderator
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 17:08, 13 Aprilie 2014
1. Dvs. trebuie sa intelegeti ca nu se poate da un raspuns asa cum doriti dvs.

2. - Depinde de data cu care doreste sotia sa intre in concediu prenatal.
- In concediul de maternitate poate sa intre oricand incepand cu 84 de zile inainte de data nasterii.
-Sau poate sa nu intre deloc inainte de a naste si sa intre dupa ce naste in tot concediul de maternitate sau numai 42 de zile (care sunt obligatorii).

3. Asa ca in functie de ce doriti sa faceti veti socoti pe ce perioada sa incheiati CIM.
Da asa este cum spuneti dumneavoastra, dar daca intra in concediu de maternitate inainte de a naste atunci nu va mai cotiza indeajuns ci doar cu 75% cat plateste CJAS, asa ca mai bine sta la munca daca este posibil pentru inca 3 luni si ii merge leafa cu aceeasi cotizatie la stat, si intra in prenatal in luna a opta de sarcina (oct 2014) astfel facand cele 12 luni de cotizatie ca sa poata primi indemnizatia pentru CCC, este bine ceea ce zic sau nu?
concediul de maternitate si cel prenatal sunt una si aceeasi sau care este diferenta dintre ele? si de cand se incepe CCC-ul?
1. Nu vreti sa intelegeti ca pentru a beneficia de CCC nu conteaza cat cotizeaza la stat ci daca are venituri din salarii sau din indemnizatii de concedii medicale sau concediu de maternitate.

2. - Intr-un mesaj de ieri spuneam:
1. Concediul de maternitate = 126 de zile = sarcina si lauzie = prenatal si postnatal).

- Deci concediul prenatal face parte din concediul de maternitate.
- Prenatal = sarcina = inainte de nastere.
- Postnatal = lauzie = dupa nastere.

3. CCC se acorda dupa ce se termina concediul de maternitate dar nu mai devreme de a 43-a zi de la nasterea copilului.

4. Indemnizatia pentru concediul de maternitate este de 85% din baza de calcul care este formata din media zilnica a veniturilor brute din cele 6 luni anterioare lunii in care solicita concediul de maternitate.

5. - Indemnizatia pentru CCC este de 85% din media veniturilor nete pe cele 12 luni premergatoare nasterii copilului (inclusiv luna nasterii).
- In aceste venituri intra veniturile din salarii si din indemnizatiile pentru eventuale concedii medicale sau pentru conecdiul de maternitate.

6. Dar toate acestea vi le-am mai spus si in mesajele anterioare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Am vreo sansa sa beneficiez de concediu prenatal ? diana192 diana192 buna ziua,am lucrat cu carte de munca din 01. 01 .2013 pana in 10.07.2013.iar dupa aceea am fost in concediu fara plata pana in data de 02.10.2013.din data de ... (vezi toată discuția)
Concediu crestere copil panait-alina panait-alina buna ziua, vreau si eu sa stiu daca pt beneficia de concediu de crestere copil perioada de 2 ani daca eu nasc in luna mai si eu sunt angajata din luna iunie ... (vezi toată discuția)
Contract de munca pe perioada determinata-sarcina mircea_thegreek mircea_thegreek Buna ziua, Imi puteti spune, va rog, in cazul sotiei mele, cum ar trebui procedat astfel incat sa beneficieze de 85% in primul an de dupa nastere? Ea este ... (vezi toată discuția)