avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 168 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Care e perioada de preaviz corecta?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Care e perioada de preaviz corecta?

Buna seara.Am si eu o dilema :in 2011 am incheiat un contract pe postul de casier in care era specificata perioada de preaviz de 20 de zile.in octombrie 2012 am incheiat un act aditional de munca pe perioada determinata de 2 ani pentru postul de asistent manager.in actul aditional nu este specificata perioada de preaviz.mentionez ca in actul aditional este specificat ca efectele lui inceteaza la revenirea fostei sefe de magazin din concediu maternal (adica in noiembrie 2014). Mie mi s-a schimbat perioada de preaviz (de la 20 de zile la 45 zile) ?chiar daca nu este specificat in actul aditional?

Mai mentionez ca in regulamentul intern scrie ca la functiile de conducere preavizul este de 45 zile. Functia mea este considerata functie de conducere?sau doar daca scria manager magazin era?

Multumesc anticipat :)
Ultima modificare: Sâmbătă, 12 Aprilie 2014
ana-cer, moderator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 08:51, 12 Aprilie 2014
Perioada preavizului este de minim 20 de zile si maxim, cea negociata de parti si trecuta in CIM ori in CCM sau intr-un act aditional la CIM ori la CCM.
Daca functia de Asistent Manager este considerata functie de conducere si nu functie de executie, ar trebui sa aveti 45 zile, dupa cum ati precizat.
Cel mai bine ar trebui sa faceti o cerere oficiala, prin Registratura, catrte angajator si sa primiti raspuns direct de la acesta.
Pentru exemplificari din cadrul legal actual va prezint aspecte legate de preaviz conform Legii 53 / 2003 - Codul Muncii actualizat in 2014, precizari facute cu precadere in Titlul I I - Contractul individual de munca in Sectiunea 6 : Dreptul la preaviz, dar si in SECŢIUNEA 8 - Demisia :

CAPITOLUL I : Încheierea contractului individual de muncă
(...)
Art. 17
(1) Anterior încheierii sau modificării contractului individual de muncă, angajatorul are obligaţia de a informa persoana selectată în vederea angajării ori, după caz, salariatul, cu privire la clauzele esenţiale pe care intenţionează să le înscrie în contract sau să le modifice.
(2) Obligaţia de informare a persoanei selectate în vederea angajării sau a salariatului se consideră îndeplinită de către angajator la momentul semnării contractului individual de muncă sau a actului adiţional, după caz.
(3) Persoana selectată în vederea angajării ori salariatul, după caz, va fi informată cu privire la cel puţin următoarele elemente :
(...)
j) condiţiile de acordare a preavizului de către părţile contractante şi durata acestuia ;
(...)

Art. 31
(...)
(3) Pe durata sau la sfârşitul perioadei de probă, contractul individual de muncă poate înceta exclusiv printr-o notificare scrisă, fără preaviz, la iniţiativa oricăreia dintre părţi, fără a fi necesară motivarea acesteia.
(...)

SECŢIUNEA 5 : Concedierea colectivă. Informarea, consultarea salariaţilor şi procedura concedierilor colective
(...)
Art. 72
(1) În situaţia în care, ulterior consultărilor cu sindicatul sau reprezentanţii salariaţilor, potrivit prevederilor art. 69 şi 71, angajatorul decide aplicarea măsurii de concediere colectivă, acesta are obligaţia de a notifica în scris inspectoratul teritorial de muncă şi agenţia teritorială de ocupare a forţei de muncă, cu cel puţin 30 de zile calendaristice anterioare datei emiterii deciziilor de concediere.
(...)
(5) La solicitarea motivată a oricăreia dintre părţi, inspectoratul teritorial de muncă, cu avizul agenţiei teritoriale de ocupare a forţei de muncă, poate dispune reducerea perioadei prevăzute la alin. (1) , fără a aduce atingere drepturilor individuale cu privire la perioada de preaviz.
(6) Inspectoratul teritorial de muncă are obligaţia de a informa în termen de 3 zile lucrătoare angajatorul şi sindicatul sau reprezentanţii salariaţilor, după caz, asupra reducerii sau prelungirii perioadei prevăzute la alin. (1) , precum şi cu privire la motivele care au stat la baza acestei decizii.

SECŢIUNEA 6 : Dreptul la preaviz

Art. 75
(1) Persoanele concediate în temeiul art. 61 lit. c) şi d) , al art. 65 şi 66 beneficiază de dreptul la un preaviz ce nu poate fi mai mic de 20 de zile lucrătoare.
(2) Fac excepţie de la prevederile alin. (1) persoanele concediate în temeiul art. 61 lit. d) , care se află în perioada de probă.
(3) În situaţia în care în perioada de preaviz contractul individual de muncă este suspendat, termenul de preaviz va fi suspendat corespunzător, cu excepţia cazului prevăzut la art. 51 alin. (2) .

Art. 76
Decizia de concediere se comunică salariatului în scris şi trebuie să conţină în mod obligatoriu:
a) motivele care determină concedierea;
b) durata preavizului;
c) criteriile de stabilire a ordinii de priorităţi, conform art. 69 alin. (2) lit. d) , numai în cazul concedierilor colective;
d) lista tuturor locurilor de muncă disponibile în unitate şi termenul în care salariaţii urmează să opteze pentru a ocupa un loc de muncă vacant, în condiţiile art. 64.

Art. 77
Decizia de concediere produce efecte de la data comunicării ei salariatului.
(...)

SECŢIUNEA 8 : Demisia

Art. 81
(1) Prin demisie se înţelege actul unilateral de voinţă a salariatului care, printr-o notificare scrisă, comunică angajatorului încetarea contractului individual de muncă, după împlinirea unui termen de preaviz.
(2) Angajatorul este obligat să înregistreze demisia salariatului. Refuzul angajatorului de a înregistra demisia dă dreptul salariatului de a face dovada acesteia prin orice mijloace de probă.
(3) Salariatul are dreptul de a nu motiva demisia.
(4) Termenul de preaviz este cel convenit de părţi în contractul individual de muncă sau, după caz, cel prevăzut în contractele colective de muncă aplicabile şi nu poate fi mai mare de 20 de zile lucrătoare pentru salariaţii cu funcţii de execuţie, respectiv mai mare de 45 de zile lucrătoare pentru salariaţii care ocupă funcţii de conducere.
(5) Pe durata preavizului contractul individual de muncă continuă să îşi producă toate efectele.
(6) În situaţia în care în perioada de preaviz contractul individual de muncă este suspendat, termenul de preaviz va fi suspendat corespunzător.
(7) Contractul individual de muncă încetează la data expirării termenului de preaviz sau la data renunţării totale ori parţiale de către angajator la termenul respectiv.
(8) Salariatul poate demisiona fără preaviz dacă angajatorul nu îşi îndeplineşte obligaţiile asumate prin contractul individual de muncă.
(...)
Ultima modificare: Sâmbătă, 12 Aprilie 2014
Mihail_POPA, utilizator
deci perioada de preaviz poate fi si de 45 de zile chiar daca nu am semnat un contract care sa specifice acest lucru?Am cautat in actul aditional la CIM dar nu scrie nimic de preaviz sau ca ar fi functie de conducere.
1. In sensul Codului Muncii, functiile de conducere sunt cele definite prin lege sau prin reglementari interne ale angajatorului.

2. Daca nu s-a modificat durata preavizului printr-un act aditional la c.i.m. , atunci acesta este cel mentionat in c.i.m.

3. In opinia mea, functia de asistent manager nu este functie de conducere.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Care este perioada preavizului in cazul demisiei? cum identific daca am o functie de executie sau de conducere? diana_ro diana_ro Buna ziua, Din Codul muncii: Art. 81 (4) Termenul de preaviz este cel convenit de parti in contractul individual de munca sau, dupa caz, cel prevazut ... (vezi toată discuția)
Demisie - noul cod / data demisiei si ultima zi justlivefree justlivefree Buna ziua. Vin la dvs. cu cateva nelamuriri 1. Noul cod al muncii (daca a intrat in vigoare !? ) este aplicabil si angajatilor care nu au mai semnat ... (vezi toată discuția)
Cod muncii - funcție de execuție sau de conducere IrinaZait IrinaZait Bună ziua, Va rog să mă ajutați cu următoarea întrebare. Am demisionat de la actualul loc de muncă din funcția Specialist Resurse umane și ... (vezi toată discuția)