avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 619 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... care este perioada preavizului in cazul demisiei? cum ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

care este perioada preavizului in cazul demisiei? cum identific daca am o functie de executie sau de conducere?

Buna ziua,

Din Codul muncii:

Art. 81
(4) Termenul de preaviz este cel convenit de parti in contractul individual de munca sau, dupa caz, cel prevazut in contractele colective de munca aplicabile si nu poate fi mai mare de 20 de zile lucratoare pentru salariatii cu functii de executie, respectiv mai mare de 45 de zile lucratoare pentru salariatii care ocupa functii de conducere.

Cum pot identifica daca am functie de conducere sau de executie?
Precizez ca in Revisal functia mea este 121125 - MANAGER FINANCIAR.
In echipa de financiar sunt mai multi manageri: achizitii, legal, financiar (cazul meu) si collection. Managerul acestei echipe este Directorul Financiar.
In cazul in care conduc o echipa (1 persoana in subordine) se considera ca am functie de conducere? Daca da, inteleg ca m-as incadra la preaviz de 45 de zile.
Este corecta intelegerea mea?

Multumesc si o zi buna va doresc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 09:00, 29 Octombrie 2015
In c.i.m. nu este mentionat termenul de preaviz?
Functia (de executie/conducere) este trecuta in fisa postului. Daca nu aveti asa ceva, atunci, de regula, functia de manager corespunde unei trepte de conducere. Preavizul este trecut in Contractul de munca incheiat. Daca acolo nu se specifica durata preavizului, atunci se respecta perioada minima prevazuta in art. 81 din Codul Muncii, aferenta pozitiei ocupate. Mult succes!
Codul Muncii nu prevede nicio durata minima a preavizului , iar functiile de conducere sunt cele definite prin lege sau prin reglementari interne ale angajatorului.
Preavizul este mentionat in cim la nivel de 15 zile calendaristice. Acum insa mi se solicita semnarea unui act aditional cu un preaviz de 45 de zile lucratoare - limita maxima; motiv: asa au si ceilalti directori de departamente din companie, inclusiv seful meu direct (functii de conducere)
Inteleg ca am posibilitatea sa negociez acum la semnare act aditional insa nu stiu pe baza caror argumente as putea obtine o scaderea a perioadei. Nu cred ca exista reglementari interne care sa defineasca perioada preavizului in cazul functiilor de conducere - insa ele se pot oricand initia
Initial m-am gandit ca nu am functie de conducere. Nu este insa cazul: din ce am inteles codul de functie 121125 manager financiar apartine unei functii de conducere (chiar daca seful meu direct este directorul financiar al companiei).
Cum ma sfatuiti sa procedez pentru a obtine o perioada mai mica a preavizului vs limita maxima?

Multumesc!
Art. 277 C.mun.
(1) In sensul prezentului cod, functiile de conducere sunt cele definite prin lege sau prin reglementari interne ale angajatorului.
...

Legea este aplicabila numai sectorului bugetar, pentru sectorul privat trebuie sa fie reglementarile interne ale angajatorului.

Nu sunteti obligata sa semnati acel act aditional .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Demisie cu preaviz Ana2703 Ana2703 Buna seara! Doresc sa imi dau demisia cu preaviz, insa intampin niste dificultati si va rog sa ma ajutati cu niste informatii: - asistent manager este ... (vezi toată discuția)
Functii de conducere in it vs perioada de preaviz andreea.nelega andreea.nelega Buna ziua, Avocat.ro Ma puteti ajuta va rog cu o parere. Pentru pozitia de proiectant de sisteme informatice, cod COR 251101, perioada de preaviz este de ... (vezi toată discuția)
Preaviz cim Angel06 Angel06 Buna ziua As dori sa stiu cum trebuie sa procedez ca si angajat in urmatoarea situatie . Un angajat in functia de sef echipa a facut o cerere de demisie cu ... (vezi toată discuția)