avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 196 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Notarul ca agent escrow
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Notarul ca agent escrow

Am citit ca in noul Regulament de aplicare a legii notarilor publici e prevazut ca notarul public poate actiona in calitate de agent escrow.
Ce inseamna asta si cum imi poate folosi in cazul vanzarii unui imobil?
Ultima modificare: Luni, 14 Aprilie 2014
enverhoxha, utilizator
Cel mai recent răspuns: enverhoxha , utilizator 11:19, 1 Mai 2014
Nu e vorba despre nicio comisie! Este vorba ca se complica lucrurile, sa fim mai birocratici decat Papa!
Ideea este ca in contul Escrow cumparatorul sa depuna banii iar vanzatorul sa ii poata accesa numai dupa prezentarea contractului de v/c incheiat la notar.
Nu este necesar ca notarul sa isi dea acordul ca banii sa fie ridicati de catre vanzator.

Conditia pentru cumparator sa isi recupereze banii din contul Escrow in cazul in care tranzactia nu se mai incheie este sa prezinte docuementul de la notar prin care promisiunea de v/c nu a mai fost perfectata.

Pana la urma tot documentele incheiate la notar sunt cele care permit transferul banilor din contul Escrow, indiferent ca este vorba despre vanzator sau de catre cumparator.

Notarul ce rol sa aiba in toata aceasta tranzactie? Primeste deja un onorariu ptr ca perfecteaza tranzactia, sa mai incheie un alt document catre banca prin care sa confirme ca tranzactia a fost perfectata si sa dispuna eliberarea banilor? Documentul respectiv este chiar contractul de v/c autentificat de catre notar! Sa i se plateasca iar o taxa ( de catre cine?) ptr serviciul de "notar Escrow? Si asa majoritatea taxelor platite la notar cad in sarcina cumparatorului.
Până la urmă e vorba tot de voința părților.
Utilizarea acestui tip de cont nu este o obligație impusă părților ci o facilitate la care pot apela dacă vor.

Nu văd nimic rău dacă părțile convin la această modalitate de a efectua o tranzacție.
Practic e vorba de o reglementare prin care instituțiile de credit pot deschide la cerere un tip nou de cont.
Scuzati-ma ca intru in discutie!
Deocamdata calitatea de agent escrow a notarului este o facilitate atat pentru cumparator, cat si pentru vanzator, daca ne gandim ca multimea de bani cu care se cumpara un imobil nu mai este carata cu sacosa la notar si cu toata tevatura legata de numararea banilor si inventarierea bancnotelor, ci este transferata direct de la o banca (a cumparatorului) catre alta banca (a vanzatorului), iar aceasta tranzactie trebuie facuta conditionat.
Aici intervine notarul care certifica incheierea tranzactiei imobiliare.

Daca nu ma insel era vorba ca transferurile de bani in tranzactiile imobiliare, printre altele, sa se faca prin banca, nu stiu daca a devenit o obligatie sau inca nu.

Aceasta procedura are legatura cu evitarea pana la diminuare drastica a spalarii banilor negri.
Da, nu se mai admit tranzactii in numerar de peste 10000 RON. Deci trebuie prin banca.
Tocmai asta e problema, ca nu poti merge cu banii la tine in fata notarului. De unde procedura numita escrow.
Dar nu e clar in ce fel poate fi de ajutor notarul. Un cont escrow se putea face si pana acum la o bancă, urmand ca vanzatorul sa aiba acces la bani in momentul prezentarii actului de vanzare autentificat. Vroiam sa inteleg in ce consta noutatea, adica rolul de ”agent escrow” al notarului public..
Ultima modificare: Vineri, 18 Aprilie 2014
enverhoxha, utilizator
Si daca nu se facea vanzarea? Cumparatorul in baza carui act isi debloca banii?

Alte discuții în legătură

Buna ziua ma intereseaza daca in momentul cand doresc sa cumpar ... milena2020 milena2020 Buna ziua Ma intereseaza daca in momentul cand doresc sa cumpar un apartament sunt restrictionata la a i da doar 10000 euro vanzatorului in mana si restul prin ... (vezi toată discuția)
Plata apartamentului, prin transfer bancar cristina.risca cristina.risca Buna seara, Intentionez sa cumpar un apartament de la o persoana fizica, iar plata as vrea sa o fac prin ordin de plata, prin transfer in contul ... (vezi toată discuția)
Mostenire cont bancar-litigiu cu banca AndreiManea AndreiManea Buna ziua Am mostenit,dupa decesul unui unchi un cont bancar. Cu actele necesare,m-am prezentat la banca, pentru verificarea contului.Pe baza actelor, in ... (vezi toată discuția)