avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 542 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... Executare amenda contraventionala calculata gresit
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

Executare amenda contraventionala calculata gresit

Buna ziua.
In urma unui audit intern, executat in anul 2014 la o institutie publica, se constata nereguli privind incasarea amenzilor contraventionale, stabilite prin procesele verbale de constatare si sanctionare a contraventiilor, pe care institutia in cauza le-a aplicat in perioada 2011 - 2013.
In fapt, prin actul normativ de sanctionare se prevedea posibilitatea achitarii a jumatate din minimul amenzii contraventionale aplicate in termen de 48 de ore de la data incheierii/comunicarii procesului-verbal, iar angajatii organelor de specialitate ale unităţilor administrativ-teritoriale incasatoare (primarii) au calculat gresit acest termen in cazul amenzilor aplicate vineri: termenul limita de plata era luni, iar amenzile au fost achitate marti, incasandu-se doar 1/2 din minimul amenzii.
Precizez ca este vorba de fapte contraventionale costatate si sanctionate cu amenda in baza unor acte normative care fac referire la prevederile O.G. nr. 2/2001, termenul de plata "in cel mult 48 de ore" aplicandu-se in cazul acestora. In acest caz, functionarii de la institutiile incasatoare (primarii) au calculat eronat termenul de plata a jumatate din minim, raportandu-se la prevederile art. 109 alin.(5) din OUG 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice: contravenientul, cu exceptia persoanei juridice, poate achita, in termen de cel mult 2 zile lucratoare de la data primirii procesului-verbal de constatare a contraventiei, jumatate din minimul amenzii prevazute de lege.
Angajatii institutiei care a aplicat amenda nu au observat faptul ca angajatii de la institutiile incasatoare nu au calculat corect termenul si au incasat eronat jumatate din minim.
1. Cum se pot recupera creantele de la contravenienti?
2. Suntem in prezenta unei creante fiscale, avand in vedere ca persoanele amendate au achitat de bunavoie amenda, dar functionarul care a incasat-o a calculat gresit suma de plata, caz in care se aplica prevederile art.110 si urm. din Codul de procedura fiscala, sau a unui titlu executoriu, avand in vedere prevederile art.37 din OG 2/2001 si se aplica prevederile referitoare la executarea silita din C.pr.fiscala?
3. Desi nu ne aflam in situatia unui refuz al debitorului de a-şi plăti de bunăvoie obligaţiile fiscale datorate (lui i s-a incasat eronat cuantumul amenzii), temei rezonabil de incepere a executarii silite (art. 136 C.pr.fiscala), in cazul in care opinati ca trebuie efectuata executarea silita, cum se aplica prevederile art. 141 alin. 7 C.pr. fiscala?

Cu deosebita stima pentru ceea ce faceti,
Dan C.

Alte discuții în legătură

Cuantum amenda in 48h georgemgarjoaba georgemgarjoaba Pe Legea 10 a calitatii am fost amendat conform art.36 b (amenda intre 5000 si 10000 lei). Mi s-a aplicat 6000 lei, spunandu-mi-se ca pot plati in 48 de ore ... (vezi toată discuția)
Plangere contraventionala respinsa in portal Roraican Roraican Inca nu am platit amenda (50%) pentru ca m-am incadrat in cele 48 ore cand am facut plangerea. Daca respingerea plangerii s-a facut, deocamdata, doar pe ... (vezi toată discuția)
Amenda trebuie platita integral acuma dariusnego dariusnego Am refuzat sa semnez pv pt neacordare de prioritate la pietoni si mi-a fost suspendat permisul timp de 30 de zile si am primit o amenda. Procesul trebuie sa ... (vezi toată discuția)