avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 693 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Tutela minor
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Tutela minor

Buna seara, va rog daca se poate sa ma ajutati cu raspuns la urmatoarele intrebari: Pot obtine dreptul de tutela asupra unui minor fata de care nu exista legaturi de rudenie? Care este procedura, ce pasi trebuie urmati? Minorul este in grija mamei, prin hotarare judecatoreasca, a fost recunoscut de tata dar parasit imediat dupa nastere (parintii nu au fost casatoriti). Tatal a plecat din tara la scurt timp dupa nasterea copilului si nu se mai stie nimic despre el; rudele acestuia nu au mai pastrat legatura cu copilul sau mama acestuia. Mama doreste sa plece in strainatate dar neavand siguranta unui loc de munca stabil nu doreste sa ia copilul cu ea. Am cautat legislatia specifica, proceduri, dar totul este fie foarte vag, fie limbajul prea specific. Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Shelly , utilizator 01:08, 16 Februarie 2018
Dvs sa ramaneti sa aveti grija de copil sau ce doriti exact, ce intelegeti prin tutela ?
Tutela minorului se instituie atunci cand ambii parinti sunt, dupa caz, decedati, necunoscuti, decazuti din exercitiul drepturilor parintesti sau li s-a aplicat pedeapsa penala a interzicerii drepturilor parintesti, pusi sub interdictie judecatoreasca, disparuti ori declarati judecatoreste morti, precum si in cazul in care, la incetarea adoptiei, instanta hotaraste ca este in interesul minorului instituirea unei tutele.
Da, dorim sa avem grija de copil, nu stiu sigur care este procedura. Ma gandeam ca tutela este solutia, insa din raspunsul dvs. inteleg ca nu prea. Ce am putea face? Care ar fi calea legala? Situatia copilului este mai complicata, iar spatiul de aici nu imi permite expunerea cazului. Noi dorim sa ii oferim copilului o casa si un mediu familial potrivit, care sa ii permita continuarea vietii ei de pana acum (scoala, sport de performanta etc), fara a avea vreo pretentie financiara din partea mamei. As aprecia un raspuns care sa ma ghideze cat de cat, mai ales ca timpul pana la plecarea mamei este foarte scurt si aspectele legale probabil ca cer timp.
Ultima modificare: Luni, 14 Aprilie 2014
dheedo, utilizator
O solutie ar fi plasamentul sau veti fi persoana desemnata sa aiba grija de copil, se poate ajunge sa exercitati autoritatea parinteasca.. depinde de situatia dvs concreta. Mergeti cu mama si copilul la DGASPC de care apartineti cu domiciliul, cu ei va sfatuiti si ei va asista.
Art. 104
(1) Parintele care exercita singur autoritatea parinteasca sau la care locuieste copilul, care urmeaza sa plece la munca in strainatate, are obligatia de a notifica aceasta intentie serviciului public de asistenta sociala de la domiciliu, cu minimum 40 de zile inainte de a parasi tara.
(2) Notificarea va contine, in mod obligatoriu, desemnarea persoanei care se ocupa de intretinerea copilului pe perioada absentei parintilor sau tutorelui, dupa caz.
(3) Confirmarea persoanei in intretinerea careia va ramane copilul se efectueaza de catre instanta de tutela, in conformitate cu prevederile prezentei legi.
(4) Dispozitiile prezentului articol sunt aplicabile si tutorelui, precum si in cazul in care ambii parinti urmeaza sa plece la munca intr-un alt stat.

Art. 105
(1) Persoana desemnata conform art. 104 alin. (2) trebuie sa faca parte din familia extinsa, sa aiba minimum 18 ani si sa indeplineasca conditiile materiale si garantiile morale necesare cresterii si ingrijirii unui copil.
(2) Serviciile publice de asistenta sociala organizate la nivelul municipiilor, oraselor, comunelor asigura persoanelor desemnate consiliere si informare cu privire la raspunderea pentru cresterea si asigurarea dezvoltarii copilului pe o perioada de 6 luni.
(3) Instanta va dispune delegarea temporara a autoritatii parintesti cu privire la persoana copilului, pe durata lipsei parintilor, dar nu mai mult de un an, catre persoana desemnata potrivit art. 104 alin. (3).
(4) Acordul persoanei careia urmeaza sa-i fie delegata autoritatea parinteasca se exprima de catre aceasta personal, in fata instantei.
(5) La cerere se ataseaza acte din care sa rezulte indeplinirea conditiilor prevazute la alin. (1).
(6) Cererea se solutioneaza in procedura necontencioasa, potrivit Codului de procedura civila. Solutionarea cererii de delegare a drepturilor si indatoririlor parintesti se face in termen de 3 zile de la depunerea acesteia.
(7) Hotararea va cuprinde mentionarea expresa a drepturilor si indatoririlor care se deleaga si perioada pentru care are loc delegarea.
(8) Pentru situatia prevazuta la alin. (2), dupa ce instanta hotaraste delegarea drepturilor parintesti, persoana in sarcina careia cad ingrijirea si cresterea copilului trebuie sa urmeze, obligatoriu, un program de consiliere, pentru a preveni situatii de conflict, neadaptare sau neglijenta in realtia cu minorul.
(9) Instanta de judecata va comunica o copie a hotararii de delegare primarului de la domiciliul parintilor sau tutorelui, precum si primarului de la domiciliul persoanei careia i se acorda delegarea autoritatii parintesti.

Art. 106
Autoritatile administratiei publice locale, prin intermediul serviciilor de asistenta sociala, pot initia, in limita prevederilor bugetului de stat sau ale bugetelor locale si in limita bugetelor de venituri si cheltuieli prevazute cu aceasta destinatie, campanii de informare a parintilor, in vederea:
a) constientizarii de catre parinti a riscurilor asumate prin plecarea lor la munca in strainatate;
b) informarii parintilor cu privire la obligatiile ce le revin in situatia in care intentioneaza sa plece in strainatate.

Art. 107
Procedura de monitorizare a modului de crestere si ingrijire a copilului cu parinti plecati la munca in strainatate, precum si serviciile de care acestia pot beneficia se stabilesc prin hotarare a Guvernului, la propunerea Ministerului Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice, in colaborare cu Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice.

Art. 108
Serviciul public de asistenta sociala si centrul judetean de resurse si asistenta educationala au obligatia de a dezvolta servicii de consiliere specializata destinate copilului care a revenit in tara, dupa o perioada de sedere in strainatate alaturi de parinti mai mare de un an.

Cititi si legea protectiei copilului integral
[ link extern ]


Art. 399

Exercitarea autorităţii părinteşti de către alte persoane

(1) În mod excepţional, instanţa de tutelă poate hotărî plasamentul copilului la o rudă sau la o altă familie ori persoană, cu consimţământul acestora, sau într-o instituţie de ocrotire. Acestea exercită drepturile şi îndatoririle care revin părinţilor cu privire la persoana copilului.


Detalii: [ link extern ]

In ambele cazuri veti ajunge in instanta.
Si cand se intoarce mama, se intoarce copilul la ea sau care e planul?
Cat are copilul?
Ultima modificare: Marți, 15 Aprilie 2014
Liliana Gradinaru, Avocat
AVLIL a scris:

Si cand se intoarce mama, se intoarce copilul la ea sau care e planul?
Cat are copilul?


Copilul are 11 ani, si da, copilul isi va urma mama. Este vorba de perioada de pana la sfarsitul anului, asa spera mama copilului, dar e mai bine sa ne asiguram de cadrul legal, in cazul in care perioada va fi mai mare, sau pentru orice alta situatie neprevazuta.

Alte discuții în legătură

Tutela minor System03 System03 Buna seara! Imi poate fi acordata tutela in cazul in care ambii parinti ai minorului (si ai mei, minorul este fratele meu) sunt plecati in strainatate, la ... (vezi toată discuția)
Bună seara,sunt mama unui băiețel iar custodia copilului îl ... Denisa1303 Denisa1303 Bună seara,sunt mama unui băiețel iar custodia copilului îl am eu , as dori sa plec în străinătate și să-mi las băiețelul la bunica ei (fosta ... (vezi toată discuția)
Cum pot avea grija de un copil de 16 ani care are mama plecata in strainatate ,iar tatal este decedat? Nicunedelcu75 Nicunedelcu75 Mama minorului nu are posibilitatea sa se intoarca in tara,dar este de acord sa am grija de el.Ce pot face legal sa ramana la noi? (vezi toată discuția)