avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 817 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Tutela minor
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Tutela minor

Buna seara! Imi poate fi acordata tutela in cazul in care ambii parinti ai minorului (si ai mei, minorul este fratele meu) sunt plecati in strainatate, la munca? Care ar fi pasii?
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: System03 , utilizator 11:09, 12 Octombrie 2017
Buna seara,
Nu e cazul sa solicitati tutela ci sa solicitati de la parinti cate o declaratie prin care dumneavoastra sunteti imputernicita sa ii reprezentati.
Gabriel Klein Kiritescu a scris:

Buna seara,
Nu e cazul sa solicitati tutela ci sa solicitati de la parinti cate o declaratie prin care dumneavoastra sunteti imputernicita sa ii reprezentati.


Bun. Unde se rezolva lucrurile acestea? La un birou notarial?
Nu, parintii dvs cf legii trebuie sa anunte la dgaspc ca pleaca in strainatate si ca minorul ramas acasa, ramane in grija dvs, veti trece si pe la judecatorie.
Nu e de ajuns o delegare la notar.


Art. 104
(1)�Parintele care exercita singur autoritatea parinteasca sau la care locuieste copilul, care urmeaza sa plece la munca in strainatate, are obligatia de a notifica aceasta intentie serviciului public de asistenta sociala de la domiciliu, cu minimum 40 de zile inainte de a parasi tara.
(2)�Notificarea va contine, in mod obligatoriu, desemnarea persoanei care se ocupa de intretinerea copilului pe perioada absentei parintilor sau tutorelui, dupa caz.
(3)�Confirmarea persoanei in intretinerea careia va ramane copilul se efectueaza de catre instanta de tutela, in conformitate cu prevederile prezentei legi.
(4)�Dispozitiile prezentului articol sunt aplicabile si tutorelui, precum si in cazul in care ambii parinti urmeaza sa plece la munca intr-un alt stat.

Art. 105
(1)�Persoana desemnata conform art. 104�alin. (2)�trebuie sa faca parte din familia extinsa, sa aiba minimum 18 ani si sa indeplineasca conditiile materiale si garantiile morale necesare cresterii si ingrijirii unui copil.
(2)�Serviciile publice de asistenta sociala organizate la nivelul municipiilor, oraselor, comunelor asigura persoanelor desemnate consiliere si informare cu privire la raspunderea pentru cresterea si asigurarea dezvoltarii copilului pe o perioada de 6 luni.
(3)�Instanta va dispune delegarea temporara a autoritatii parintesti cu privire la persoana copilului, pe durata lipsei parintilor, dar nu mai mult de un an, catre persoana desemnata potrivit art. 104�alin. (3).
(4)�Acordul persoanei careia urmeaza sa-i fie delegata autoritatea parinteasca se exprima de catre aceasta personal, in fata instantei.
(5)�La cerere se ataseaza acte din care sa rezulte indeplinirea conditiilor prevazute la alin. (1).
(6)�Cererea se solutioneaza in procedura necontencioasa, potrivit�Codului de procedura civila. Solutionarea cererii de delegare a drepturilor si indatoririlor parintesti se face in termen de 3 zile de la depunerea acesteia.
(7)�Hotararea va cuprinde mentionarea expresa a drepturilor si indatoririlor care se deleaga si perioada pentru care are loc delegarea.
(8)�Pentru situatia prevazuta la alin. (2), dupa ce instanta hotaraste delegarea drepturilor parintesti, persoana in sarcina careia cad ingrijirea si cresterea copilului trebuie sa urmeze, obligatoriu, un program de consiliere, pentru a preveni situatii de conflict, neadaptare sau neglijenta in realtia cu minorul.
(9)�Instanta de judecata va comunica o copie a hotararii de delegare primarului de la domiciliul parintilor sau tutorelui, precum si primarului de la domiciliul persoanei careia i se acorda delegarea autoritatii parintesti.


Ultima modificare: Joi, 12 Octombrie 2017
gi-jane2, moderator
Va multumesc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

incredintarea minorului bunicilor buna ziua! sunt bunica unui minor care locuieste cu parintii ... Sstelutza Sstelutza Buna ziua! Sunt bunica unui minor care locuieste cu parintii in strainatate. Datorita seviciului parintii vor sa o incredinteze bunicilor pentru o perioada de ... (vezi toată discuția)
Bună seara,sunt mama unui băiețel iar custodia copilului îl ... Denisa1303 Denisa1303 Bună seara,sunt mama unui băiețel iar custodia copilului îl am eu , as dori sa plec în străinătate și să-mi las băiețelul la bunica ei (fosta ... (vezi toată discuția)
Cum pot avea grija de un copil de 16 ani care are mama plecata in strainatate ,iar tatal este decedat? Nicunedelcu75 Nicunedelcu75 Mama minorului nu are posibilitatea sa se intoarca in tara,dar este de acord sa am grija de el.Ce pot face legal sa ramana la noi? (vezi toată discuția)