avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1390 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Contestare decizie de concediere
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Contestare decizie de concediere

Buna ziua. Ma numesc Adrian si as dori sa primesc anumite lamuriri cu privire la decizia de concediere care nu tine de salariat conform art 65 din codul muncii. Decizia a fost luata datorita dificultatilor economice ale firmei. (asa zic ei).Firma la care lucram (SC. Liptograph SRL) facea parte dintr-un grup de firme (Printco). Locuri disponibile in firma Litograph nu existau pentru ca eram 2 anagajati insa in firma Printco erau. Ce sansa de castig as avea daca contest aceasta decizie deoarece nu mi-a fost acordat acel salar compensatoriu conform CCM pe nivel national iar pe decizia de concediere este trecuta perioada de 30 de zile in care pot sa fac contestatie dar nu a fost trecuta instanta de judecata unde ma pot adresa. Astept raspuns. Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: pakos , utilizator 20:06, 30 Aprilie 2009
1. Daca citeati art.268 din Codul muncii intelegeati ce a spus colegul "top dan", avocat si stie ce zice.

2. Va redau textul un extras din art.268 din Codul muncii:
(2) Sub sanctiunea nulitatii absolute, in decizie se cuprind in mod obligatoriu:
a) descrierea faptei care constituie abatere disciplinara;
b) precizarea prevederilor din statutul de personal, regulamentul intern sau contractul colectiv de munca aplicabil, care au fost incalcate de salariat;
c) motivele pentru care au fost inlaturate apararile formulate de salariat in timpul cercetarii disciplinare prealabile sau motivele pentru care, in conditiile prevazute la art. 267 alin. (3), nu a fost efectuata cercetarea;
d) temeiul de drept in baza caruia sanctiunea disciplinara se aplica;
e) termenul in care sanctiunea poate fi contestata;
f) instanta competenta la care sanctiunea poate fi contestata.
(3) Decizia de sanctionare se comunica salariatului in cel mult 5 zile calendaristice de la data emiterii si produce efecte de la data comunicarii.
(4) Comunicarea se preda personal salariatului, cu semnatura de primire, ori, in caz de refuz al primirii, prin scrisoare recomandata, la domiciliul sau resedinta comunicata de acesta.

3. Asadar puteti contesta decizia (la Tribunalul din judetul unde aveti domiciliul) pentru a se constata nulitatea ei.
4. De altfel ma intreb cum au inregistrat-o cei de la ITM daca nu era intocmita conform legii? E si vina lor, nu au nici o scuza.

tudorvaleriu a scris:

1. Daca citeati art.268 din Codul muncii intelegeati ce a spus colegul "top dan", avocat si stie ce zice.

2. Va redau textul un extras din art.268 din Codul muncii:
(2) Sub sanctiunea nulitatii absolute, in decizie se cuprind in mod obligatoriu:
a) descrierea faptei care constituie abatere disciplinara;
b) precizarea prevederilor din statutul de personal, regulamentul intern sau contractul colectiv de munca aplicabil, care au fost incalcate de salariat;
c) motivele pentru care au fost inlaturate apararile formulate de salariat in timpul cercetarii disciplinare prealabile sau motivele pentru care, in conditiile prevazute la art. 267 alin. (3), nu a fost efectuata cercetarea;
d) temeiul de drept in baza caruia sanctiunea disciplinara se aplica;
e) termenul in care sanctiunea poate fi contestata;
f) instanta competenta la care sanctiunea poate fi contestata.
(3) Decizia de sanctionare se comunica salariatului in cel mult 5 zile calendaristice de la data emiterii si produce efecte de la data comunicarii.
(4) Comunicarea se preda personal salariatului, cu semnatura de primire, ori, in caz de refuz al primirii, prin scrisoare recomandata, la domiciliul sau resedinta comunicata de acesta.

3. Asadar puteti contesta decizia (la Tribunalul din judetul unde aveti domiciliul) pentru a se constata nulitatea ei.
4. De altfel ma intreb cum au inregistrat-o cei de la ITM daca nu era intocmita conform legii? E si vina lor, nu au nici o scuza.

nu cred ca acele persoane de la ITM se uita la asa ceva. pun stampile si semneaza fara sa se uite. In caz de nevoie pot pune actele scanate. E greseala lor.

in cazul meu am contestat decizia iar instanta mi-a respins actiunea. In decizie era prevazut termenul de contestatie dar era numita alta instanta din alt judet. Este nula decizia de concediere, sau nu? de ce nu a tinut cont instanta de acest aspect?In caz ca ma hotarasc sa fac recurs am vreo sansa?
S-ar putea ca instanta sa fi luat in considerare acest aspect:
Lege nr. 168/1999 privind soluţionarea conflictelor de muncă:
Art. 70. - Conflictele de drepturi se soluţionează de către instanţele judecătoreşti.
Art. 71. - Instanţele judecătoreşti competente să judece cereri referitoare la soluţionarea conflictelor de drepturi se stabilesc prin lege.
Art. 72. - Cererile referitoare la soluţionarea conflictelor de drepturi se adresează instanţei judecătoreşti competente în a cărei circumscripţie îşi are sediul unitatea.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contestare decizie concediere zulu zulu Buna ziua. Am fost concediat in baza art 65 CM pt motive ce nu tin de persoana angajatului, iar in decizia de concediere se mentioneaza ca pot sa contest ... (vezi toată discuția)
Contestare decizie concediere - la care judecatorie?? crisadi crisadi buna ziua Va rog, daca ma puteti ajuta cu legea in care este mentionat ca angajatul poate face contestatie la decizia de concediere in 30 de zile la ... (vezi toată discuția)
Contestare ordin de incadrare personal contractual plimbarici plimbarici Buna ziua, In luna ianuarie ca urmarea a majorarilor de 25% am primit un ordin prin care mi s-a majorat salariul de baza in care am constatat calcularea ... (vezi toată discuția)