avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 349 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... Acțiune în contencios administrativ: lipsa ...
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

Acțiune în contencios administrativ: lipsa rãspunsului la plângerea prealabilã, instituția care are calitatea de pârât

Buna ziua.
Am facut o cerere de restituire taxa poluare la AFP din orasul in care locuiesc. Nu am primit nici un fel de raspuns astfel ca dupa aproape 3 luni de la inregistrarea petitiei m-am adresat instantei de contencios administrativ. Dupa inregistrarea cererii de chemare in judecata am aflat ca de fapt AFP din oras a adevenit Serviciu Fiscal si ca nu mai are personalitate juridica. Pai va intreb, daca nu mai are personalitate juridica aceasta institutie care este acum Serviciu Fiscal, nu era obligata sa-mi comunice nici un raspuns ?
De asemenea, daca cererea mea nu intra in competenta lor de solutionare ci era eventual de competenta Directiei Generale Judetene, pai nu era obligat Serviciul Fiscal Orasenesc sa trimita cererea mea in cel mult 5 zile institutiei competente ?

Am in vedere la aceste sustineri, art. 51 din Constitutie si art.6 alin.(4) din Ordonanta nr. 27/2002 privind reglementarea activitatii de solutionare a petitiilor.
Ultima modificare: Miercuri, 16 Aprilie 2014
LuchianSeb, utilizator
Cel mai recent răspuns: LuchianSeb , utilizator 14:19, 24 Aprilie 2014
Nu este nici o problema. :) Ma descurc de aici in colo. Si ati avut dreptate ca pot sta in judecata in anumite conditii si institutiile publice care nu au personalitate juridica. Am gasit o hotarare a ICCJ in acest sens.
Va multumesc foarte frumos inca o data pentru ajutorul acordat.
Ultima modificare: Miercuri, 23 Aprilie 2014
LuchianSeb, utilizator
În perioada 1994-2004, în tot sistemul Fiscului avea personalitate juridică numai Ministerul de Finanțe. Administrațiile financiare și Direcțiile Generale ale Finanțelor Publice nu aveau personalitate juridică, însă stăteau în judecată ca pârâte în baza art. 41 Cod procedură civilă:
Art. 41
...........
(2) Asociatiile sau societatile care nu au personalitate juridica pot sta in judecata ca parate, daca au organe proprii de conducere.

Rămăsesem cu impresia că noul Cod de procedură civilă a preluat prevederea citată mai sus, dar nu e așa. Este și mai simplu. Existența organelor proprii de conducere nu mai e necesară. Este suficient ca instituția să fie constituită potrivit legii, or orice instituție publică îndeplinește această condiție. Aveți, mai jos, prevederea legală:
Capacitatea procesuala de folosinta Art. 56
(1) Poate fi parte in judecata orice persoana care are folosinta drepturilor civile.
(2) Cu toate acestea, pot sta in judecata asociatiile, societatile sau alte entitati fara personalitate juridica, daca sunt constituite potrivit legii.
............
Da asa este. Va multumesc foarte frumos inca o data pentru ajutor. :)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum se procedeaza in contencios administrativ cand nu ti se raspunde la o cerere Just-drept Just-drept Buna seara, Am depus o cerere la o institutie publica, iar eu nu am primit un raspuns. Stiu ca cf. art. 8 din OUG 27/2002, institutiile publice au ... (vezi toată discuția)
Legea 554/2004 Tarzan2012 Tarzan2012 In legea 554/2004 a contenciosului administrativ, se face referire la autoritatile publice. In momentul cand se depune o petitie la o firma sau o institutie ... (vezi toată discuția)
Contestatie mutare definitiva functionari publici flori270 flori270 Buna ziua! Am si eu o intrebare! Care este calea legala pe care urmeaza sa o parcurg pentru a contesta un act administrativ emis de conducatorul institutiei ... (vezi toată discuția)