avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 152 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Ce pot sa fac cu un minor scapat de sub control?
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Ce pot sa fac cu un minor scapat de sub control?

Buna ziua! sunt mama singura,mi-am crescut fata in conditii absolut normale,m-am asigurat sa nu ii lipseasca hrana ,un acoperis deasupra capulu . nu am abandonat copilul niciodata nici macar cand tatal sau a fugit de responsabilitate. are 14 ani ,fuge tot timpul de acasa,se drogheaza,fura din magazine,din casa,eu nu mai pot merge la serviciu din aceasta cauza,efectiv sunt bodyguard.nimeni nu ma poate ajuta sa pot gasii o solutie privind situatia ei. am fost la protectia copilului dupa ajutor si mi-au explicat sa merg la psiholog. de 2 ani asta fac : psihologi.psihiatrie. problema cea mai mare este ca nu vrea sa mearga la scoala , are 14 ani si are doar 5 clase, nu vrea sa stea acasa, vrea sa mearga prin parcuri cu anturajul ei de prieteni dubiosi , loc in care consuma substante interzise. legea din romania chiar nu poate face nimic pt mine pt ca pe unde am fost si am discutat aceasta problema toti au ridicat din umeri chiar si la protectia copilului indicand sa merg la psiholog{lucru facut deja pana la indicatiile lor}.nu mai pot ,am ajuns sa imi fie frica de propiul copil, nu mai zic de integritatea mea sociala ,de starea mea de sanatate , de nevoile mele personale ,aceste lucruri nu mai conteaza.chiar nu ma poate ajuta nici-o autoritate din romania cu acest copil care nu mai are nici un remediu. va multumesc pentru atentie si astept un raspuns,un sfat un orice altceva in afara de chiar nu stiu.
Ultima modificare: Joi, 17 Aprilie 2014
gi-jane2, moderator
Hrana si acoperisul sunt importante , dar copiii se cresc si cu dragoste, afectiune ( stiu ca atunci cand vorbesti din afara problemei e usor sa arunci cu vorbele) . Pana sa ajunga la 14 ani sa fuga, nu a facut-o brusc, a trecut prin niste etape pe care nu le-ati observat probabil. Ziceti ca mergeti la psiholog si psihiatru de 2 ani, ei ce zic ?
Daca tot sunteti bodyguard, de ce mai pleaca , cand ?
Autoritatile statului n-or sa va ajute mai mult decat cu un psiholog si ceva medicamente daca va indica psihiatrul. Daca lucrurile nu se indreapta curand, va comite infractiuni si va ajunge in inchisoare sau mai rau.

Ultima modificare: Joi, 17 Aprilie 2014
gi-jane2, moderator
De unde are bani pentru "substante"?
Va fura si va avea.
Uneori pentru a corecta anumite comportamente este nevoie de o pozitie ferma si autoritara.

Pentru ca varianta "cu binisorul" sa functioneze, indiferent de ajutorul psihologului sau nu, trebuie corelata cu masuri de constrangere sau recompensa. Chiar si in dresajul animalelor pentru a realiza anumite obiective, se dau recompense. Din pacate, in cazul tinerilor rebeli ajusi intr-un anumit stadiu, cu greu mai functioneaza aceste masuri de control.

Pe de alta parte, trebuie sa fiti constienta ca s-a ajuns in situatia aceasta exclusiv din vina dvs, a parintilor. "Copiii sunt asa cum ii cresti". Ati putea spune ca si anturajul conteaza sau alti factori externi. Da conteaza, evident, insa un parinte poate si trebuie sa se ocupe si de aceste aspecte. La fel ca si in medicina, e mult mai bine si mai usor sa previi decat sa vindeci.


Ce puteti face.

1 Este foarte bine ca mergeti la psilog, insa mergeti la unul bun. Daca dupa 2 ani de zile situatia nu numai ca nu s-a imbunatatit, ci dimpotriva s-a deteriorat, este clar ca psilogul la care mergeti este incompetent. Si din pacate majoritatea asa si sunt, incompetenti.

2.Nu stiu sa va zic, insa exista si la noi anumite "tabere" de reeducare, unde copii cu probleme sunt reabilitati. Nu strica sa va interesati. Chiar macar si pentru sfaturi si suport de la distanta.
Ultima modificare: Joi, 17 Aprilie 2014
grandanat, utilizator
Asa cum spune si @gi-jane2 este usor sa iti dai cu parerea privind "de afara".

Mediul familial este cel care influenteaza major personalitatea copiilor, ce vad in familie sau in apropierea familie (rude) le creeaza imaginea despre viata.

Daca unul din parinti renunta la responsabilitati si da "bir cu fugitii", depinde si la ce varsta a copilului si-a luat lumea-n cap, copilul va fi efectat in mod sigur.

Copilul trebuie sa inteleaga motivele pentru care parintele respectiv a ales sa plece din familie, eventual si cu ajutorul rudelor apropiate, altfel poate considera ca celalalt parinte poarta cea mai mare parte a vinei si va incerca sa se razbune pe el.

Din cate se stie, fetele sunt mai atasate de tati decat de mame, cu baietii ar fi invers, cel putin asa am auzit, eu sunt tata de baiat si am vazut ca e mai atasat de maica-sa, poate si pentru ca sunt mai "sever" cu el dar nu foarte tare :) .

Este posibil ca lipsa tatalui sa o indeparteze de mama si sa o considere vinovata de situatie.
Daca a facut doar 5 clase si are 14 ani putem presupune ca situatia a degenerat de mult.

E usor sa dam sfaturi, gasiti un tata pentru fata daca cel natural a inteles ca e mai usor sa fuga de responsabilitati, chiar daca nu mai sunteti in relatii bune cu tatal natural discutati cu el, daca aveti cu cine, despre comportamentul copilului si sa se implice.

Va ajunge mai mult ca sigur sa comita infractiuni mult mai grave decat furtul, acum este minor si nu exista prea multe optiuni de constrangere.

Luand-o si pe calea drogurilor va fi mai dificil sa o aduceti pe calea cea buna, trebuie sa isi schimbe anturajul, trimiteti-o in tabere, gasiti-va de lucru si schimbati-va domiciliul in alta localitate sau chiar alta tara, sunt metode care ar putea avea succes si sa o indepartati de anturaj.

Are doar 14 ani, mai poate fi adusa pe calea cea buna.

Alte discuții în legătură

Fiica mea abuzata psihic de tatal vitreg floralin floralin buna dimineata.am si eu o problema legata de fica mea din prima casatorie care are 15 ani si de vreo2 ani nu se mai intelege cu actualul tata vitreg cea ce a ... (vezi toată discuția)
Minor care refuză să meargă la școală și are probleme de comportament după ce a aflat că este adoptat: cum am putea rezolva situația? am ajuns la capătul răbdării și al înțelegerii adra62 adra62 Buna ziua. Ne confruntam cu urmatoarea problema: avem un copil pe care l-am adoptat in anul 2000 (a fost adus acasa direct din maternitate). Noi am dorit sa ... (vezi toată discuția)
Copilul meu a ajuns un golan Elisa_T Elisa_T Sunt o mama disperata, pusa intr-o situatie pe care nu mai stiu cum sa o rezolv. Am un baiat de 15 ani, pe care tatal lui nu a vrut sa-l recunoasca. L-am ... (vezi toată discuția)