avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 520 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Grupa a II nerecunoscuta
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Grupa a II nerecunoscuta

Am lucrat 16 ani in gr.II de munca ca operator consola (calculator ) este mentionat in cartea de munca ca am lucrat in procent de 100% in grupa a II, intreprinderea a eliberat in 2009 o adeverinata cu incadrarea in grupa a II de munca (termeni juridici Ordinul 50/1990 (pct3 ), HGR 1223/1990 si o alta cu un spor de 25 % conf. Lg.57/1974, art.71 alin.4 .
Casa de pensii refuza sa ia in calcul cele 2 adeverinte pe motiv ca functa nu face parte din grupa a II .
Ce pot face in situatia aceasta ?
Multumesc anticipat pt.raspuns!
Cel mai recent răspuns: ellamoise , utilizator 18:55, 23 Aprilie 2014
Pentru a fi avute in vedere de casele de pensii, la calculul pensiei, adeverintele emise de catre firme trebuie sa corespunda modelului din anexa 14 la Legea pensiilor publice nr. 263/ 2010 cu modificarile si completarile ulterioare.
Din mentiunile dvs. constat ca referirea la art.13 din Ord. nr. 50/ 1990 nu are legatura cu nominalizarea activitatii dvs.de operator calculator in grupa a II-a de munca. Pentru a putea fi retinuta la calculu pensiei, incadrarea ar trebui sa se refere la un punct din anexa II la acel ordin.
Incadrarea in grupe de munca trebuia facuta in baza unor documentatii care se intocmeau pe locuri de munca/ posturi de lucru/ activitati, la nivelul anului 1990 si ulterior anual pana in 2001, documentatii care se avizau de catre ITM. In baza avizelor primite, firma trebuia sa emita decizii scrise in care sa nominalizeze lucratorii conform avizelor primite de la ITM.
In plus, firma trebuia sa plateasca cote majorate de CAS.
Solicitati in scris firmei, sa emita adeverinte conform prevederilor din legea pensiilor publice, mentionate mai sus si sa anexee la adeverinta un exemplar din decizia scrisa in care dvs. ati fost nominalizat ca fiind incadrat in grupa de munca. De asemenea, firma trebuie sa certifice in adeverinta, ca au fost emise documente de plata a CAS majorat.
HG nr. 1223/ 1990 mentioneaza ca lucratorii din cadrul constructorilor care au lucrat pe santiere de ctii. in paralel cu activitati ale beneficiarului care acorda grupe de munca, beneficiaza de aceeasi incadrare cu lucratorii din cadrul beneficiarului. Aceasta prevedere nu inseamna ca se acorda grupa de munca in mod automat. Trebuiau intocmite documentatiile si obtinute avizele mentionate mai sus.
Legea nr.57/ 1974 se referea la salarizarea persoanelor dupa calitatea si cantitatea muncii prestate, fara a avea legatura directa cu ulterioarele prevederi legate de grupele de munca sau de sporuri acordate permanent.
Sporul de conducere mentionat la art.71 al.(4) nu este considerat de legea pensiilor publice ca fiind un spor cu caracter permanent si de aceea nu este luat in calculul pensiei.
Multumesc frumos pt.raspuns.
Revin cu detalii
Am lucrat in perioada 01.01.1975 - 01.01.1991 ca operator consola , operator principal
Adeverinta eliberata in 2009 are urmatoarea formulare
...a fost incadrata in gr.II de munca in procent de 100 % conform nominalizarii efectuate prin
Hotararea Consiliului de Administratie nr........1990.
Termeni juridici ai incadrarii in gr.II de munca il reprezinta Ordinul 50/1990 (pct.3 ),
HGR 1223/1990 , scrisoarea nr. din 1994.,
Este notificat si in cartea de munca.
Cei de la intreprinderea unde am lucrat spun ca adeverinta este conf.Anexei14
Legea 263/2o10
.Au omis ceva ?

Multumesc anticipat!





Dvs trebuie sa contestati decizia Casei de pensii pentru neluarea in calcul ale celor doua adeverinte pe considerentele:
Art 3 din Ord. 50/1990 se refera la incadrarea in grupa II de munca si a altor categorii de personal
In "Nota de fundamentare" pentru acordarea grupei de munca, se face trimitere expresa la Art. 3/Ord 50/1990, (nicidecum nu se face trimitere la Anexa I sau Anexa II)
De aici rezulta ca LOCUL DE MUNCA este incadrat in grupa de munca si nu FUNCTIA.

Cat priveste Sporul pentru lucru sistematic peste durata normala de lucru, acordat in baza Art. 71 alin (4) din Lg. 57/1974, este spor cu caracter permanent. (de fapt, era retributie tarifara majorata intre 5 si 25% la care se aplica toate retinerile catere stat.
Acest spor a fost preluat ca fiind cu caracter permanent si de alte acte normative dupa abrogarea Lg 57/1974.
Nu vad o motivatie a casei de pensii sa refuze valorificarea acestui spor
Verificati daca adeverinta pe care ati primit-o corespunde anexa 14 din Legea nr. 263/ 2010. Personal nu cred, deoarece dvs. mentionati ca ati primit adeverinta in 2009, deci inainte de aparitia legii.
Ord. MMPS nr.50/ 1990 completat cu avizele ulterioare la data de 31 august 1994 (ordin nepublicat in MO, dar distribuit oficial de catre Ministerul muncii, Caselor judetene de pensii, ITM-urilor, firmelor mari, confederatiilor sindicale, etc.) mentioneaza:
-art.3 "Beneficiaza de incadrarea in gr. I si II de munca, potrivit celor mentionate, fara limitarea numarului, personalul cere este in activitate: muncitori, ingineri, subingineri, maistri, tehnicieni, personal de intretinere si reparatii, controlori tehnici de calitate, precum si alte categorii de personal care lucreaza efectiv la locurile de munca si activitatile prevazute in anexele nr.1 si nr.2
Beneficiaza de asemenea, de aceleasi drepturi personalul muncitor din ctii.-montaj sau din alte activitati, care realizeaza lucrari de extinderi, modernizari sau reparatii ale capacitatilor de productie si care isi desfasoara activitatea in acelasi conditii cu personalul beneficiarului incadrat in gr.I si II de munca.".
Activitatea desfasurata de dvs. - operator consola/ calculator, probabil sa nu fie considerata de catre casa de pensii ca fiind desfasurata in aceleasi conditii cu ale beneficiarului (!?). Pentru locul dvs. de munca/ postul de lucru, firma trebuia sa efectueze determinari de noxe in incinta unde va desfasurati activitatea si determinarile sa fie efectuate in prezenta inspectorului de munca din cadrul ITM si confirmate de acesta, sub semnatura.
Mentiunile mele anterioare, privind modul de acordare a grupei de munca, in baza unor documentatii avizate de catre ITM, raman valabile.
Este dreptul dvs. sa contestati decizia de pensionare, la Comisia centrala de pensii si dupa caz, dupa primirea raspunsului comisiei, sa contestati decizia in instanta de judecata, unde puteti solicita efectuarea unei expertize tehnice judiciare in specialitatea protectia muncii. Expertul desemnat de catre instanta (daca aceasta va aproba expertiza), sa efectueze expertiza tehnica judiciara, va solicita firmei, sa prezinte documentele mentionate in mesajul meu anterior si in functie de acestea, va da raspuns la obiectivele fixate de catre instanta, pentru expertiza.
Procesul poate fi de durata si o eventuala hotarare favorabila dvs. va fi pusa in aplicare (recalculare pensie) incepand cu luna urmatoare obtinerii hotararii judecatoresti, definitive.
Incadrarea din cartea de munca este de operator consola, operator, operator principal.
Calculatoarele inainte de anul de gratie 1989 nu semanau deloc cu PC de astazi .
Erau de fapt perforatoare de cartele (care faceu un zgomot asurzitor ),ulterior se prelucrau pe calculatoare Felix,Coral.Munca efectuata intr-un Centru de calcul ( apatinea intreprinderii care a ne-a incadrat in gr.II si care ulterior s-a desfintat, intreprinderea intrand in reorganizare ).Am analizat anexa II a legii pensiilor si functia de operator nu am gasit-o mentionata .Nu am certitudinea ca am gasit-o integral pe internet,Adeverinta respecta formatul mentionat in anexa dar nu face referire la nici o pozitie din anexa.
Multumesc frumos pentru raspuns , sper sa gasesc o rezolvare.

Alte discuții în legătură

Casa de pensii contestă inregistrarea din carnetul de muncă Dan2016 Dan2016 Deși carnetul de muncă are explicit consemnată, autentificată si certificată mențiunea privind încadrarea în \"Grupa a II-a de muncă\", casa de pensii ... (vezi toată discuția)
Adeverinta conform ord.50/1990 canca canca Am lucrat in mediu radioactiv incepind cu 14.04.1988 pina 30.05.1992. in respectiva perioada am fost incadrata in gr.I. Mi s-a eliberat adeverinta de la ... (vezi toată discuția)
Ordonanta 50/1990 grupa 2 de munca amy1890 amy1890 Buna ziua ! Va rog sa ma ajutati sa gasesc grupa de munca corecta a mamei mele care a lucrat la MASE PLASTICE la fostele IPP-uri mai multi ani. Asi dori sa-mi ... (vezi toată discuția)