Buna ziua.am si eu o intrebare cand esti acuzat de furt dupa noul cod penal mai ramane fapta?mi sa spus ca daca se plateste daunele ai scapat mentionez ca are deja mandat de 29 de zile dupa vechiul cod penal la furt ramane fapta chiar daca plateau daunele dar dupa noul cod?va rog frumos un raspuns urgent
inculpatu nu va fi eliberat chiar daca plateste prejudiciul si se impaca cu partea vatamata , furtul ramane o infractiune grava pedepsita de la 3 la 10 ani
Conform art. 231 alin. (2) din noul Cod Penal, în cazul faptei prevăzute la art. 228 (furtul), împăcarea înlătură răspunderea penală. Din moment ce este înlăturată răspunderea penală, autorul furtului va fi eliberat.
Menționez că este vorba de o împăcare în sensul art. 159 NCP, deci trebuie îndeplinite condițiile prevăzute de acest articol.
Împăcarea
(1) Împăcarea poate interveni în cazul în care punerea în mişcare a acţiunii penale s-a făcut din oficiu, dacă legea o prevede în mod expres.
(2) Împăcarea înlătură răspunderea penală şi stinge acţiunea civilă.
(3) Împăcarea produce efecte numai cu privire la persoanele între care a intervenit şi dacă are loc până la citirea actului de sesizare a instanţei.