avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 610 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Dobandire act de proprietate pentru teren
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Dobandire act de proprietate pentru teren

Bunicii au cumparat o suprafata de teren de 1000 mp, in anul 1939. Detin o copie dupa acest contract de vanzare cumparare, scoasa de la arhivele statului. De asemenea detin si declaratia bunicii la finante in anul 1982, unde declara doar 250 mp. In anul 1982 moare bunica, bunicul era deja decedat si se dezbate mostenirea la notar dupa doar 200 mp din totalul de 1000 mp. Notarul scrie in Certificatul de mostenitor ca bunica a detinut terenul fara acte. Din cei 4 copii, trei stapanesc cate aprox. 300 mp dar fara acte. Terenurile fiecaruia sint ingradite si stapanite astfel dupa moartea bunicii, anul 1982. Care este modalitatea de a dobandi acte pt cei 300 mp pe care ii stapanim?Mentionez ca la finante nu suntem inregistrati neavand cu ce act sa ne inregistram. Multumesc!
Cel mai recent răspuns: avvalentina , utilizator 12:24, 26 Aprilie 2014
Actiune in instanta pentru uzucapiune.
pe cine chem in procesul de uzucapiune?Multumesc
Depinde. E o treaba f complicata cu uzucapiunile astea.
In primul rand, in conformitate cu NCPC, trebuie atasate la cerere o groaza de acte care se obtin de la diverse institutii: adresa de la primarie ca terenul nu e in domeniul public, extras de carte funciara, istoric de rol fiscal, documentatie topo etc.
In judecata se cheama ultimii proprietari cunoscuti, de la cine au cumparat bunicii.
Daca sunt decedati se cheama mostenitorii lor, pt asta se face adresa la Camera notarilor daca s-a dezbatut succesiunea pt acei decedati..
Daca nu mai exista mostenitori, se cheama Statul prin Ministerul de Finante, pentru a se constata mai intai ca mostenirea apartine statului, pentru a avea cu cine sa va judecati, apoi pentru uzucapiune.
Mai exista posibilitatea in alte spete sa fie chemat in judecata Municipiul, dar nu cred ca e cazul la dvs. De obicei Municipiul sta in judecata cand nu se stie cine a posedat/avut acte de proprietate inainte.
Oricum e un demers f complicat. Se administreaza expertiza, martori... Sincer, in acest caz este recomandabil sa apelati la un specialist.
NCC nu se aplica in speta. Dreptul s-a nascut pe vechiul cod si nu pe noul cod.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Uzucapiune crispa crispa Va rog cine poate sa-mi dea un sfat juridic la urmatoarea speta:Bunica sotului meu a cumparat, prin act de vanzare cumparare 1000mp undeva prin anii 70, nu am ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, tatal meu (decedat in 2013) a construit o casa in ... km km Reconstituire drept proprietate teren. Buna ziua, Tatal meu (decedat in 2013) a construit o casa in 1946, cu autorizatie de construire, pe un teren dat de ... (vezi toată discuția)
Acte teren iustv iustv Buna seara. Am nevoie de un sfat, intentionez sa cumpar un teren de 1000 m dar problema e ca propietarul nu are acte decat pe 300 m , pe acest teren este o ... (vezi toată discuția)