avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 509 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Buna ziua, Tatal meu (decedat in 2013) a construit o ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Buna ziua, Tatal meu (decedat in 2013) a construit o casa in ...

Reconstituire drept proprietate teren.
Buna ziua,
Tatal meu (decedat in 2013) a construit o casa in 1946, cu autorizatie de construire, pe un teren dat de mama lui (o suprafata de 300 mp din terenul acesteia). In autorizatia de construire nu se face nicio referire la regimul juridic al terenului (obligativitatea mentionarii in autorizatiile de construire a regimului juridic al terenurilor a fost instituita abia in anii '70).
Am dezbatut succesiunea dupa tata si, in certificatul de mostenitor si in cartea funciara, casa apare ca proprietate iar terenul cu drept de folosinta. Am cautat in dosarul fiscal de la taxe si impozite locale (unde apare terenul cu sarcina fiscala, cu toate obligatiile platite la zi) si apare un singur proces verbal intocmit in 1982 de un reprezentant al Primariei, in care se confirma ca tatal meu plateste impozitul pentru acel teren. Am facut cerere si la Arhivele Nationale, dar la autorizatia de construire nu este anexat niciun document cu privire la teren. Rolurile fiscale/agricole s-au introdus abia in 1948, deci nu pot vedea ce suprafata detinea bunica mea in 1946 si transferul portiunii respective de teren de 300 mp. La Primarie mi-au spus ca nu pot intocmi dosarul pentru Ordinul Prefectului, deoarece nu am un document legal privind darea in folosinta a terenului (acest document nu poate exista, deoarece terenul respectiv nu era proprietatea statului ca sa poata sa-l atribuie in folosinta). Acum vrem sa vindem casa parinteasca, dar nu putem fiindca nu avem act de proprietate asupra terenului (teoretic putem vinde, dar cumparatorul nu poate obtine nicio autorizatie de demolare/ construire). Ce pot face in aceasta situatie ca sa obtin recunoasterea dreptului de proprietate asupra terenului ? Este complicata solutia actiunii in instanta ? Am sanse de reusita ? Va multumesc !
Ultima modificare: Vineri, 11 Iunie 2021
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: MihailZC , utilizator 11:19, 11 Iunie 2021
Dezbateti succesiunea dupa bunica dvs si partajati terenul.
Nu am niciun act privind proprietatea bunicii pe cei 300 mp. Din terenul pe care l-a avut, dupa ce i-a dat tatalui meu cei 300 mp, i-au ramas 700 mp pentru care exista succesiune dezbatuta. In certificatul de mostenitor pentru cei 700 mp, la teren se mentioneaza "mostenit de peste 30 ani de la parinti" (deci niciun numar de act/document ceva).
Deci, nu am niciun document care sa stea la baza unei eventuale succesiuni pentru cei 300 mp.
Atunci solicitati de la Primarie emiterea unui certificat pentru atestarea posesiei sub nume de proprietar pentru suprafata de 300 mp si dezbateti succesiunea direct dupa tata. Adresati-va unui notar public din circumscriptia judecatoriei in care si-a avut tatal ultimul domiciliu, cu toate actele pe care le aveti, ca sa primiti lamuriri exacte si la obiect.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drept de proprietate ghel40 ghel40 Buna ziua, Ne confruntam cu urmatoarea situatie: Bunicii mei au cumparat 1000 mp teren intravilan in 1965 cu ctr. vanzare/cumparare. Apoi au construit o casa ... (vezi toată discuția)
Mostenire niculaen niculaen In anul 1987 a fost dezbatuta succesiunea dupa bunici, bunurile o casa 3 camre si terenul aferent casei de 250mp, ffind cedate prin renuntare de catre frati ... (vezi toată discuția)
Mostenirea casei construita de parinti, ambii decedati, cadastru si intabulare casavie casavie Va rog foarte mult sa ma ajutati cu un raspuns! Tatal meu si mama mea au construit casa in care am crescut in 1959-1961. Mama mea a murit in 1994. Tatal ... (vezi toată discuția)