avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 710 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Retragere plangere penalã
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Retragere plangere penalã

Am făcut plângere penală împotriva administratorului Asociației de proprietari, pt înșelăciune, distrugere de bunuri comnune ale Asociației, prejudicierea pecuniară a proprietarilor (cu intenție).
Plângerea fiind individuală, se referă la prejudiciul cuantificat prin cota indiviză, dar desigur că el se manifestă asupra tuturor proprietarilor, fiind vorba de întregul condominiu.
Am fost solicitat să retrag plângerea, cu recuperarea pagubelor (asupra mea).

Totuși infracțiunile de înșelăciune, prejudiciere cu intenție vor rămâne, asupra celorlați proprietari (care nu au făcut plângere) fiind spețe penale constatate.

Întrebare:
Odată cu retragerea plângerii penale (de către mine), procurorul închide tot dosarul, sau se continuă acțiunea din partea statului, eu nemaifiind parte vătămată (prin retragerea plângerii), dar ceilalți proprietari râmânând prejudiciați, iar infracțiunile fiind consemnate de procuror.

Mulțumesc.
Ultima modificare: Marți, 22 Aprilie 2014
elenamarta, utilizator
Potrivit noului Cod Penal, in cazul inselaciunii, daca partile se impaca, impacarea respectiva inlatura raspunderea penala! Asadar, daca v-ati retras plangerea, poate va si impacati cu administratorul respectiv, si astfel este inlaturata raspunderea penala a acestuia si nu va mai fi continuat procesul respectiv!
Puteti sa solicitati medierea. Acordul de mediere este singurul care poate sa contina obligatii asumate de partile implicate care sa aiba garantia respectarii pe viitor eventual sub sanctiunea repunerii in miscare a actiunii penale. Acordul de mediere este investit de instanta cu titlu executoriu. Astfel partea nemultumita post-acord de mediere poate solicita procedura executarii silite.
Despre ce este vorba? In ce consta inselaciunea? seamana mai degraba a gestiune frauduloasa sau delapidare.
Ultima încadrare comunicata este "Înșelăciune, delapidare, infracțiuni de corupție și de serviciu comise de alte persoane, (art.224 alin.1, 295 alin. 1, art. 308 din CP)".
La delapidare nu este vorba de plangere prealabila, nu se poate retrage, iar la art.224 este vorba de violarea de domiciliu unde se poate retrage, inselaciune nu vad.

Alte discuții în legătură

Infractiuni in codul penal vldstf vldstf va rog sa-mi comunicati si mie urmatoarele : - care sunt infractiunile pentru care trebuie plangere prealabila si care este diferenta intre retragerea ... (vezi toată discuția)
Retragerea plangerii penale cristinaeli cristinaeli vreau sa stiu daca se poate si cand se poate retragerea plangerii penale pentru violare de domiciliu si tulburare de posesie?in cazulin care o retrag, eu pot ... (vezi toată discuția)
Retragerea plangerii, impacare vip122064 vip122064 Am facut plangere penala unui individ ca mi-a stricat gardul, eu fiind proprietar. Maine Politia ma chiama la audiere. Unui om ii sta bine sa se impace cu ... (vezi toată discuția)