avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 411 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - impozit pe venitul ... Calcul 3% impozit
Discuție deschisă în Fiscalitate - impozit pe venitul microîntreprinderilor

Calcul 3% impozit

Buna ziua.Am urmatoarea situatie,firma acorda reducere la marfa pe aceasi factura ,intrebarea este la ce suma se aplica 3% impozit
Cel mai recent răspuns: Ioan Petru Butariu , Contabil 12:06, 25 Aprilie 2014
Baza impoazbila:

C fisc.: ART. 112^7 Baza impozabilă

(1) Baza impozabilă a impozitului pe veniturile microîntreprinderilor o constituie veniturile din orice sursă, din care se scad:

a) veniturile aferente costurilor stocurilor de produse;

b) veniturile aferente costurilor serviciilor în curs de execuţie;

c) veniturile din producţia de imobilizări corporale şi necorporale;

d) veniturile din subvenţii;

e) veniturile din provizioane şi ajustări pentru depreciere sau pierdere de valoare;

f) veniturile rezultate din restituirea sau anularea unor dobânzi şi/sau penalităţi de întârziere, care au fost cheltuieli nedeductibile la calculul profitului impozabil ;

g) veniturile realizate din despăgubiri, de la societăţile de asigurare/reasigurare, pentru pagubele produse bunurilor de natura stocurilor sau a activelor corporale proprii;

h) veniturile din diferenţe de curs valutar;

i) veniturile financiare înregistrate ca urmare a decontării creanţelor şi datoriilor în lei în funcţie de un curs valutar diferit de cel la care au fost înregistrate iniţial;

j) valoarea reducerilor comerciale acordate ulterior facturării.

(1^1) Pentru determinarea impozitului pe veniturile microîntreprinderilor, la baza impozabilă determinată potrivit alin. (1) se adaugă următoarele:

a) valoarea reducerilor comerciale primite ulterior facturării;

b) în trimestrul IV, diferenţa favorabilă dintre veniturile din diferenţe de curs valutar/veniturile financiare înregistrate ca urmare a decontării creanţelor şi datoriilor în lei în funcţie de un curs valutar diferit de cel la care au fost înregistrate iniţial şi cheltuielile din diferenţe de curs valutar/cheltuielile financiare aferente, înregistrate cumulat de la începutul anului.

(2) În cazul în care o microîntreprindere achiziţionează case de marcat, valoarea de achiziţie a acestora se deduce din baza impozabilă, în conformitate cu documentul justificativ, în trimestrul în care au fost puse în funcţiune, potrivit legii.


Deci si daca scadeti pe factura si daca o acordati ulterior, reducerea se scade din baza impozabila, in cazul d-voastra la valoarea redusa.
Ultima modificare: Marți, 22 Aprilie 2014
Ioan Petru Butariu, Contabil
Multumesc pentru raspuns,ma puteti ajuta si cu o monografie contabila pentru reducerea acordata pe factura.
27Mara a scris:

Multumesc pentru raspuns,ma puteti ajuta si cu o monografie contabila pentru reducerea acordata pe factura.


Ordin 3055/2009:

254 - Suma veniturilor rezultate dintr-o tranzacţie este determinată, de obicei, printr-un acord între vânzătorul şi cumpărătorul/utilizatorul activului, ţinând cont de suma oricăror reduceri comerciale.


Deci reducerea comerciala acordata direct pe factura de livrare: 4111 = 70X cu semnul minus.

Daca e ulterior facturarii:

(4) Reducerile comerciale primite ulterior facturării, respectiv acordate ulterior facturării, indiferent de perioada la care se referă, se evidenţiază distinct în contabilitate (contul 609 «Reduceri comerciale primite», respectiv contul 709 «Reduceri comerciale acordate » ), pe seama conturilor de terţi.

709 = 4111

Daca e financiara:

(6) Reducerile financiare sunt sub formă de sconturi de decontare acordate pentru achitarea datoriilor înainte de termenul normal de exigibilitate.
Reducerile financiare primite de la furnizor reprezintă venituri ale perioadei indiferent de perioada la care se referă (contul 767 "Venituri din sconturi obţinute"). La furnizor, aceste reduceri acordate reprezintă cheltuieli ale perioadei, indiferent de perioada la care se referă (contul 667 "Cheltuieli privind sconturile acordate").


667 = 4111
Ultima modificare: Vineri, 25 Aprilie 2014
Ioan Petru Butariu, Contabil

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Calcul impozit micro suciugeorgeta suciugeorgeta buna ziua....spuneti-mi va rog la calculul impozitului pe micro trebuie sa ma uit in contul 70 la care aplic 3% si se adauga si contul 767 in care am introdus ... (vezi toată discuția)
Impozit pe microintreprindere manolacheflorentina manolacheflorentina Bna ziua, La stabilirea impozitului incepand cu 01.01.2015 se tine cont realizarea veniturilor de la 31.12.2014: - se tine cont si de contul 767? (vezi toată discuția)
Deductibilitate reduceri acordate catre clienti pentru microintreprindere Cordial Cordial Buna ziua. Avem urmatoarea nelamurire: comercializam sisteme complete pentru acoperisuri iar pentru sistemele complete oferim discounturi catre clienti. ... (vezi toată discuția)