avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 566 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - impozit pe venitul ... Deductibilitate reduceri acordate catre clienti pentru ...
Discuție deschisă în Fiscalitate - impozit pe venitul microîntreprinderilor

Deductibilitate reduceri acordate catre clienti pentru microintreprindere

Buna ziua.
Avem urmatoarea nelamurire: comercializam sisteme complete pentru acoperisuri iar pentru sistemele complete oferim discounturi catre clienti. Reducerile oferite (cont 667) sunt cheltuieli deductibile pentru o microintreprindere sau nu? Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Ioan Petru Butariu , Contabil 12:32, 13 Noiembrie 2017
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Potrivit Ordin 1802/2014 aveti:

(7) Reducerile comerciale pot fi, de exemplu:
a) rabaturile - se primesc pentru defecte de calitate şi se practică asupra preţului de vânzare;
b) remizele - se primesc în cazul vânzărilor superioare volumului convenit sau dacă cumpărătorul are un statut preferenţial; şi
c) risturnele - sunt reduceri de preţ calculate asupra ansamblului tranzacţiilor efectuate cu acelaşi terţ, în decursul unei perioade determinate.
77. -
(1) Reducerile financiare sunt sub formă de sconturi de decontare acordate pentru achitarea datoriilor înainte de termenul normal de exigibilitate.
(2) Reducerile financiare primite de la furnizor reprezintă venituri ale perioadei indiferent de perioada la care se referă (contul 767 "Venituri din sconturi obţinute"). La furnizor, aceste reduceri acordate reprezintă cheltuieli ale perioadei, indiferent de perioada la care se referă (contul 667 "Cheltuieli privind sconturile acordate").

Daca va referiti intradevar la reduceri financiare acordate atunci acestea se inreg pe 667. La microintreprinderi nu exista termenul de cheltuieli deductibile. Impozitul se aplica la venituri in general.

Daca va referiti la reduceri comerciale primite sau acordate, care se inreg pe 609 sau 709 atunci:

Cod Fiscal:

(1) Baza impozabilă a impozitului pe veniturile microîntreprinderilor o constituie veniturile din orice sursă, din care se scad:
j) valoarea reducerilor comerciale acordate ulterior facturării, înregistrate în contul "709", potrivit reglementărilor contabile aplicabile;

(2) Pentru determinarea impozitului pe veniturile microîntreprinderilor, la baza impozabilă determinată potrivit alin. (1) se adaugă următoarele:

a) valoarea reducerilor comerciale primite ulterior facturării, înregistrate în contul "609", potrivit reglementărilor contabile aplicabile;
Ultima modificare: Miercuri, 8 Noiembrie 2017
Ioan Petru Butariu, Contabil
Multumesc! Deci reducerile pe care le ofer eu clientilor (si pe care Saga le trimite in 669) nu se scad la calculul impozitului pe venit? Adica eu platesc 1% din valoarea de dinaintea aplicarii discountului oferit? Ma scuzati, nu am studii de specialitate si ma chinui sa inteleg cat de cat termenii si situatiile de care ma izbesc ca mic antreprenor...
Cum procedati efectiv? Cand acordati discountul si pt ce?
Il acordal la achizitionarea unui sistem complet (tabla + accesorii). La finalul facturii trecem discount - valoarea iar programul (saga) il trece automat in 667. Cum ar trebui procedat? Avem comert cu amanuntul, deci trebuie sa avem preturi cat de cat fixe, nu sa le modificam la fiecare intrare, nu?
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Reducerea initiala diminueaza veniturile din vanzare. Pe contul 667 se inreg red. financiare.
Ultima modificare: Luni, 13 Noiembrie 2017
Ioan Petru Butariu, Contabil

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Calcul 3% impozit 27Mara 27Mara Buna ziua.Am urmatoarea situatie,firma acorda reducere la marfa pe aceasi factura ,intrebarea este la ce suma se aplica 3% impozit (vezi toată discuția)
Baza calcul impozit venit microintreprindere andreea_florentina andreea_florentina Buna ziua , Va rog sa imi spuneti daca discounturile acordate clientilor in momentul vanzarii produselor ( inregistrate in cont 667) se scad din baza ... (vezi toată discuția)
Modificari conturi ?! DOAR_NOI DOAR_NOI Am aflat zilele acestea de unele modificari referitoare la conturile 667 respectiv 767 cheltuieli - venituri din sconturi . Aceste conturi s-ar fi schimbat in ... (vezi toată discuția)