avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 213 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA Plata TVA
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

Plata TVA

Buna ziua,

Am si eu o nelamurire legata de TVA.
Am o firma platitoare de TVA care este si inregistrata si ca operator intracomunitar.
Daca eliberez o factura catre o persoana juridica din Uniunea Europeana mai trec TVA-ul pe factura sau pot sa o eliberez fara TVA.
Din ce stiu eu TVA-ul este deductibil la sursa. in plus, de fiecare data cand am cumparat ceva din UE pe firma, companiile respective mi-au eliberat facturi fara TVA.
In cazul in care factura o eliberez fara TVA va trebuii sa platesc TVA-ul catre stat sau acesta a fost deja recuperat de compania din afara romaniei prin intermediul facturii eliberate de mine?

Sper ca a inteles cineva nedumerirea mea.
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: winrar , utilizator 09:26, 23 Aprilie 2014
O livrare intracomunitara este o livrare in care bunul pleaca dintr-un stat membru si ajunge in alt stat membru.Desi din pct. de vedere comercial vorbim de o singura tranzactie intre un vanzator si un cumparator, din pct. de vedere al TVA tranzactia comerciala se sparge in 2 operatiuni:
a) vanzatorul realizeaza o livrare intracomunitara cu locul in statul de unde pleaca bunul
b) cumparatorul realizeaza o achizitie intracomunitara cu locul in statul in care ajung bunurile.
Livrarea intracomunitara este SCUTITA daca se indeplinesc cumulativ 2 conditii:
-exista document de transport(CMR)
-cumparatorul transmite vanzatorului un cod de TVA valid din alt stat membru decat cel din care pleaca bunurile.(Factura fara TVA)
In cazul in care nu sunt indeplinite conditiile de mai sus (Factura se face cu TVA)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Caz facturare tva ue Cik22 Cik22 Societate (SRL) din Romania, platitoare TVA (neinscrisa in ROI), comercializeaza diverse produse cu amanuntul. Ocazional, o societate comerciala din UE ... (vezi toată discuția)
Cmr-ul este obligatoriu pentru transportul de marfa intre tarile ue misstral misstral Daca trimit o marfa din Romania in Italia , avand ca document insotitor un aviz ,mai am nevoie si de CMR? Cum pot face dovada efectuarii transportului daca ... (vezi toată discuția)
Declaratie tva tipopress tipopress O firma din Romania care nu este inregistrata in registrul operatorilor intracomunitari emite o factura cu tva unei firme platitoare de tva din ... (vezi toată discuția)