avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 321 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Ridicare placute inmatriculare
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Ridicare placute inmatriculare

Buna seara,

Ieri am fost oprit in trafic de politia rutiera si mi s-au ridicat placutele de inmatriculare de la un ansamblu papuc-remorca. Acestea nu sint ale mele si, atunci cind le-am imprumutat, am uitat sa iau si actele.
Agentul a cerut sa fac dovada RCA si, desi i-am explicat ca nu este masina mea si nu am actele la mine, mi-a ridicat placutele. La solicitarea mea de a verifica in baza de date existenta RCA, acesta a afirmat ca nu are acces la o asemenea baza de date si nu poate verifica existenta sau inexistenta asigurarii.
Mi-a fost prezentat un proces verbal de sanctionare pe care am refuzat sa-l semnez si mi-au fost date 2 dovezi pentru ridicarea numerelor pe care scrie: la data de ... a condus ansamblul format din... pe strada... fara a avea RCA valabil.
Va rog sa ma lamuriti din punct de vedere juridic: din moment ce agentul de politie a afirmat ca nu poate verifica RCA-ul, cum a putut scrie in dovada ca am condus un autovehicul fara a avea RCA valabil ?

Mie mi se pare o contradictie logica dar, neavind studii juridice este posibil sa ma insel.
Deschizind o actiune in instanta sint sanse de anulare a pv ?

Multumesc anticipat pentru raspunsuri !
Ultima modificare: Miercuri, 23 Aprilie 2014
mpetrescu2, utilizator
Cel mai recent răspuns: mpetrescu2 , utilizator 22:09, 23 Mai 2014
Daca puteti proba existenta de RCA valabil iar in PV contraventie s-a consemnat fara a avea RCA valabil.,puteti formula plangere contraventionala impotriva PV in termen de 15 zile de la comunicare,la judecatoria responsabila locatiei unde a fost constatata si consemnata contraventia
Buna seara,

Revin cu problema mea.

In aceasta seara, la ora 21, agentul de politie care mi-a ridicat placutele de inmatriculare, s-a prezentat in fata locuintei mele, impreuna cu o alta persoana. Deoarece nu am numar vizibil, a inceput sa caute la locuintele vecine pentru a identifica locatia. Sotia i-a vazut din curte si i-a intrebat ce caută. In acest moment, agentul de politie a intrebat daca este adresa mea si daca sint acasa. La raspunsul afirmativ al sotiei, i-a cerut sa ma cheme la poarta. Cind am aparut, mi-a spus daca semnez procesul verbal sau daca il afiseaza. Vazind ca este imbracat in civil, cu masina personala (probabil) i-am spus sa il afiseze. L-a lipit de gard, p-v fiind deja lipit cu scotch, inainte de a ma intreba daca semnez de primire.
In momentul afisarii, nu am vazut persoana cu care politistul venise, probabil se urcase in masina. Eu am aflat ulterior de la sotie ca venise cu cineva.

Din cite vad, p-v mi-a fost adus la cunostinta cu 3 ( trei ) ore inaintea expirarii termenului legal, ceea ce mie mi se pare foarte dubios. Nu mi-a fost trimis prin posta cu confirmare de primire, deoarece m-am interesat saptaminal la factorul postal, dorind sa il primesc si sa nu am probleme cu termenul legal de 15 zile in care il pot contesta.

O alta surpriza pe care am avut-o este aceea că, pe procesul verbal apar datele de identificare si semnatura unui martor, in conditiile in care, nu a fost nimeni de fata la momentul constatarii contraventiei in afara politistului si a unui coleg al acestuia.

In aceste conditii, ce ma sfatuiti sa fac ?

Multumesc anticipat pentru raspunsuri !
Sfatul deja l-ati primit. Aveti posibilitatea sa contestati pv in termen de 15 zile de la comunicare. Procedura de comunicare prin afisare este legala iar persoana care l-a insotit pe agent este cel mai probabil martorul care va confirma legalitatea procedurii de comunicare a procesului verbal. Daca in pv apare un martor asistent solicitati in cadrul plangerii contraventionale citarea martorului respectiv si precizati in plangere faptul ca la intocmirea procesului verbal nu a participat niciun martor asistent care sa poata confirma refuzul semnarii procesului verbal. Atasati si copia asigurarii RCA valabile.
Va recomand sa platiti 1/2 din amenda in termen de 2 zile lucratoare de la comunicare deoarece in cazul in care plangerea este respinsa veti plati amenda intreaga.
Am gasit Decizia nr. 10/2013 a ICCJ care statueaza ca modalitatea de comunicare a procesului-verbal de contraventie si a instiintarii de plata, prin afisare la domiciliul sau sediul contravenientului, este subsidiara comunicarii prin posta, cu aviz de primire.
Asta inseamna, dpdv juridic, ca agentul de politie nu a respectat prevederile legale in ceea ce priveste modalitatea de comunicare a pv ?
In acelasi timp cu pv trebuia transmisa si o instiintare de plata ? Observ ca in partea de jos a pv-ului este o instiintare de plata insa aceasta nu este completata.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Amenda primita acasa fara plic Oana310 Oana310 Buna ziua Am primit un proces verbal de la o amenda fara semnatura mea, fara plic la posta. Eu nu fiind in tara nu am semnat primirea la acest proces verbal. ... (vezi toată discuția)
Depasire neregulamentara am trecut peste liniea continua Paulll Paulll Bine v-am gasit, pe data de 01.08.2009 am fost oprit de un echipaj de politie pentru ca am efectuat o manevra de depasire neregulamentara, mai exact am trecut ... (vezi toată discuția)
Procedura de afisare amenda la domiciliu prettydaniola prettydaniola Cf art 27 OG 2/2001: amenzile se afiseaza la domiciliul contravenientului. Prin aceasta eu inteleg lipirea pe ușă. Cu toate acestea, eu am gasit p.v de ... (vezi toată discuția)