avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1696 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Cum se pot repartiza pierderile la apa si cine trebuie ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Cum se pot repartiza pierderile la apa si cine trebuie sa constate aceste pierderi

Va rog, am o mare rugaminte: Cum se repartizeaza pierderile la apa ?
Aceasta repartizare se poate face doar in functie de numarul de locatari dintr-un apartament ? Asa se procedeaza in asociatia de proprietari de care apartin. Acest aspect ne-a fost adus la cunostinta noastra, in urma nemultumirilor legate de pierderile prea mari la apa. Nu stim cine a constatat aceste pierderi, ce documente s-au incheiat. Ni s-a spus ca aceasta repartizare a fost hotarata in Adunarea Generala, dar cand s-a tinut aceasta adunare, care a fost ordinea de zi dezbatuta si cine a semnat pentru aceasta decizie, noi locatarii nu putem afla.
Intrebarile sunt:

- In ce lege putem gasi modalitatea de repartizare a pierderilor la apa?

- Ce documente trebuie sa cerem administratorului pentru ca proprietarii sa poata vedea in ce Adunare Generala s-a hotarat acest lucru ?

- Ce documente se incheie cand se citeste apometrul general ? Vrem sa stim cine a constatat aceste pierderi, ce documente justificative ne pot oferi

- Constatarea pierderilor se poate face de oricine sau ar trebui sa existe un contract pe baza caruia se fac aceste citiri ?

- Persoana care face aceste constatari trebuie sa fie o persoana autorizata ?

Lipsa de transparenta si faptul ca nu exista o comunicare eficienta intre proprietari, presedinte de asociatie si admistratorul blocului, au determinat ca sa existe suspiciuni referitoare la corectitudinea si cinstea acestor doua persoane.
Cei mai tineri dintre proprietari sunt persoane cu studii superioare si ne inspaimanta faptul ca suntem reprezentati de doua persoane semi-analfabete.
Daca nu stiu nici macar sa scrie si sa vorbeasca corect romaneste, desi sunt de nationalitate romana, cum sa fie in stare sa cunoasca legile ( se pot informa prin diferite mijloace, nu trebuie sa le stie pe dinafara ) si sa ne calculeze corect repartizarile?
La avizier au pus liste cu repartizarile la apa calda si rece, dar nu exista un cap de tabel care sa ne arate ce reprezinta fiecare coloana. Astfel ne este imposibil sa identificam modul in care s-au facut aceste repartizari.
Multumesc si astept cu nerabdare raspunsuri,
Aceeasi.


Cel mai recent răspuns: sesa10 , utilizator 14:27, 24 Aprilie 2014
In ce lege putem gasi modalitatea de repartizare a pierderilor la apa?



Legislatia in vigoare nu precizeaza concret cum se repartizeaza suplimentul de consum apa
Se utilizeaza 4 variante de repartizare supliment consum,fiecare varianta avand avantaje dar si dezavantaje
Ni s-a spus ca aceasta repartizare a fost hotarata in Adunarea Generala, dar cand s-a tinut aceasta adunare, care a fost ordinea de zi dezbatuta si cine a semnat pentru aceasta decizie, noi locatarii nu putem afla.



In temeiul disp L nr 230/2007 art 10
proprietarii au dreptul sa cunoasca toate aspectele ce tin de activitatea asiociatiei si la cerere,au acces la orice document al acesteia

Solicitati presedintelui de asociatie clarificarea situatiei
Lipsa de transparenta si faptul ca nu exista o comunicare eficienta intre proprietari, presedinte de asociatie si admistratorul blocului, au determinat ca sa existe suspiciuni referitoare la corectitudinea si cinstea acestor doua persoane.



Dv proprietari sunteti responsabili pentru numirea presedintelui de asociatie
La avizier au pus liste cu repartizarile la apa calda si rece, dar nu exista un cap de tabel care sa ne arate ce reprezinta fiecare coloana.


Cotele individuale de repartizare c/v intretinere se afisaza pe formulare tipizate de lista de intretinere care contine rubrici pe articole de impuneri
Nu exista o anumita regula de repartizare a pierderilor de apa intr-un condominiu, fiecare asociatie face acest regulament, in partea dreapta la "Documente utile" o sa gasiti un regulament postat de @Adriantot si il puteti adapta in functie de cum va convine (ca asociatie, nu ca persoana).
Cand se citeste apometrul general nu se incheie nici un document, vine un salariat al furnizorului, citeste si "fuge", dumneavoastra primiti pe factura lunara indexul vechi, indexul nou si diferenta care trebuie sa o platiti, diferenta dintre consumul facturat si consumul declarat sunt pierderi (normale in toate asociatiile) si se repartizeaza conform regulamentului asociatiei.

La rezervorul toaletei o garnitura neetansa la rezervorul WC poate determina chiar si o pierdere de 20 l/ora. Contorul de clasa B din apartament nu-l inregistreaza (deoarece porneste de la 30 l/ora), dar contorul general de clasa C (cu un debit de pornire de 15 l/ora) va inregistra intr-o luna urmatorul consum: 20 l/ora x 24 ore/zi x 30 zile/luna = 14,4 m3/luna", ne-a declarat ing. Ilie Vlaicu, managerul Aquatim.
Apometre de calitate indoielnica "Apometrele de bransament au clasa de exactitate C, de precizie inalta, iar apometrele de apartament sunt, de regula, de clasa A sau B, mai accesibile ca pret, dar de exactitate mai mica. Contorul de clasa A este conceput si garantat de catre constructor pentru a "porni" inregistrarea de la un debit de 60l/ora, cel de clasa B de la 30 l/ora, in timp ce contorul de clasa C, are un debit de pornire la 15 l/ora.

Pierderile de apa sau, mai bine zis, diferentele de consum se constata prin scaderea din consumul facturat de furnizor si consumul declarat (estimat) al locatarilor de catre administrator care primeste si factura de la furnizor, dar centralizeaza si consumurile venite de la locatari.
Consumul facturat este evidentiat pe factura, consumul locatarilor este constatat de administrator cand face pentru fiecare apartament diferenta intre indecsii de luna trecuta si luna curenta. Adunand aceste consumuri individuale rezulta un total declarat pe scara sau pe bloc.
Furnizorii citesc consumul pe care il factureaza pe contorul de bransament care pentru AR se afla in proximitatea cladirii (pe trotuar sau in spatiul verde din jurul blocului), iar cel de AC in subsolul scarii, contoare care au o clasa de precizie superioara (C) fata de contoarele de apartament cu un grad de precizie inferior (A sau B).

Aceste diferente de consum, zise si pierderi de apa au mai multe cauze:
- diferenta intre gradul de precizie al contorului de bransament si gradul de precizie a apometrelor individuale; Vicierea inregistrarii consumurilor individuale este sporita o data cu trecerea timpului si expirarea garantiei metrologice a acestora.
- data si ora diferite intre citirea contorului de bransament care se face de catre operatorii furnizorilor si citirea apometrelor care se face de catre fiecare locatar in parte dupa cum il taie capul;
- modul de montare a apometrelor. Fiecare producator de apometre are indicatii de montare a acestora pe instalatie. Daca pozitia montarii lor, uneori si din cauze obiective pentru a putea fi citite in spatii inchise si inghesuite, nu este cea recomandata de producator, atunci masurarea consumului este putin viciata.
- la citirea apometrelor pot fi erori de citire sau notare, nu intotdeauna se declara si zecimalele
- nu toti locatarii declara consumul si atunci trebuie sa li se estimeze, acesta nefiind in fond cel real.
- furtul de apa, desigilarea apometrelor si manevrarea lor manuala, instalarea unor consumatori inainte de apometre etc.
- pierdere de apa in subsol sau pe conductele verticale comune vechi, ruginite, cu fisuri, chiar avarii ocazionale.

Toate aceste cauze, cele mai multe de necontrolat duc la asemenea diferente. De exemplu nu poti sa-i faci pe toti proprietarii sa citeasca in acelasi timp cu operatorul furnizorului apometrele personale, sa ai control asupra a ceea ce citesc sau noteaza sau cum noteaza.
Nu poti impune proprietarilor sa-si monteze apometre de clasa de precizie C deoarece sunt foarte scumpe.
Nu poti sa determini schimbarea pozitiei apometrelor pe instalatie, o data montate, cu atat mai mult daca nu exista apoi posibilitatea de a fi citite.... etc

Asadar, inregistrarea acestor diferente este un fapt obiectiv.
Decizia de a repartiza aceste diferente dupa un anumit criteriu nu apartine AG, ci comitetului executiv, conform HG 1588/2007 cu normele de aplicare a Legii 230/2007 care spune:
Art. 17. - (1) Comitetul executiv al asociatiei de proprietari are urmatoarele atributii:
.............
d) reglementeaza folosirea, intretinerea, repararea, inlocuirea si modificarea partilor proprietatii comune, inclusiv cu privire la consumurile aferente proprietatii comune, in conformitate cu actele normative in vigoare;

Diferentele de consum sunt considerate consumuri aferente proprietatii comune deoarece ele nu pot fi identificate ca fiind ale unuia sau altuia dintre proprietari.

Criteriile de repartizare sunt mai multe din care fiecare asociatie poate opta pentru unul sau o combinatie de 2 sau mai multe:
- dupa cota-parte indiviza;
- dupa consum;
- dupa numar de persoane;
- egal tuturor apartamentelor.
Atunci cand se ia aceasta decizie in comitet, ea este, obiectiv privind lucrurile, arbitrara pentru ca nu se pot identifica sursele reale ale crearii acestor diferente si atunci se opteaza pur si simplu pentru un criteriu, in cazul dv. dupa numarul de persoane.
Ultima modificare: Joi, 24 Aprilie 2014
elga50, moderator
Multumesc pentru raspuns.
Imi puteti spune, va rog frumos, care sunt cele 4 modalitati de plata privind repartizarea pierderilor la apa ?

Puteti sa-mi dati un exemplu de impartire a pierderilor pe numarul de locatari/apartament ?

Pe lista noastra de plata, in dreptul fiecarui apartament se afla doar costuri, nu mc de apa declarati. Este normal ? Astfel trebuie sa comparam cele doua: lista de plata si tabelul acela fara cap de tabel, afisat la avizier. Nu vrem sa mergem in fiecare luna sa intrebam cum ni s-a calculat consumul de apa si nici lor nu cred ca le convine acest lucru. De fapt, nici nu avem o comunicare eficienta cu aceste persoane.
Alta intrebare la care rog tare un mult un raspuns este :

In mod normal cine ar trebui sa constate aceste pierderi?
Nu ar trebui intocmit un Proces-Verbal de Constatare, datat, semnat de toti factorii implicati, sau macar sa existe un contract intre Asociatia de proprietari si terti-furnizori de servicii ?

Un on cinstit nu are ce sa ascunda, de accea avem certitudinea ca se fac afaceri nelegale
( devize de reparatii ,,umflate" si apoi modificate, ocultizarea tuturor documentelor asociatiei) .
Acum pentru asta luptam sa strangem laolalta cei 50%+1 proprietari si sa ne gasim oameni cinstiti care sa ne reprezinte.
Pana atunci ramane sa ne lamurim singuri cum sta treaba.

Ultima intrebare este:
Exista un REGULAMENT DE GESTIONARE AL APEI ?
Citisem de el pe acest forum dar nu am reusit sa-l gasesc si sa-l descarc.

Multumesc,
Aceeasi


1. De exemplu:
- furnizorul factureaza un consum pe scara de 100 mc AR
- administratorul strange de la locatari, prin declaratiile acestora, un total de 70 mc AR
- avand factura in fata, precum si consumul total declarat de locatari constata o diferenta de AR de 30 mc
- imparte consumul facturat la valoarea facturii si afla pretul de factura al unui mc de AR, sa zicem 5 lei (pentru simplificarea exemplului)
- pe lista, in dreptul fiecarui apartament se va pune valoarea AR declarata de locatar. Daca la un apartament s-a declarat 3 mc AR, atunci aceasta valoare va fi, conform cu pretul de factura din exemplul nostru, 15 lei.

- ca sa imparta diferenta de 30 mc pe rubrica de pierderi, face urmatorul calcul:
30 mc * 5 lei = 150 lei pierderi
- daca pe scara sunt 75 persoane in luna respectiva, atunci revine 150 lei / 75 persoane = 2 lei / persoana pentru AR.

Similar se procedeaza si pentru AC.
Se aduna cele 2 valori AC + AR si da ceea ce apare in dreptul fiecarui apartament ca pierdere de apa.

In lista ar trebui sa apara si consumul individual declarat al fiecarui apartament. Asta pentru transparenta.

2. Puteti sa-i schimbati pe cei care va conduc / administreaza, dar singura lor vina aparenta este lipsa de transparenta.
Schimbarea lor insa nu va garanteaza ca nu veti mai avea aceste sume de dat la pierderile de apa.
Inainte de a va strange cei care doriti o schimbare, documentati-va exact asupra modului de calcul. Nu intotdeauna o lipsa de transparenta inseamna si hotie. Adeseori e fie ignoranta, fie lene, fie chiar o atitudine refractara la cererile locatarilor.
Asa cum v-am spus schimbarea nu va garanteaza ca nu veti cadea din lac in put.

3. Fiecare asociatie isi poate face propriul Regulament. Aici, pe forum aveti un exemplu al unei asociatii. Puteti sa vi-l insusiti sau puteti sa va inspirati din el sau puteti sa il cititi pe al dv. de la asociatie, ca poate exista asa ceva si nu stiti.
Ultima modificare: Joi, 24 Aprilie 2014
elga50, moderator

Alte discuții în legătură

Repartizare consum apa calda ionutn ionutn Buna ziua, in cadrul asociatiei de locatari, ni se cere efectuarea citirii apometrelor lunar. Deoarece n-am reusit sa fac citirea pe luna trecuta, mi s-au ... (vezi toată discuția)
(ne)plata pierderi apa rece silviu1975 silviu1975 Buna ziua, in cadrul Asociatiei noastre s-a hotarat ca pierderile de AR sa fie platite de catre toti proprietarii, functie de consumul fiecarui apartament. ... (vezi toată discuția)
Diferente - citire apometre- factura furnizor dragomang dragomang la calcularea intretinerii pentru luna decembrie 2012 - s-a constatat o diferenta mare intre suma consumurilor comunicate de catre locatari si factura RADET. ... (vezi toată discuția)