avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1501 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Cum se pot repartiza pierderile la apa si cine trebuie ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Cum se pot repartiza pierderile la apa si cine trebuie sa constate aceste pierderi

Va rog, am o mare rugaminte: Cum se repartizeaza pierderile la apa ?
Aceasta repartizare se poate face doar in functie de numarul de locatari dintr-un apartament ? Asa se procedeaza in asociatia de proprietari de care apartin. Acest aspect ne-a fost adus la cunostinta noastra, in urma nemultumirilor legate de pierderile prea mari la apa. Nu stim cine a constatat aceste pierderi, ce documente s-au incheiat. Ni s-a spus ca aceasta repartizare a fost hotarata in Adunarea Generala, dar cand s-a tinut aceasta adunare, care a fost ordinea de zi dezbatuta si cine a semnat pentru aceasta decizie, noi locatarii nu putem afla.
Intrebarile sunt:

- In ce lege putem gasi modalitatea de repartizare a pierderilor la apa?

- Ce documente trebuie sa cerem administratorului pentru ca proprietarii sa poata vedea in ce Adunare Generala s-a hotarat acest lucru ?

- Ce documente se incheie cand se citeste apometrul general ? Vrem sa stim cine a constatat aceste pierderi, ce documente justificative ne pot oferi

- Constatarea pierderilor se poate face de oricine sau ar trebui sa existe un contract pe baza caruia se fac aceste citiri ?

- Persoana care face aceste constatari trebuie sa fie o persoana autorizata ?

Lipsa de transparenta si faptul ca nu exista o comunicare eficienta intre proprietari, presedinte de asociatie si admistratorul blocului, au determinat ca sa existe suspiciuni referitoare la corectitudinea si cinstea acestor doua persoane.
Cei mai tineri dintre proprietari sunt persoane cu studii superioare si ne inspaimanta faptul ca suntem reprezentati de doua persoane semi-analfabete.
Daca nu stiu nici macar sa scrie si sa vorbeasca corect romaneste, desi sunt de nationalitate romana, cum sa fie in stare sa cunoasca legile ( se pot informa prin diferite mijloace, nu trebuie sa le stie pe dinafara ) si sa ne calculeze corect repartizarile?
La avizier au pus liste cu repartizarile la apa calda si rece, dar nu exista un cap de tabel care sa ne arate ce reprezinta fiecare coloana. Astfel ne este imposibil sa identificam modul in care s-au facut aceste repartizari.
Multumesc si astept cu nerabdare raspunsuri,
Aceeasi.

Cel mai recent răspuns: sesa10 , utilizator 14:27, 24 Aprilie 2014
Multumesc pentru raspuns. Ne este de mare ajutor.
Intre timp am gasit si pe Documente utile cateva lucruri folositoare pentru noi.

Macar sa fie doar lipsa de transparenta in acte. Una e sa fi ignorant si alta hot. Din pacate nu e doar atat. Si pe mine m-au furat. Dar nu la apa, din chitante, iar pe noi toti, din fondul de reparatii. (devize umflate la mica intelegere cu furnizorii de servicii) . Acum toti vecinii imi reproseaza ca nu am facut nimic atunci cand puteam dovedi cu documente legale furtul.
Le-am aratat doar documentele si le-am spus ca mi-am recuperat doar partial banii de la ele, Totul a durat cam o jumatate de an, dupa multe demersuri la primarie.
Asta a fost in 2004, de atunci s-au mai schimbat unele lucruri si la ei, se pot urmari sesizarile, au un termen legal de rezolvare a lor. Pacat insa ca nu se prea implica in rezolvarea corecta a problemelor.
La ultima mea sesizare, referitoare la modificarea citirilor la repartitoare de catre administratia asociatiei de proprietari, fara sa fim anuntati, au solicitat inca o data firmei de repartitoare sa vina sa-mi constate defectiunea. Binenteles ca aceasta firma nu a venit nici in prezent pentru ca nu are persoana autorizata sa o faca si probabil ca nici in contractul cu asociatia nu este stipulata aceasta obligatie. Era mai simplu sa solicite doar o copie dupa acest contract, mai ales ca noi proprietarii am fost mintiti ca nu s-a incheiat asa ceva cu asociatia. Am constatat ca s-au intocmit Procese-verbale post-sesizare si de la asociatie si din partea firmei de repartitoare, pentru a se acoperi cu documentele necesare, mintind si fara fara sa existe vreo semnatura de-a noastra ca proprietari. Toata lumea a fost, a verificat, dar noi nu stiam acest lucru. Cand am solicitat inregistrarea sesizarii mele la firma de repartitoare privind identitatea si calificarea persoanei care ,,a fost si a constatat" defectiunea la repartitor, au dat bir cu fugitii. A doua zi, am primit amenintari pe telefonul mobil. Nimeni nu a venit sa constate vreo defectiune, desi au fost solicitati in aceast sens. Toate acele asa zise Procese-Verbale mi-au fost date in copie de catre Opc, in urma sesizarilor mele. Am primit o fisa de citiri si verificari pe ultimile 3 luni a firmei de repartitoare, cu semnaturi : una probabil de la firma de repartitoare iar alta, in locul rubricii ,,proprietar" semnatura era a administratorului de bloc. De ani buni, din partea firmei, nu a venit nimeni sa faca aceste lucruri si probabil nici nu au angajat vreo persoana autorizata.
Si de la primarie si de la opc mi-au spus ca singura posibilitate este sa le dau in judecata, cu mentiunea ca ar fi bine sa fie mai multi proprietari care sa sustina ca practica curenta a administratiei blocului este inselaciunea. Le-am aratat si lor chitanta si fisa de cont din 2004.

Ce sa fac ? Nu vreau sa pierd bani si timp inutil !

De curand, am primit un telefon de la unul dintre proprietarii care se considera inselat si care m-a rugat sa ma ocup de strangerea de bani necesara pentru a angaja o firma care se ocupa cu verificarea contabilitatii ( expertiza-contabili experti ???) si care sa le evalueze activitatea pe ultimii 3 ani? Mi s-a spus ca asta ar costa in jur de 2500 Roni.
Exista si aceasta posibilitate ?
Multumesc inca o data si scuze pentru o explicatie atat de lunga.
Aceeasi.
Interventie moderator

Va rog sa reveniti la subiect. Tema repartitoarelor ati tratat-o in alt topic si nu e cazul sa rezolvam in acest topic toate problemele pe care le aveti in asociatie.
Daca mai aveti nelamuriri cu privire la repartizarea diferentelor de consum.....postati in continuare, daca nu, inchidem topicul, nu de alta, dar sa nu ajungem de la Ana la Caiafa.
Multumesc inca o data pentru raspunsuri. Imi sunt utile.
Intrebarea era referitoare la modul cum se repartizeaza pierderile de apa.
In rest , m-a luat valu' pentru ca imi vine greu sa accept unele lucruri, greu de acceptat.
Aceeasi.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Repartizare consum apa calda ionutn ionutn Buna ziua, in cadrul asociatiei de locatari, ni se cere efectuarea citirii apometrelor lunar. Deoarece n-am reusit sa fac citirea pe luna trecuta, mi s-au ... (vezi toată discuția)
(ne)plata pierderi apa rece silviu1975 silviu1975 Buna ziua, in cadrul Asociatiei noastre s-a hotarat ca pierderile de AR sa fie platite de catre toti proprietarii, functie de consumul fiecarui apartament. ... (vezi toată discuția)
Diferente - citire apometre- factura furnizor dragomang dragomang la calcularea intretinerii pentru luna decembrie 2012 - s-a constatat o diferenta mare intre suma consumurilor comunicate de catre locatari si factura RADET. ... (vezi toată discuția)