avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 604 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Amenda penala pentru conducerea sub influenta ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Amenda penala pentru conducerea sub influenta alcoolului

Buna ziua,

Pe scurt, in septembrie 2012 am fost oprit de politia rutiera la un control de rutina, aveam o imbibatie a alcoolului in sange mai mare de 0.80 g/l, si luna viitoare urmeaza sa am proces.

Conform noului cod penal, am citit ca, in loc de inchisoare cu suspendare se poate aplica amenda penala.

Nelamuririle mele sunt urmatoarele:

1) Care este sansa sa primesc amenda penala?
2) Daca primesc amenda penala, ce presupune aceasta? Permisul imi va mai fi anulat? Perioada de 1 an si 7 luni in care am avut permisul suspendat va fi luata in calcul in vreun fel?

Va multumesc si astept raspunsul dvs.
1. Sansa depinde de avocatul pe care l-ati angajat, daca l-ati angajat. Daca nu, atunci sansa e cam 0 (zero).
2. Daca veti primi amenda penala sansa este de 100 la suta sa va fie anulat permisul de conducere. Perioada in care nu ati avut permis nu se ia in considerare. Veti putea sustine examen ptr obtinerea unui nou permis de conducere dupa un an de la ramanerea definitiva a hotararii judecatoresti.
1.Avand in vedere modalitatea stabilirii cuantumului amenzii prin sistemul zile- amenda precum si faptul ca instanta are in vedere la aplicarea amenzii situatia materiala a condamnatului precum si obligatiile sale fata de persoanele aflate in intretinerea sa, n-as spune ca sanse 0 cata vreme aceasta sanctiune exista ca alternativa la pedepsa inchisorii, insa vom vedea cum se va " cristaliza" practica judiciara in cazul aplicarii acestei sanctiuni in cazul conducerii sub influenta alcoolului.
Oricum este evident ca la stabilirea sanctiunii ce va fi aplicata vor fi avute in vedere si disp. art.74 respectiv criteriile generale de individualizare a pedepsei.
Pentru a va face o idee lecturati disp.art.61 c.pen.
Art. 61
Stabilirea amenzii
(1) Amenda constă în suma de bani pe care condamnatul este obligat să o plătească statului.
(2) Cuantumul amenzii se stabileşte prin sistemul zilelor-amendă. Suma corespunzătoare unei zile-amendă, cuprinsă între 10 lei şi 500 lei, se înmulţeşte cu numărul zilelor-amendă, care este cuprins între 30 de zile şi 400 de zile.
(3) Instanţa stabileşte numărul zilelor-amendă potrivit criteriilor generale de individualizare a pedepsei. Cuantumul sumei corespunzătoare unei zile-amendă se stabileşte ţinând seama de situaţia materială a condamnatului şi de obligaţiile legale ale condamnatului faţă de persoanele aflate în întreţinerea sa.
(4) Limitele speciale ale zilelor-amendă sunt cuprinse între:
a) 60 şi 180 de zile-amendă, când legea prevede pentru infracţiunea săvârşită numai pedeapsa amenzii;
b) 120 şi 240 de zile-amendă, când legea prevede pedeapsa amenzii alternativ cu pedeapsa mchisorii de cel mult doi ani;
c) 180 şi 300 de zile-amendă, când legea prevede pedeapsa amenzii alternativ cu pedeapsa închisorii mai mare de 2 ani.
(5) Dacă prin infracţiunea săvârşită s-a urmărit obţinerea unui folos patrimonial, iar pedeapsa prevăzută de lege este numai amenda ori instanţa optează pentru aplicarea acestei pedepse, limitele speciale ale zilelor-amendă se pot majora cu o treime.
(6) Fracţiile stabilite de lege pentru cauzele de atenuare sau agravare a pedepsei se aplică limitelor speciale ale zilelor-amendă prevăzute în alin. (4) şi alin. (5).


2. Amenda penala inseamna :
-condamnare prin hotarare definitiva,
- termen de incercare 3 ani, iar termenul se calculeaza de la data executarii amenzii , respectiv a achitarii integrale a acesteia sau de la data cand aceasta s-a prescris,
- reabilitare de drept dupa 3 ani ( termen calculat ca mai sus )daca condamnatul nu savarseste o alta infractiune in acest interval,
- anularea permisului de conducere conf. disp.art.114 lit.b) din Oug.195/2002 mod. si compl.
3. Nu este avuta in vedere perioada in care nu ati mai condus,
Multumesc frumos pentru lamuriri!
Buna ziua. Cazul meu a fost solutionat cu amenda penala. Din ce am inteles pot da din nou de permis dupa o perioada de 6 luni de la plata integrala a amenzii penale.

Intrebarile mele sunt urmatoarele:

1) Se poate face ceva pentru reducerea acestei perioade de 6 luni? Am nevoie de permis la locul de munca si mi-ar fi de mare ajutor daca as putea sa reduc perioada aceasta.

2) Daca nu, imi pot pregati dosarul si ma inscrie la examen inainte de terminarea celor 6 luni astfel incat sa fiu programat cat mai repede la examen dupa trecerea celor 6 luni?

Va multumesc.
Nu se poate face nimic pentru reducere, legea spune ca va puteti prezenta la examen pentru obţinerea unui nou permis de conducere, pentru toate categoriile avute anterior, dupa ce au trecut 6 luni de la data executării pedepsei amenzii, deci nu inainte.

Alte discuții în legătură

Alcoolemie 0.9 valifilip valifilip As dori sa stiu daca permisul de conducere a fost anulat pentru conducerea unui autovehicul cu o alcolemie de0.9 am primit decizia in instanta amenda penala ... (vezi toată discuția)
Noul cod penal kuykpopyk kuykpopyk care va fi noul cod penal... ma intereseaza pentru infactiuni la codul rutier. pentru acuzatiile conducere fara permis si conducerea unui autoturism ... (vezi toată discuția)
Alcool , permis , sentinta? DerekA DerekA Buna seara! In data de 12.10.2015 am fost testat de un agent de circulatie cu aparatul etilotest rezultatul fiind de 0,54 in aerul respirat. Am fost insotit la ... (vezi toată discuția)