avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 546 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Tutela Copil
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Tutela Copil

Buna ziua,

As dori sa ma ajutati cu niste sfaturi.
Am un copil de 2 ani , inainte sa se nasca , am plecat in Italia impreuna cu tatal sau biologic.Dupa ce s-a nascut , m-am despartit de tatal sau , deoarece se purta violent , dar greseala cea mare a fost ca am trecut pe certificatul de nastere ca, copilul sa poarte numele tatalui de familie.Acum sunt cu copilul in Italia, sunt momentan in concubinaj cu un alt barbat, urmeaza sa ne casatorim , si aveam deja de 1 an un alt copil(cu viitorul sot).din cate stiu, daca m-as intoarce in vacanta in Romania, nu as putea sa ma reintorc fara o procura de la tatal biologic al primului copil.Mentionez faptul ca tatal copilului dupa nastere nu s-a interesat deloc de situatia fiului meu , NU am dorit si nici nu doresc sa beneficiez de pensie alimentara , singurul motiv este cel de a venii in Romania cu copii la bunici fara a fi nevoita sa ma rog de o procura.Ar mai fi o intrebare, daca este cazul ca sa cer in instanta incredintarea copilului , este posibil ca sa fac acceasta cerere in alt oras decat orasul de domiciliu din buletin? De exemplu as dori sa fac aceasta cerere la Bucuresti nu la Bacau.
Va multumesc .
Cel mai recent răspuns: viyrus , utilizator 11:45, 28 Aprilie 2014
nu cred ca va tebuie procura sa reveniti in tara cu minorul, dar va va trebui daca veti mai dori sa iesiti.
trebuie sa cereti in instanta custodia exclusiva a copilului, respectiv decaderea tatalui din drepturi, pe motiv ca a abandonat copilul, nu se mai intereseaza de acesta, nu participa in niciun fel la cresterea acestuia, etc. trebuie sa aveti motive serioase pt ca instanta sa va aprobe cererea. puteti mentiona si ca este agresiv si va batea.
cererea se depune la instanta de la domiciliul paratului.
Sau ati putea cere tatalui sa va dea o declaratie notariala ca sa puteti sa reveniti cu copilul in Italia - e mai ieftin si mai rapid (mai ales daca va oferiti sa platiti si taxa notariala).
O alta cale (cu mai multe sanse de succes decat incredintarea sau decaderea din drepturi, asta din urma chiar nu are nici o sansa de reusita pentru ca nu puteti sa o cereti dvs) ar fi sa solicitati in instanta stabilirea domiciliului copilului la dvs in Italia (presupun ca aveti o locuinta stabila, un loc de munca si posibilitatea sa intretineti copilul acolo) si sa cereti specificarea in hotarare ca al dvs copil poate circula intre Romania si Italia (unde are domiciliul) fara sa aiba nevoie de acordul tatalui.

Nu ati facut o greseala ca ati trecut tatal copilului in certificatul de nastere - e tatal copilului si e corect si legal sa figureze in certificat.
Ultima modificare: Luni, 28 Aprilie 2014
mirebire, utilizator
Multumesc pentru raspunsuri.Despre declaratia notariala nici nu poate fi vorba intrucat tatal copilului nu accepta asa ceva.El tine neaparat sa nu imi dea nici o sansa ca noua mea familie sa fie "libera".In italia, momentan nu am un loc de munca, intrucat copii sunt mici 2,5 respectiv 1,5 ani , trebuie sa stau acasa cu ei, dar viitorul meu sot (roman fiind si el) lucreaza cu contract de munca la acelasi loc de munca de aproximativ 6-7ani, stam intradevar in chirie dar in conditii extraordinar de bune, si le oferim copiilor tot ce e mai bun.O sa incerc sa ma documentez despre posibilitatea de solicitare in instanta stabilirea domicililui copilului in italia.Stiti cumva despre ce acte "primare " as avea nevoie?

Va multumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Copii minori incredintati mamei dianadienutza dianadienutza buna ziua ma numesc ionel locuiesc in italia de 5 ani am domicilul in italia am casa si un loc de munca stabil. am 2 copii minori de 8 ani rezultat dintr-un ... (vezi toată discuția)
Cer ajutor urgent daryo daryo am probleme cu ex concubin si am un baietel cu el trecut pe numele lui si suntem in italia ca drept urmare copilul este nascut aici este deci italian eu sunt ... (vezi toată discuția)
Recunoasterea paternitatii restrictioneaza dreptul de a calatori in strainatate? WhiteRose1 WhiteRose1 Buna ziua. As dori sa stiu cum se procedeaza in cazul in care voi avea un copil in afara casatoriei si doresc sa preia numele meu de familie, de comun acord cu ... (vezi toată discuția)