avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 635 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Loc de munca pentru sofer?
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Loc de munca pentru sofer?

Buna ziua!
Tinand cont de art.5 lit.k din l319/2006
loc de muncă – locul destinat să cuprindă posturi de lucru, situat în clădirile întreprinderii şi/sau unităţii, inclusiv orice alt loc din aria întreprinderii şi/sau unităţii la care lucrătorul are acces în cadrul desfăşurării activităţii;
va rog sa-m spuneti, dupa parerea dvs, care este locul de munca pentru soferii unei firme de taxi, si daca exista undeva reglementat.

Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:02, 27 Aprilie 2014
Detaliati ce pretinde inspectorul ITM referitor la activitate, meserie, echipament de munca, executant.
Daca rutele stabilite prin instructiunile proprii ssm difera de la sofer la sofer, atunci este posibil sa existe si riscuri profesionale diferite la care sunt expusi lucratorii.
Exemplu: un sofer are traseu stabilit pentru activitatea de taxi, sa treaca peste o cale ferata, alt sofer nu are. Un sofer efectueaza activitate si de coletarie, alt sofer nu. Soferii pot indeplini si activitati in garajul firmei - intretinere, revizie, reparatii la propria masina. Soferii isi spala masina folosind pompe sub presiune.
Cand se evalueaza riscurile (fapt pe care nu l-ati precizat in discutia deschisa, doar ulterior a aparut ca idee, sesizata de colegul dragupfa) ne referim la masina ca echipament de munca, ne referim la orice activitate legata de aceasta, nu numai ca soferie.
Imi cer scuze daca s-a inteles ca e vorba de un control. Doar vreau sa inteleg acest aspect.
Ce ati trece dvs in documentatia SSM, pentru soferii de taxi ai unei firme (care au aceleasi atributii) la locul de munca? Angajatorul vrea sa desemneze un conducator de loc de munca doar pentru soferi. Ce ati trece dvs in decizia de numire conducator loc de munca, tinand cont de singura definitie din lege.
Conducator loc de munca al locului de munca???................???
Ultima modificare: Duminică, 27 Aprilie 2014
Dianex Serv SRL, Contabil
Soferii de taxi nu au rute deja prestabilite.

Un raport EU-OSHA privind ghidul de bună practică pentru şoferii de taxi evidenţiază o serie de riscuri la care sunt expuşi aceştia. Raportul SSM în cifre al Observatorului riscurilor din cadrul EU-OSHA identifică, de asemenea, anumite probleme-cheie pentru acest grup de lucrători.
Detalii
[ link extern ]

[ link extern ]

Analiza riscurilor se efectueaza in functie de :
- tipul autovehiculului
- categoria autovehiculului
- distanta parcursa
- incarcatura transportata
- combustibilul utilizat
- conducerea autovehiculului pe timp de zi/noapte
- varsta conducatorului auto
- starea drumurilor
- conditiile meteo
- activitati de relationare
- starea de sanatate a conducatorului si efectuarea controalelor medicale obligatorii
- aptitudinile psihice ale conducatorului auto.
Soferii de taxi nu au rute deja prestabilite !?
Daca exista anumite garaje/ statii de spalare/ puncte de control, etc., anumite cartiere deservite, anumite locuri fixe de plecare/ intoarcere din cursa si doriti ca in firma de taxi sa nu existe probleme legate de ssm, prin instructiunile proprii ssm, stabiliti si rute pe categorii de taxi-uri. GPS-ul este instalat pe masini si pentru controlul respectarii rutei deservite. mentionate in instructiunile proprii ssm. Ca si angajator, in cazul producerii unui accident de circulatie, in cazul unei expertize tehnice judiciare, nerespectarea de catre sofer a rutei stabilite prin instructiunile ssm, poate fi un atuu in sprijinul firmei.
Raportul EU-OSHA are titlul informativ, nefiind obligatoriu a fi aplicat la toti angajatorii. Acelasi raport nu interzice stabilirea altor riscuri, legate de aspecte precizate in mesajul meu anterior.
Referitor la locul de munca al sefilor soferilor. Acesta se stabileste prin organigrama firmei, de regula la persoane de conducere, supraveghere si control. Denumirea functiei poate fi: sef coloana, sef ruta, sef ..., director, iar locul de munca precizeaza acele locuri unde se desfasoara activitatea acestuia: pe teren, in incinta garajului, la locul de parcare, la locul de stationare/ statie de taxi ....., etc.

O companie de taxi nu deserveste numai un anumit cartier. Un sofer de taxi poate face curse atat in localitatea in care isi are sediul social compania respectiva, cat si in afara acesteia.

Nu s-a spus in mesaj ca acel raport este obligatoriu si nici ca interzice anumite aspecte.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pentru postul de conducator auto ContSters243502 ContSters243502 pentru postul de conducator auto instructajul se face lunar sau la 3 luni? (vezi toată discuția)
Buna ziua! doresc sa mă ajuți cu o informație legat de instructiunile ... Daniel.R Daniel.R Buna ziua! Doresc sa mă ajuți cu o informație legat de Instructiunile proprii de SSM specifice locului de munca.Inteleg ca aceste instrucțiuni trebuiesc ... (vezi toată discuția)