avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 287 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Modificare program de lucru
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Modificare program de lucru

Buna ziua.
Sunt angajat lucrator comercial la un mic magazin de cartier. Astazi mi s-a comunicat verbal de catre angajator, ca incepand cu data de 01.05.2014, programul de lucru se prelungeste zilnic cu o ora pe perioada de vara, acest lucru naincluzand si o majorare salariala.
Codul Muncii permite asa o hatarare unilaterala, eu nefiind de acord cu aceasta decizie?
Ce repercursiuni ar avea asupra mea ca angajat in cazul in care mi-as prezenta demisia la zi, desi contractul individual de munca prevede o perioada de preaviz de 20 de zile lucratoare?
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 09:05, 3 Mai 2014
In contractul d-tra de munca este trecuta durata normala a muncii, exprimata in ore/zi si ore/saptamana? Daca este trecut 8 ore / zi si 40 ore / sapt., ora cu care vrea sa va prelungeasca programul se considera munca suplimentara si trebuie platita ca atare, munca supl. se realizeaza doar cu acordul salariatului. Iar daca vreti sa incetati contractul de munca la zi, nu o faceti prin demisie pt ca sunteti obligat sa stati in preaviz, ci prin acordul partilor, art.55, lit.b Codul Muncii, adica printr-o notificare scrisa anuntati angajatorul ca doriti incetarea si specificati acest articol, cum ar venii va intelegeti si cadeti de acord, astfel scapati de preaviz.
1. Pentru salariaţii angajaţi cu normă întreagă durata normală a timpului de muncă este de 8 ore pe zi şi de 40 de ore pe săptămână.

2. Programul de muncă şi modul de repartizare a acestuia pe zile sunt aduse la cunoştinţă salariaţilor şi sunt afişate la sediul angajatorului.

3. Munca prestata in afara duratei normale a timpului de munca saptamanal este considerata munca suplimentara.
Munca suplimentara nu poate fi efectuata fara acordul salariatului, cu exceptia cazului de forta majora sau pentru lucrari urgente destinate prevenirii producerii unor accidente ori inlaturarii consecintelor unui accident.

4. Munca suplimentară se compensează prin ore libere plătite în următoarele 60 de zile după efectuarea acesteia.

În cazul în care compensarea prin ore libere plătite nu este posibilă în termenul de 60 de zile, în luna următoare, munca suplimentară va fi plătită salariatului prin adăugarea unui spor la salariu corespunzător duratei acesteia.

In pontaj este o coloana speciala pentru orele lucrate in regim suplimentar. Pontajul va fi intocmit normal pentru numarul de zile lucratoare din cursul lunii cu 8 ore pe zi si in coloana destinata orelor suplimentare evidentiati timpul lucrat in regim suplimentar.

Pentru 8 ore lucrate suplimentar , acestea se vor compensa cu 8 ore libere platite ... in caz contrar, se vor plati cu un spor de minim 75 % din salariul de baza.

5. Nerespectarea de către salariat a termenului de preaviz reprezintă abatere disciplinară, care justifică sancţionarea sa disciplinară, inclusiv prin desfacerea contractului de muncă.

Regula in materie de incetare a contractului individual de munca din initiativa salariatului este incetarea dupa expirarea unui termen de preaviz, in conditiile art. 81 C. muncii. Prin exceptie, contractul individual de munca poate inceta prin demisie fara preaviz daca angajatorul nu isi indeplineste obligatiile asumate prin contractul individual de munca (art.81 alin.8 C.mun.).

De asemenea, angajatorul poate renunta total sau partial la termenul de preaviz.


Va multumesc pentru raspunsuri.
Buna ziua! La baiatul meu este invers.Programul de 20 de zile lucrate pe luna s-a micsorat la 15 zile incepand cu 1 mai fara a fi intrebat sau anuntat din timp. Deoarece si asa salariul era foarte mic,max.720 ron.in mana,acum ar ajunge la 540 ron pe luna in conditiile in care pe contract scrie 800 brut,nu a vrut sa mai mearga la munca,dar are de ridicat salariul pe luna aprilie.
Mentionez ca este angajat de catre un intermediar cu contract pe o perioada determinata:-
-16.01.2014--28.02.2014
-28.02.2014--30.05.2014--ca mercantizor 332402,la Auchan Berceni.
Precizez ca el nu beneficiaza ca angajatii directi de bonuri de masa,orele de noapte si zilele de sarbatoare platite corespunzator,etc.
In consecinta angajatorul l-a amenintat ca ii desface contractul din motive disciplinare deoarece nu mai vrea sa lucreze perioada de preaviz.
In aceste conditii pot invoca art.81 alin.8 C.mun.si desfacerea contractului prin art.55 lit.b?
Cum pot fii sigura ca ii va mai da salariul pe restant pe data de 10 mai?
La chemat luni-5 mai -la sediu sa clarifice situatia si nu stiu cum este mai bine sa procedeze?
Va multumesc !
georgetastancu a scris:

.....
In consecinta angajatorul l-a amenintat ca ii desface contractul din motive disciplinare deoarece nu mai vrea sa lucreze perioada de preaviz.
In aceste conditii pot invoca art.81 alin.8 C.mun.si desfacerea contractului prin art.55 lit.b?
Cum pot fii sigura ca ii va mai da salariul pe restant pe data de 10 mai?
La chemat luni-5 mai -la sediu sa clarifice situatia si nu stiu cum este mai bine sa procedeze?
Va multumesc !


1. Nerespectarea de către salariat a termenului de preaviz reprezintă abatere disciplinară, care justifică sancţionarea sa disciplinară, inclusiv prin desfacerea contractului de muncă.

2. Regula in materie de incetare a contractului individual de munca din initiativa salariatului este incetarea dupa expirarea unui termen de preaviz, in conditiile art. 81 C. muncii. Prin exceptie, contractul individual de munca poate inceta prin demisie fara preaviz daca angajatorul nu isi indeplineste obligatiile asumate prin contractul individual de munca (art.81 alin.8 C.mun.).

3. De asemenea, angajatorul poate renunta total sau partial la termenul de preaviz.

4. Legea prevede ca pe durata preavizului c.i.m. isi produce toate efectele...astfel ca, durata timpului de munca in perioada de preaviz este cea mentionata in c.i.m. ...

De exemplu, daca in c.i.m. timpul de munca este de 8 ore/zi , in lipsa unor dispozitii contrare timpul de munca pe perioada preavizului va fi tot de 8 ore/zi.

5.Art.166 C.mun. :
(1) Salariul se plateste in bani cel putin o data pe luna, la data stabilita in contractul individual de munca, in contractul colectiv de munca aplicabil sau in regulamentul intern, dupa caz.
..

Art.40 alin.2 C.mun.:
(2) Angajatorului in revin, in principal, urmatoarele obligatii:
....
c) sa acorde salariatilor toate drepturile ce decurg din lege, din contractul colectiv de munca aplicabil si din contractele individuale de munca;
....

Prin urmare, neplata drepturilor salariale poate face obiectul :
- unei sesizari la ITM-ul in raza caruia acel angajator isi are sediul social

In sesizare veti specifica datele dvs de identitate , precum si neregulile savarsite de catre angajatorul dvs in legatura cu relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca . De exemplu, neplata salariului, neinregistrarea demisiei, neplata orelor suplimnetare, neacordarea reapausului saptamanal etc.

ITM-ul va constata incalcarea legislatiei muncii si va putea sanctiona cu avertisment sau cu amenda pe angajator, dar nu-l poate obliga pe angajator sa va plateasca salariile restante.

- unei actiuni in instanta la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca.
Singura autoritate in stat care il poate obliga pe angajator este instanta de judecata. Actiunea se depune la Tribunalul in a carui raza aveti domiciliu sau locul de munca , in termen de 3 ani de la data de cand trebuia sa va plateasca salariile. Actiunea este scutita de plata taxelor judiciare.

- unei proceduri de mediere.
Medierea coflictelor de munca poate interveni atat in faza extraprocesuala (inaintea declansarii unui proces in fata instantelor de judecata) cat si in etapa procesuala (dupa ce s-au formulat cereri de chemare in judecata, apeluri sau recursuri).
Pentru medierea conflictelor individuale de munca sunt aplicabile prevederile art. 73 alin. (2) din Legea nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator, cu modificarile si completarile ulterioare. ( art. 178 (2) din Legea 62/2001 a Dialogului social)

6 Art.81 (8) C.mun. - Salariatul poate demisiona fara preaviz daca angajatorul nu isi indeplineste obligatiile asumate prin contractul individual de munca.

Neplata salariului poate constitui motiv de a demisiona fara preaviz.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Demisie popaangelica popaangelica daca se da demisia trebuie neaparat facut preavizul?daca da cate zile?program 8 ore ? (vezi toată discuția)
Preaviz Roxa0 Roxa0 Buna seara, In cazul demisiei este posibil sa nu merg la serviciu in perioada de preaviz? Sau daca merg, pot sa merg la program mai scurt? Ce spune ... (vezi toată discuția)
Contract munca , demisie costilar costilar Daca imi depun demisia cat timp sunt obligat sa mai vin la servici? (vezi toată discuția)