avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 436 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Conducere auto inmatriculat in alta tara
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Conducere auto inmatriculat in alta tara

Buna ziua,

am cumparat pe numele sotiei un autoturism inmatriculat in Spania. Cu contract de vanzare/cumparare, etc.
Având acte valabile, până mi-a venit rândul la RAR, am mai condus inclusiv eu mașina aceasta.

Am fost oprit de niște polițiști de la rurală pe motiv că nu aveam lumina de întâlnire aprinsă. Nu am fost de acord cu acuzația, așa că, după ce le-am prezentat actele, am părăsit locul.

Ulterior am primit acasă amendă pentru lipsa luminilor de întâlnire și - ! pentru faptul că nu aveam procură pentru a putea conduce acea mașină.

Menționez că, deși nu are importanță, nu mi s-au cerut aceste documente când am fost oprit. Desigur, nici nu le aveam.

În concluzie, o mașină cumpărată din străinatate pe numele soției, necesită o procură notarială ca să o pot conduce?

Mulțumesc,
Cel mai recent răspuns: cipito , utilizator 23:08, 19 August 2014
@ynocentta
[...]soferul a prezentat un contract de vanzare cumparare din care nu rezulta ca acesta=soferul detine drept legal asupra bunului mobil.

Stimata @ynocentta, permiteti-mi sa ma retrag, ma declar invins, nu mai am argumente!

Ultima modificare: Luni, 28 Aprilie 2014
DlGoe, utilizator
Va multumesc pentru raspunsuri.
Am sa reformulez succint:

- masina cumparata de mine pe numele sotiei, cu numere si acte valabile, de Spania.
- masina a fost programata la RAR in vederea inmatricularii, termen: peste 30 de zile sa zicem.
- in intervalul de timp cumparare / RAR, am condus masina.
Am prezentat actele de vanzare/cumparare incheiate la Pitesti si restul documentelor, pe toate figura proprietarul din Spania sau sotia.

Agentul nu mi-a solicitat ( desi oricum nu le aveam ) documente de imputernicire.

Sunt casatorit, avem acelasi domiciliu, singura diferenta fata de situatia de acum, cand ocazional mai conduc masina sotiei, este ca atunci masina era inscrisa in circulatie in alta tara.

Intre timp am aflat ca toate persoanele care detin masini inmatriculate in Bulgaria trebuie sa aiba imputernicire. Totusi, situatia mea nu e exact aceeasi.

Procesul verbal a fost deja contestat si anulat, insa doream sa fac o plangere penala pentru ca in loc de acuzatia initiala ( ca nu am luminile aprinse pe un drum european ) acasa m-am trezit cu amenda si pentru ca nu am procura, adica am urcat la 825 de lei. Sa nu mai spun de timpul pierdut samd.
Ultima modificare: Joi, 1 Mai 2014
cipito, utilizator
In viata de zi cu zi, daca conduc masina sotiei, nu am auzit sa fie nevoie de procura notariala, fiindca asta au cerut agentii.
De asemenea, am mai multe masini proprietate inchiriate cu ctr la Finante catre firma si conduse de angajatii firmei, nu s-a cerut niciodata procura sa conduca soferii masinile.

Ma intereseaza - si cred ca asa e - daca agentii au facut exces de zel. Oricum au facut, pentru ca nici nu mi-au solicitat astfel de documente.
@cipito
Ati inteles perfect cum sta treaba! Nici chiar in Rromania nu ai nevoie de vreo hartie pt. a conduce masina sotiei, sotia masina sotului, copilul masina parintilor, etc, etc. A fost un abuz al unor [autocenzurat] de la circulatie.
Contestati in instanta procesul verbal.
Pt. mai multe lamuriri va trimit un mesaj privat.
Multumesc, intr-adevar, am castigat procesul.
Am facut agentului si o plangere penala pentru abuz, pentru ca nici macar nu s-a discutat despre proprietarul masinii etc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Speta achizitionare masina proprietar german decedat bianca260 bianca260 Buna ziua, Intentionez sa cumpar o masina al carei proprietar, cetatean german care a decedat in luna Octombrie 2013.Are urmatoarele acte: - talonul si ... (vezi toată discuția)
Urgent - contract de vanzare-cumparare auto ana.ana ana.ana Buna, Situatia este urmatoarea: o persoana fizica romana stabilita in Spania isi imputerniceste fratele sa ii vanda masina; fratele face un contract de ... (vezi toată discuția)
Automobil ale2012 ale2012 daca nu sunt proprietar de autoturism si nu vreau sa trec in alta tara pot sa conduc autoturismul care este inmatriculat si cu acte in regula? (vezi toată discuția)