avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 350 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Funcţionarii publici şi ... Mutarea functionarului public pe un post temporar ...
Discuție deschisă în Funcţionarii publici şi problemele lor juridice

Mutarea functionarului public pe un post temporar vacant

Buna ziua!
Exista posibilitatea mutarii unui functionar public care ocupa un post temporar vacant, pe un post tot temporar vacant din cadrul aceleiasi institutii la un alt compartiment cu posibilitatea prelungirii astfel a raporturilor de serviciu cu inca o luna?
Ma gandesc la o mutare cu acordul functionarului public...eventual?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 09:02, 7 Aprilie 2018
Condițiile în care se fac mutarea definitivă și cea temporară nu sunt prevăzute la alineatul 1 al art. 91 din Legea nr. 188/1999, iar alineatul 5 este o situație de excepție.

Repet, art. 91 din Legea nr. 188/1999 prevede faptul că mutarea are loc pe o funcție publică vacantă, nu temporar vacantă și nici măcar pe o funcție publică.

Dacă prevederea legală s-ar fi referit la mutarea pe o funcție publică, deci dacă legiuitorul nu ar fi distins după cum această funcție este vacantă sau temporar vacantă, atunci nici nouă nu ne-ar fi fost permis să distingem. Însă legiuitorul a distins și s-a referit în mod expres la mutarea pe o funcție publică vacantă. Mai jos este art. 91, alin. (2), alin. (3) și alin. (4) din Legea nr. 188/1999, în care am accentuat funcția pe care se face mutarea.
Art. 91
...........................
(2) Mutarea definitivă poate avea loc în următoarele situaţii:
a) când se dispune de către conducătorul autorităţii sau instituţiei publice în care îşi desfăşoară activitatea funcţionarul public pe o funcţie publică vacantă echivalentă, de aceeaşi categorie, clasă şi, după caz, de acelaşi grad profesional, sau pe o funcţie publică vacantă de nivel inferior pentru care sunt îndeplinite condiţiile specifice prevăzute în fişa postului. În cazuri temeinic justificate, mutarea se poate dispune motivat de conducătorul autorităţii sau instituţiei publice, cu repartizarea postului corespunzător funcţiei deţinute de funcţionarul public. În oricare dintre situaţii este necesar acordul scris al funcţionarului public;
b) la solicitarea justificată a funcţionarului public, cu aprobarea conducătorului autorităţii sau instituţiei publice, pe o funcţie publică vacantă echivalentă, de aceeaşi categorie, clasă şi, după caz, la acelaşi grad profesional, sau pe o funcţie publică vacantă de nivel inferior pentru care sunt îndeplinite condiţiile specifice prevăzute în fişa postului;
c) în alte situaţii prevăzute de dispoziţiile legale.
(3) În cazul înalţilor funcţionari publici, mutarea definitivă se poate dispune de persoana care are competenţa legală de numire în funcţia publică, la solicitarea motivată a înaltului funcţionar public şi cu aprobarea conducătorului autorităţii sau instituţiei publice în care se găseşte funcţia publică de conducere ori de execuţie vacantă pe care urmează a fi mutat definitiv, cu îndeplinirea condiţiilor specifice prevăzute pentru funcţia publică respectivă.
(4) Mutarea temporară pe o altă funcţie publică se dispune motivat, în interesul autorităţii sau instituţiei publice, de către conducătorul autorităţii ori instituţiei publice, pe o funcţie publică vacantă echivalentă, de aceeaşi categorie, clasă şi, după caz, de acelaşi grad profesional, pentru care sunt îndeplinite condiţiile specifice prevăzute în fişa postului sau, după caz, cu repartizarea postului corespunzător funcţiei deţinute de funcţionarul public, pentru o perioadă de maximum 6 luni într-un an calendaristic.
................

După cum vedeți, în tot textul este vorba despre funcțiile publice vacante. Nu este vorba despre funcții publice la modul general și nici despre funcții publice temporar vacante. Dacă aveți un alt argument legal, îl voi citi cu atenție.
Ultima modificare: Luni, 5 Mai 2014
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Buna seara. Doamna, cu tot respectul, cititi si Dvs. ce ati scris in mesajul anterior si o sa vedeti ca, probabil din graba, ati facut niste afirmatii care nu au nicio noima.
Dacă prevederea legală s-ar fi referit la mutarea pe o funcție publică, deci dacă legiuitorul nu ar fi distins după cum această funcție este vacantă sau temporar vacantă

Dar la ce s-a referit legiuitorul la art. 91 din Statutul FUNCTIONARILOR PUBLICI, daca nu la mutarea pe o functie publica?La functii contractuale in niciun caz, pentru ca acestea sunt reglementate in Codul muncii.
Tocmai pentru ca legiuitorul nu a facut la art. 91 alin.(4) distinctia de care aminteati, nici noi, in interpretarea acestor dispozitii legale nu avem dreptul sa facem o asemenea distinctie, pentru ca s-ar încălca principiul de drept potrivit căruia, acolo unde legea nu distinge, nici interpretul acestuia nu poate distinge –ubi lex non distinguit, nec nos distinguere debemus.

Dvs. nu faceți distincție între funcția publică vacantă și funcția publică temporar vacantă. Pentru dvs. toate sunt doar funcții publice, otova, fără clasificări. Ultimul dvs. mesaj, în care îmi interpretați spusele în mod grosier și eronat, confirmă ceea ce am bănuit aseară: nu cunoașteți legislația funcției publice și nu aveți absolut nicio legătură cu acest domeniu.

Mutarea definitivă și mutarea temporară pot fi făcute doar pe funcții publice vacante. Doamna care a deschis această discuție a întrebat dacă se poate muta pe o funcție publică temporar vacantă. Ca să puteți avea o opinie cu privire la întrebarea doamnei ar fi trebuit ca, în primul rând, să știți care este diferența dintre o funcție publică vacantă și o funcție publică temporar vacantă.

Răspunsul la întrebarea utilizatoarei este ”nu” pentru că, pe de o parte, art. 91 din Legea nr. 188/1999 prevede că mutarea se poate face doar pe o funcție publică vacantă, iar, pe de altă parte, art. 4 din aceeași lege prevede că ocuparea unei funcții publice temporar vacante se poate face numai prin redistribuire sau prin concurs.

Pentru că sunteți utilizator nou înregistrat, îmi permit să vă spun un aspect important: nimănui nu îi plac, aici, răspunsurile eronate. Mai important decât orgoliul nostru de a nu vedea alții că am răspuns greșit este persoana care pune întrebarea. Utilizatorii nu pleacă de pe forum cu răspunsuri greșite. De aceea, vă rog să răspundeți, de acum înainte, numai la întrebări din domenii pe care le cunoașteți. Mulțumesc anticipat!
Tinand cont ca art.4 din L188/1999 prevede ca ocuparea unei funcții publice temporar vacante se poate face numai prin redistribuire sau prin concurs, este evident ca nu poate fi ocupata o astfel de functie temporara si prin mutare. Si eu am facut aceeasi greseala ca d-l Ribes, nevazand continutul art. 4 din L188/1999 Dar acum este evident ca nu se poate realiza o astfel de mutare la care face referire initiatoarea topicului, iar d-na Gabriela Pintea are dreptate, ca de obicei de altfel... :D
Cred ca eventual s-ar putea face o redistribuire si deci nu o mutare (sper sa nu gresesc :D), dar care din pacate poate fi dispusa doar de ANFP.

M-am lamurit! Va multumesc mult pentru raspunsuri. In concluzie NU se poate face mutarea deoarece postul este temporar vacant.
As avea totusi inca o intrebare: Se poate face o mutare definitiva a functionarului de pe o functie publica ocupata temporar pe un o functie publica vacanta?
Ultima modificare: Miercuri, 7 Mai 2014
Diamondia, utilizator

Alte discuții în legătură

Functionar public mariaioan mariaioan Buna ziua imi puteti spune daca in cf cu legislatia actuala, un functionar public pe o functie temporar vacanta poate fi redistribuit pe o alta functie, de ... (vezi toată discuția)
Mutare post vacant (functie publica )dintr-un serviciu in alt serviciu viocorb@yahoo.com viocorb@yahoo.com cum se poate muta un post vacant ( functie publica) dintr-un serviciu in alt serviciu Ce acte trebuiesc emise si un baza caror articole din L188/1999 (vezi toată discuția)
Mutare temporară funcționar public ElenaMS ElenaMS Sunt funcționar public inspector principal , Spclep. Mi s-a solicitat acordul pt mutare temporară pe o funcție temporar vacantă, urmând a mi se pune la ... (vezi toată discuția)