Condițiile în care se fac mutarea definitivă și cea temporară nu sunt prevăzute la alineatul 1 al art. 91 din Legea nr. 188/1999, iar alineatul 5 este o situație de excepție.
Repet, art. 91 din Legea nr. 188/1999 prevede faptul că mutarea are loc pe o funcție publică
vacantă, nu temporar vacantă și nici măcar pe o funcție publică.
Dacă prevederea legală s-ar fi referit la mutarea pe o funcție publică, deci dacă legiuitorul nu ar fi distins după cum această funcție este vacantă sau temporar vacantă, atunci nici nouă nu ne-ar fi fost permis să distingem. Însă legiuitorul a distins și s-a referit în mod expres la mutarea pe o funcție publică
vacantă. Mai jos este art. 91, alin. (2), alin. (3) și alin. (4) din Legea nr. 188/1999, în care am accentuat funcția pe care se face mutarea.
Art. 91
...........................
(2) Mutarea definitivă poate avea loc în următoarele situaţii:
a) când se dispune de către conducătorul autorităţii sau instituţiei publice în care îşi desfăşoară activitatea funcţionarul public pe o funcţie publică vacantă echivalentă, de aceeaşi categorie, clasă şi, după caz, de acelaşi grad profesional, sau pe o funcţie publică vacantă de nivel inferior pentru care sunt îndeplinite condiţiile specifice prevăzute în fişa postului. În cazuri temeinic justificate, mutarea se poate dispune motivat de conducătorul autorităţii sau instituţiei publice, cu repartizarea postului corespunzător funcţiei deţinute de funcţionarul public. În oricare dintre situaţii este necesar acordul scris al funcţionarului public;
b) la solicitarea justificată a funcţionarului public, cu aprobarea conducătorului autorităţii sau instituţiei publice, pe o funcţie publică vacantă echivalentă, de aceeaşi categorie, clasă şi, după caz, la acelaşi grad profesional, sau pe o funcţie publică vacantă de nivel inferior pentru care sunt îndeplinite condiţiile specifice prevăzute în fişa postului;
c) în alte situaţii prevăzute de dispoziţiile legale.
(3) În cazul înalţilor funcţionari publici, mutarea definitivă se poate dispune de persoana care are competenţa legală de numire în funcţia publică, la solicitarea motivată a înaltului funcţionar public şi cu aprobarea conducătorului autorităţii sau instituţiei publice în care se găseşte funcţia publică de conducere ori de execuţie vacantă pe care urmează a fi mutat definitiv, cu îndeplinirea condiţiilor specifice prevăzute pentru funcţia publică respectivă.
(4) Mutarea temporară pe o altă funcţie publică se dispune motivat, în interesul autorităţii sau instituţiei publice, de către conducătorul autorităţii ori instituţiei publice, pe o funcţie publică vacantă echivalentă, de aceeaşi categorie, clasă şi, după caz, de acelaşi grad profesional, pentru care sunt îndeplinite condiţiile specifice prevăzute în fişa postului sau, după caz, cu repartizarea postului corespunzător funcţiei deţinute de funcţionarul public, pentru o perioadă de maximum 6 luni într-un an calendaristic.
................
După cum vedeți, în tot textul este vorba despre funcțiile publice
vacante. Nu este vorba despre funcții publice la modul general și nici despre funcții publice temporar vacante. Dacă aveți un alt argument legal, îl voi citi cu atenție.