Buna ziua!
Exista posibilitatea mutarii unui functionar public care ocupa un post temporar vacant, pe un post tot temporar vacant din cadrul aceleiasi institutii la un alt compartiment cu posibilitatea prelungirii astfel a raporturilor de serviciu cu inca o luna?
Ma gandesc la o mutare cu acordul functionarului public...eventual?
Buna ziua. Stimata Doamna. Va recomand ca, inainte de a trage o concluzie definitiva in sensul ca nu se poate face mutarea pe o functie publica temporar vacanta, va recomand sa solicitati un punct de vedere cu privire la aceasta situatie Agentiei Nationale a Functionarilor Publici, institutia care are competenta legala de a se pronunta în ceea ce priveşte managementul funcţiilor publice şi al funcţionarilor publici.
Buna ziua , am fost destituită din funcția publică în anul 2017, am câștigat procesul în Ianuarie 2018,In data de 21.03.2018 am primit o dispoziție de reintegrare pe funcția anterior deținută,in data de 22.o3.,am primit o alta dispoziție de mutare temporara pe 6 luni intr_o alta instituție ,scriptic pe aceeași funcție,grad, faptic pe un alt post. cu mențiunea că nivelul salarial finnd la jumătate față de dispoziția de reîncadrare. Eu știam că te pot muta temporar,fara că celelalte drepturi să fie afectate.Va mulțumesc anticipat pentru răspuns.
Mutarea temporară pe o altă funcție publică se dispune motivat, în interesul autorității sau instituției publice, de către conducătorul autorității ori instituției publice, pe o funcție publică vacantă echivalentă, de aceeași categorie, clasă și, după caz, de același grad profesional, pentru care sunt îndeplinite condițiile specifice prevăzute în fișa postului sau, după caz, cu repartizarea postului corespunzător funcției deținute de funcționarul public, pentru o perioadă de maximum 6 luni într-un an calendaristic.
Funcționarul public poate refuza mutarea în cadrul altei structuri a autorității sau instituției publice în altă localitate, dacă se află în una dintre situațiile de maijos:
a) graviditate;
b) își crește singur copilul minor;
c) starea sănătății, dovedită cu certificat medical, face contraindicată detașarea;
d) detașarea se face într-o localitate în care nu i se asigură condiții corespunzătoare de cazare;
e) este singurul întreținător de familie;
f) motive familiale temeinice justifică refuzul de a da curs detasarii (n.m., mutării).
Refuzul nejustificat constituie abatere disciplinară.
Functionar public
mariaioan
Buna ziua
imi puteti spune daca in cf cu legislatia actuala, un functionar public pe o functie temporar vacanta poate fi redistribuit pe o alta functie, de ... (vezi toată discuția)