1. Eu lucrez cu materialul clientului, ce ati intrebat aia v-am raspuns. Daca nu am ghicit intentia dvs., imi cer scuze! Incerc sa raspund in continuare la intrebarile dvs.
2. Ce nu am inteles eu de la dvs:
- ce legatura are delegatul cu programul unitatii dvs.?
- ziceti ca programul este facut de conducere (banuiesc ca e vorba de conducerea de la sediu), atunci trebuie respectat.
3. Daca lucrati in comert atunci va dati seama ca in zilele de sarbatoare actvitatea merge bine si se poate lucra in conditii de ore suplimentare care vor fi retribuite conform Codului muncii ( v. art.117-121 si 137(2)) sau CCM aplicabil unitatii dvs.
4. Va redau art.137(2) din Codul muncii:
(2) In cazul in care, din motive justificate, nu se acorda zile libere, salariatii beneficiaza, pentru munca prestata in zilele de sarbatoare legala, de un spor la salariul de baza ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru.
5. Si va mai dau din Codul muncii:
Art. 113. - (1) Modul concret de stabilire a programului de lucru inegal in cadrul saptamanii de lucru de 40 de ore, precum si in cadrul saptamanii de lucru comprimate va fi negociat prin contractul colectiv de munca la nivelul angajatorului sau, in absenta acestuia, va fi prevazut in regulamentul intern.
(2) Programul de lucru inegal poate functiona numai daca este specificat expres in contractul individual de munca.
6. Direct la intrebarea dvs. va raspund: da, angajatorul va poate chema la serviciu si in zilele de sarbatoare legala sau sambata si duminica daca interesele firmei (deci si ale angajatilor) o cer dar cu respectarea prevederilor din Codul muncii privind timpul de munca, munca suplimentara si munca in zilele de sarbatoare legala.
Raspunsul dumneavoastra de acum si cel de inainte referitor la semnarea condicii,este mai mult decat argumentat,lucru care imi va folosi maine in sedinta pe care acest delegat(pentru 2 luni in orasul nostru)o va tine referitor la nerespectarea de catre unii a programului de week-end(si care nu se refera numai la zile de sarbatoare legala).Programul a fost stabilit de la sediu iar vina acestui manager nu e alta decat ca el reprezinta patronatul.Repet,programul functioneaza asa de 3 luni,iar compania nu a respectat niciodata compensatiile expuse de dumneavoastra mai sus,desi a fost vizitata de cateva ori si de ITM.Mai mult decat atat,programul de munca inegal nu este specificat in CIM,iar CCM pe unitate nu cred sa existe(nici eu,si nici alti colegi care au peste 10 ani vechime nu au auzit de asa ceva),in conditiile in care aceasta companie romaneasca de prestigiu are probabil peste 2000 de angajati.
Codul muncii:
Art. 224. - (1) La angajatorii la care sunt încadraţi mai mult de 20 de salariaţi şi dacă nici unul nu este membru de sindicat, interesele acestora pot fi promovate şi apărate de reprezentanţii lor, aleşi şi mandataţi special în acest scop.
(2) Reprezentanţii salariaţilor sunt aleşi în cadrul adunării generale a salariaţilor, cu votul a cel puţin jumătate din numărul total al salariaţilor.
Art. 236. - (1) Contractul colectiv de muncă este convenţia încheiată în formă scrisă între angajator sau organizaţia patronală, de o parte, şi salariaţi, reprezentaţi prin sindicate ori în alt mod prevăzut de lege, de cealaltă parte, prin care se stabilesc clauze privind condiţiile de muncă, salarizarea, precum şi alte drepturi şi obligaţii ce decurg din raporturile de muncă.
(2) Negocierea colectivă este obligatorie, cu excepţia cazului în care angajatorul are încadraţi mai puţin de 21 de salariaţi.
Stiti sa aveti cel putin reprezentanti ai salariatilor? La 2000 de angajati si firma cu peste 10 ani vechime, imi pare personal improbabil sa nu fi fost incheiat un contract colectiv de munca.
Cum spunea colega mea @grace_r, o asa firma nu risca sa aiba probleme cu institutiile statului. Trebuie sa aiba si CCM si Regulament intern dar nu vi le-au dat si dvs., salariatilor, sa luati la cunostinta de ele. Mi se pare dubioasa treaba asta!
Regulament intern exista.CCM la nivelul unitatii,nu exista,lucru constatat si de inspectorii ITM in luna martie.