avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 226 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... contract de comodat autentificat sau superficie?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

contract de comodat autentificat sau superficie?

Detin un teren intravilan pe care vreau sa amplasez un SKID GPL,M-am prezentat la Primaria de domiciliu pentru a solicita un certificat de urbanism cu toate documentatiile necesare obtinerii acestuia ,printre care si un contract de comodat autentificat intre mine ca propietar al terenului si firma mea.Cand am fost sa ridic certificatul mi s-a spus ca acel contract de comodat autentificat nu este bun si trebuie sa aduc si un contract de superfice(care costa in jur de 700-800 ron fata de 150 ron comodatul). Considerati ca este necesar in cazul meu acest contract? Exista o baza legala care impune asta? s-au bete-n roate ca la noi?Va multumesc!
Ultima modificare: Marți, 29 Aprilie 2014
BratuIon, utilizator
Cel mai recent răspuns: BratuIon , utilizator 16:22, 29 Aprilie 2014
Se impune incheierea unui contract de superficie.

Superficia
Art. 693
Noţiune
(1) Superficia este dreptul de a avea sau de a edifica o construcţie pe terenul altuia, deasupra ori în subsolul acelui teren, asupra căruia superficiarul dobândeşte un drept de folosinţă.
(2) Dreptul de superficie se dobândeşte în temeiul unui act juridic, precum şi prin uzucapiune sau prin alt mod prevăzut de lege. Dispoziţiile în materie de carte funciară rămân aplicabile.


(3) Superficia se poate înscrie şi în temeiul unui act juridic prin care proprietarul întregului fond a transmis exclusiv construcţia ori a transmis terenul şi construcţia, în mod separat, către două persoane, chiar dacă nu s-a stipulat expres constituirea superficiei.
(4) În situaţia în care s-a construit pe terenul altuia, superficia se poate înscrie pe baza renunţării proprietarului terenului la dreptul de a invoca accesiunea, în favoarea constructorului. De asemenea, ea se poate înscrie în favoarea unui terţ pe baza cesiunii dreptului de a invoca accesiunea.
Este vorba despre un contract de superficie avand in vedere ca va trebui sa turnati o platforma betonata deci nu se pune problema unei constructii temporale.
Multumesc!
Multumesc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Superficie costache-d costache-d Buna ziua. Va rog sa ma ajutati , am o casa cumparata pe legea 112, am un Contract de Inchiriere pe curte (curtea este la comun cu o familie) cu icral Titan ... (vezi toată discuția)
Restituire teren marcel.damaschin marcel.damaschin Daca o persoana dobandeste pe cale judecatoreasca dreptul de proprietate a unui teren de sub constructia altuia, ambii fiind persoane de drept privat, care ... (vezi toată discuția)
Dreptul de a construi pe terenul altuia BiancaTudose BiancaTudose As avea o intrebare: se poate construi o casa pe terenul altei persoane, iar aceasta persoana din urma sa devina proprietar? Multumesc (vezi toată discuția)