avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 509 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Contract colectiv de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Contract colectiv de munca

Am o intrebare legat de urmatoarea speta:

Sindicatul si Administratia negociaza noul CCM+cresteri salariale.
La nivel de cresteri salariale se convine: - grupa a-xx lei - grupa b-xx lei+xx% - grupa c-xx%
Totul e semnat...

Enormal ca pentru grupele b si c procentul sa nu se acorde conform negocierilor din contract ci cum doreste conducerea fiecarui departament....la unii mai mult, la altii mai putin, la altii ce sa negociat, la altii deloc?

Daca cresterile salariale se acorda in urma unor negocieri sindicale, si au loc pe fiecare grupa in parte existenta in companie, nu ar trebui sa se acorde exact ce sa negociat...?

Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:08, 30 Aprilie 2014
1. Potrivit prinicpiului libertatii de vointa contractuale, partile contractante pot stabili de comun acord modul cum fac cresterile salariale - per total, per departament/serviciu/birou etc.

2. Daca ccm s-a semnat si a intrat in vigoare, atunci angajatorul are obligatia de a acorda drepturile care sunt prevazute in acesta.
...deci angajatorul trebuie sa respecte acordul semnat o data cu noul CCM si sa acorde MINIM ce s-au obligat in fata sindicatului?

Exista vreun cadru legal care sa ii oblige, tinand cont ca vb de cazuri individuale?

Multumesc!
Art.40 C.mun.
(2) Angajatorului in revin, in principal, urmatoarele obligatii:
...
c) sa acorde salariatilor toate drepturile ce decurg din lege, din contractul colectiv de munca aplicabil si din contractele individuale de munca;
....
Ok...am inteles....in cazul nostru conducerea sustine ca are de fapt un buget pe departamente si fiecare va primi dupa performante... "bunul plac, ochi frumosi, grade de rudenii sau vecinatate" ...desi in urma negocierilor am primit email de informare in care se specificau maririle si carei grupe se adreseaza....deci nu ramane decat sa cerem respectarea negocierilor in instanta!

Multumesc!
...sper ca nu trebuie sa fiu membru in sindicat ca sa am parte de ceea ce negociaza ei?

Alte discuții în legătură

Marire salariala anual daniela ivan daniela ivan Buna ziua, in multinationala la care lucrez se fac evaluari anuale ce dul la cresteri salariale. Acum 2 ani fiind in medicalul de dupa sarcina (cu o luna ... (vezi toată discuția)
Act aditional la ccm Mitzi76 Mitzi76 Am o intrebare. In unitatea noastra, ca act aditional la CCM se semneaza o nota comuna administratie-sindicat. Exista doua sindicate, din care unul ... (vezi toată discuția)
Reducere salarii , legal??? Monica H. Monica H. o societate privata, poate dispune reducerea salariilor mai mari de 1500 lei cu 5-10%???? in ce baza? este legal?? atat timp cat la nivel de societate exista ... (vezi toată discuția)