avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 224 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... cuantum somaj
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

cuantum somaj

- am lucrat din 2006-2012 continuu la aceeasi firma
- 2012-2014- concediu de crestere a copilului
- in 2014 cand trebuia sa revin la servici, unitatea respectiva s-0a inchis si am intrat in somaj.am depus actele de somaj si mi s-a stabilit un cuantum de 420 lei/luna.din cate mi-au zis cei de acolo ,media salariului pe ultimele 12 luni este de 885 lei. in cartea de munca am avut intre 800-950 iar eu luam in mana aproximativ 650 lei. somajul nu se calculeaza la suma din acte? contributia la stat nu a fost raportata la suma din cartea de munca?as vrea sa stiu daca mi s-a stabilit corect acest cuantum de 420 lei..pe o perioada de 9 luni. va multumesc anticipat !!!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 15:28, 30 Aprilie 2014
art.39 din Legea 76/2002:
(2)Cuantumul indemnizatiei de somaj prevazute la alin. (1) este o suma acordata lunar si in mod diferentiat, in functie de stagiul de cotizare, dupa cum urmeaza:
a)75% din valoarea indicatorului social de referinta in vigoare la data stabilirii acestuia, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin un an;
b)suma prevazuta la lit. a) la care se adauga o suma calculata prin aplicarea asupra mediei salariului de baza lunar brut pe ultimele 12 luni de stagiu de cotizare, a unei cote procentuale diferentiate in functie de stagiul de cotizare.
(3)Cotele procentuale diferentiate in functie de stagiul de cotizare, prevazute la alin. (2) lit. b), sunt:
a)3% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 3 ani;
b)5% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 5 ani;
c)7% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 10 ani;
d)10% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 20 de ani.

In speta, indemnizatia de somaj are o valoare de 500 lei x 75 % + media salariului de baza lunar brut pe ultimele 12 luni de stagiu de cotizare x cota procentuala aferenta stagiului de cotizare = 375 lei + media salariului de baza lunar brut pe ultimele 12 luni de stagiu de cotizare x cota procentuala aferenta stagiului de cotizare =

375 lei + 885 lei x cota procentuala aferenta stagiului de cotizare = 375 lei + 885 lei x 5% = 375 lei + 44 lei = 419 lei
din cunostintele mele somajul reprezinta 65% din venitul dumneavoastra, cred ca este corect calculat.
Cuantumul indemnizaţiei de şomaj nu are cum sa reprezinte 65% din venit.
El se acordă în funcţie de stagiul de cotizare, după cum urmează:
- 75% din valoarea indicatorului social de referinta în vigoare la data stabilirii acestuia, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin un an;
- suma prevazuta mai sus la care se adauga o suma calculata prin aplicarea asupra mediei salariului de baza lunar brut pe ultimele 12 luni de stagiu de cotizare, a unei cote procentuale diferenţiate în funcţie de stagiul de cotizare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Somaj Grigorie Palama Grigorie Palama La 15 anii vechime plus salariul brut 1525 cât îmi revine șomajul pe luna (vezi toată discuția)
Indemnizatie somaj tig tig Buna ziua, Cum se calculeaza indemnizatia de somaj? exista limite min/max (vezi toată discuția)
Cum calculez corect indemnizatia de somaj in 2013 Alin822 Alin822 Buna ziua, doresc sa stiu si eu cum pot calcula in mod corect valoarea indemnizatiei de somaj, daca am avut 804 lei pe cartea de munca timp de 3 ani, toate ... (vezi toată discuția)