avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 399 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Cerere incetare CIM cu acordul partilor neaprobata
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Cerere incetare CIM cu acordul partilor neaprobata

Buna ziua,

Va rog sa ma ajutati cu o parere.
In cazul in care un angajat trimite catre angajator prin fax cerere de incetare Cim cu acordul partilor, iar angajatorul din motive obiective nu aproba cererea cum se aduce la cunostinta angajatului ca cererea nu a fost aprobata si se cere respectarea preavizului de catre angajat.
Mentionez ca angajatul nu poate fi contactat telefonic.
In cazul in care angajatul nu se prezinta la serviciu in data cu care a cerut incetarea cim, se va proceda la pontarea acestuia cu absente nemotivate si cercetare disciplinara urmand incetarea cim disciplinar.

Multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 10:54, 11 Decembrie 2018
Conform art.81 (4) Termenul de preaviz este cel convenit de parti in contractul individual de munca sau, dupa caz, cel prevazut in contractele colective de munca aplicabile si nu poate fi mai mare de 20 de zile lucratoare pentru salariatii cu functii de executie, respectiv mai mare de 45 de zile lucratoare pentru salariatii care ocupa functii de conducere.

Aici aveti dreptate , eu am luat in consideratie cim de la noi din firma unde avem 30 zile pentru functii de conducere si 15 zile pentru ceilalti. Va contrazic ,insa,in legatura cu cererea depusa de salariat, art.55(b) inseamna "cu acordul partilor", adica atat salariatul trebuie sa fie de acord cu incetarea c.i.m cat si angajatorul si anume la o data stabilita de comun acord.

Art.55 (b)
Contractul individual de muncă poate înceta astfel:

b) ca urmare a acordului părţilor, la data convenită de acestea;

Eu inteleg ca trebuie sa fie de acord ambele parti atat cu incetarea c.i.m cat si cu data incetarii. ;)

1. Nu vad ce sa contraziceti , intrucat nu cred ca am facut o afirmatie neconforma cu legislatia.

2. Dvs ati mentionat :
Salariatul a depus o cerere de incetare a c.i.m ,iar angajatorul poate inchide contractul (daca este de acord) cu 55 (b) sau 81 alin.1 (cu preaviz) sau alin. 7 (fara preaviz)

In acest sens, intrebarea era care este temeiul de drept al recalificarii de catre angajator a cererii salariatului din incetare a c.i.m. cu acordul partilor in cerere de demisie?

Ultima modificare: Miercuri, 30 Aprilie 2014
Cornel Vasile, Consilier juridic
Am sa inchei aceasta discultie cu urmatoarea afirmatie si anume salariatul poate depune o cerere de incetare a c.i.m si poate ajunge la o intelegere cu angajatorul ca acesta sa se inchele conform art55 (b) adica ambele parti sa fie de acord inclusiv cu data incetarii, legea este mai mult decat clara in acest sens. Daca una din parti nu este de acord si nu se ajunge la o intelegere atunci c.i.m nu poate fi inchis cu 55 (b) si atunci Codul Muncii prevede clar care sunt articolele prin care se poate inchide c.i.m.
Cred ca utilizatorul care a postat subiectul are acum suficiente informatii ca sa stie ce se poate intampla.
Multumesc
Buna seara.
Eu am formulat o cerere de încetare contract de muncă, după 20 zile. De exemplu am formulat cerere pe data de 05.12.2018 cu dorirerea încetării pe data de09.01.2019 ( intenția mea era de a obinte cu acordul partilor) .in cerere nu am specificat articole 55 lit b
Angajatorul poate emite pe data de 10.12.2018 o decizie de incetare cu articolul 81 alin 7?

Cornel Vasile a scris:

Cred ca discutia se purta pe alt subiect si nici nu vad unde este mentionat ca salariatul impune ceva angajatorului.

Durata maxima
a termenului de preaviz in cazul demisiei este alta. Vedeti art.81 alin.4 C.mun. care nu impune decat durata maxima a preavizului si nicidecum o durata fixa prestabilita.

Salariatul nu are nicio obligatie sa stea in preaviz .

Alte discuții în legătură

Incetare perioada proba The-Borg The-Borg Buna seara, Am un CIM cu o firma, pe perioada determinata de un an incepand cu data de 27.06.2016 si perioada de proba de 90 zile calendaristice. Doresc sa ... (vezi toată discuția)
Demisie la zi criistiina criistiina Mai exista demisie la zi? pot folosi aceasta cerere? Subsemnatul ________________ domiciliat in __________ , Str. _________________, identificat cu C.I. ... (vezi toată discuția)
Demisie articol din codul muncii mariamarineci mariamarineci Buna ziua, In ce conditii poate inceta un cim conform art 55 lit b si in ce conditii poate incetat conform art 81 al 7? Va multumesc! (vezi toată discuția)