avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 257 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... demisie la zi
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

demisie la zi

Mai exista demisie la zi?
pot folosi aceasta cerere?

Subsemnatul ________________ domiciliat in __________ , Str. _________________, identificat cu C.I. seria XR nr. __________, eliberat de ___________ la data de ___________, CNP ______________, avand functia de _____________ la SC _____________ SRL ________, in temeiul art. 55, litera b din Legea nr. 53 / 2003 privind Codul Muncii, va rog respectuos sa imi aprobati incetarea activitatii din motive personale prin acordul partilor, incepand cu data de _____________.

Va multumesc .
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 16:57, 14 Ianuarie 2012
1. Asta nu e demisie este incetarea contractului individual de munca (CIM) cu acordul partilor (art.55b din Codul muncii).

2. - Problema este daca angajatorul este de acord cu incetarea CIM sau cu data incetarii acestuia.
- Era bine daca discutati inainte cu angajatorul si sa picati de acord asupra datei incetarii CIM.

3. Demisia este prevazuta la art.81 din Codul muncii:

Art. 81
(1) Prin demisie se intelege actul unilateral de vointa a salariatului care, printr-o notificare scrisa, comunica angajatorului incetarea contractului individual de munca, dupa implinirea unui termen de preaviz.

(2) Angajatorul este obligat sa inregistreze demisia salariatului. Refuzul angajatorului de a inregistra demisia da dreptul salariatului de a face dovada acesteia prin orice mijloace de proba.

(3) Salariatul are dreptul de a nu motiva demisia.

(4) Termenul de preaviz este cel convenit de parti in contractul individual de munca sau, dupa caz, cel prevazut in contractele colective de munca aplicabile si nu poate fi mai mare de 20 de zile lucratoare pentru salariatii cu functii de executie, respectiv mai mare de 45 de zile lucratoare pentru salariatii care ocupa functii de conducere.

(5) Pe durata preavizului contractul individual de munca continua sa isi produca toate efectele.

(6) In situatia in care in perioada de preaviz contractul individual de munca este suspendat, termenul de preaviz va fi suspendat corespunzator.

(7) Contractul individual de munca inceteaza la data expirarii termenului de preaviz sau la data renuntarii totale ori partiale de catre angajator la termenul respectiv.

(8) Salariatul poate demisiona fara preaviz daca angajatorul nu isi indeplineste obligatiile asumate prin contractul individual de munca.
Nu a exista niciodata notiunea de ”demisie la zi” ... daca doriti o incetare a c.i.m. fara preaviz , aveti urmatoarele posibilitati :
- art.31 alin.3 C.mun. : Pe durata sau la sfarsitul perioadei de proba, contractul individual de munca poate inceta exclusiv printr-o notificare scrisa, fara preaviz, la initiativa oricareia dintre parti, fara a fi necesara motivarea acesteia.

- art.55 lit.b C.mun. : incetarea c.i.m. cu acordul partilor. Efectele acordului cu privire la încetarea contractului de muncă se vor produce la data realizării lui sau la data stabilită de părţi.

- art.81 alin.7 C.mun. : demisia fara preaviz, aplicabil in cazul in care angajatorul renunta total la termenul de preaviz

- art.81 alin.8 C.mun.: demisia fara preaviz, aplicabil in cazul in care angajatorul nu isi indeplineste obligatiile asumate prin contractul individual de munca.

In speta, dvs ati solicitat incetarea c.i.m. cu acordul partilor si nu prin demisie ....

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Incetare perioada proba The-Borg The-Borg Buna seara, Am un CIM cu o firma, pe perioada determinata de un an incepand cu data de 27.06.2016 si perioada de proba de 90 zile calendaristice. Doresc sa ... (vezi toată discuția)
Demisie fara preaviz ataela1 ataela1 Buna ziua,am un angajat care vrea sa si dea demisia la zi\\"\\" dupa cum se exprima el. In CIM este prevazuta o perioada de preaviz de 20 zile. Cum procedez ... (vezi toată discuția)
Stimulent de insertie elizaelena1994 elizaelena1994 Buna ziua. In acest moment lucrez la o firma, si vreau sa demisionez in curand. Acum iau stimulent de insertie. Exista vreo metoda , sa nu stau in preaviz? Mi ... (vezi toată discuția)