Buna ziua,
Sunt angajata de 4 ani si 4 luni la SC in cauza, in ultimii 2 ani ocupand postul de director departament.
In urma cu o saptamana mi s-a cerut verbal sa-mi dau demisia, pe motiv ca nu mai e dispus sa ma plateasca pentru activitatea desfasurata in firma, cerere pe care am refuzat-o. Pe 30 aprilie am fost chemata de catre asociatul majoritar si intrebata cum doresc sa inchei colaborarea: prin acordul partilor sau prin desfiintarea postului. Am raspuns din nou ca nu imi dau demisia. Asociatul a hotarat desfiintarea postului, punandu-mi in vedere ca voi primi doar 15 zile preaviz si ca de luni 04.05.2009 nu mai am ce cauta in societate. Precizez ca pana la sfarsitul zilei de 30.04 nu mi s-a inmanat nici o hotarare scrisa cu privire la desfiintarea postului.
As dori sa stiu care este procedura legala de desfiintare a postului si ce cai legale de aparare a drepturilor am.
Va multumesc.
1. Trebuie sa existe o hotarare a Administratiei prin care se desfiinteaza locul de munca respectiv.
2. Vi se va face o instiintare in scris prin care vi se anunta desfiintarea postului si acordarea unui preaviz de 20 de zile lucratoare (art.74(2) din CCMUNN pe anii 2007-2010).
3. Dupa expirarea preavizului se va emite decizia de concediere din care veti primi un exemplar. Concedierea se va face cu art.65(1) din Codul muncii. De la data comunicarii deciziei aveti un termen de 30 de zile pentru a ataca decizia in instanta, la Tribunalul din judetul in care aveti domociliul sau resedinta. Fiind litigiu de munca sunteti scutita de taxe.
4. Pana nu primiti in scris instiintarea de preaviz ar fi bine sa va duceti la lucru sa nu va concedieze pentru lipsuri nemotivate.
5. Va redau mai jos din CCMUNN:
ART.74. (2) In cazurile in care unitatea este obligata, potrivit legii, sa acorde un preaviz la desfacerea contractului de munca, durata preavizului va fi de 20 de zile lucratoare.
(3) In perioada preavizului, salariatii au dreptul sa absenteze patru ore pe zi de la programul unitatii, pentru a-si cauta un loc de munca, fara ca aceasta sa afecteze salariul si celelalte drepturi. Orele absentate se pot acorda prin cumul, in conditiile stabilite de angajator.
ART.78. - (1) La incetarea contractului individual de munca din motive ce nu tin de persoana salariatului, angajatorii vor acorda acestuia o compensatie de cel putin un salariul lunar, in afara drepturilor cuvenite la zi.
(2) Prevederile alin. 1 sunt aplicabile atunci cand incetarea contractului individual de munca a intervenit ca urmare unor motive ce nu tin de persoana salariatului.
Va multumesc pentru raspuns, dar as mai avea cateva nelamuriri.
Daca nu imi da un preaviz de 20 de zile lucratoare ci doar 15 calendaristice, ce trebuie sa fac? Se contesta imediat ? S-au se asteapta terminarea preavizului?
In cazul in care sunt in concediu medical inainte de a primi instiintarea cum mi se va aduce la cunostinta aceasta instiintare, prin posta la domiciliul declarat? Concediul medical intrerupe perioada de preaviz?
1. Sa pastrati instiintarea scrisa cu preavizul acordat (este motiv de anulare a deciiziei de concediere - ininstanta). Il puteti atentiona pe angajator ca preavizul este de 20 de zile lucratoare si nu 15. Dvs. veti contesta decizia de concediere cand o veti primi.
2. Concediul medical puteti sa-l luati si inainte si in timpul preavizului. Concediul medical suspenda de drept CIM si deci si preavizul se intrerupe si se prelungeste cu perioada de concediu medical.
Avand in vedere ca mai am un job part time, mai pot beneficia de ajutorul de somaj? Daca nu beneficiez de ajutorul de somaj din aceasta cauza si imi pierd si jobul part time ulterior voi beneficia de acest drept?
Care sunt cazurile in care pot beneficia de ajutorul de somaj? Doar in cazul desfiintarii postului sau si in cazul concedierii?
Va multumesc.
Va citez din Normele de aplicare ale Legii 76/2002:
Art. 15. - (1) ªomerii prevăzuţi la art. 17 din lege, care realizează venituri din activităţi autorizate potrivit legii, vor beneficia de indemnizaţie de şomaj în condiţiile art. 34 alin. (1), respectiv alin. (3) din lege, dacă dovedesc că acele venituri nu depăşesc salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, în vigoare în luna pentru care se face dovada.
(2) Prin activităţi autorizate potrivit legii se înţelege activităţile economice desfăşurate de persoane fizice în mod independent şi de asociaţiile familiale în baza autorizaţiei de funcţionare eliberate conform legii sau exercitarea profesiilor liberale potrivit dispoziţiilor legale speciale, precum şi activităţile desfăşurate în calitate de asociat în cadrul societăţilor comerciale.
Avand in vedere ca dvs. aveti contract individual de munca( cu timp partial), nu veti putea beneficia de indemnizatie de somaj, decat daca incetati acel contract.
Daca nu doriti sa intrati in somaj acum, veti putea beneficia de indemnizatie de somaj daca la data cand veti depune dosarul pentru indemnizatie de somaj veti avea 12 luni lucrate in ultimele 24 luni anterioare depunerii dosarului.