avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 471 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... restructurarea abuziva a postului?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

restructurarea abuziva a postului?

Buna ziua,
Sunt angajata de 4 ani si 4 luni la SC in cauza, in ultimii 2 ani ocupand postul de director departament.
In urma cu o saptamana mi s-a cerut verbal sa-mi dau demisia, pe motiv ca nu mai e dispus sa ma plateasca pentru activitatea desfasurata in firma, cerere pe care am refuzat-o. Pe 30 aprilie am fost chemata de catre asociatul majoritar si intrebata cum doresc sa inchei colaborarea: prin acordul partilor sau prin desfiintarea postului. Am raspuns din nou ca nu imi dau demisia. Asociatul a hotarat desfiintarea postului, punandu-mi in vedere ca voi primi doar 15 zile preaviz si ca de luni 04.05.2009 nu mai am ce cauta in societate. Precizez ca pana la sfarsitul zilei de 30.04 nu mi s-a inmanat nici o hotarare scrisa cu privire la desfiintarea postului.
As dori sa stiu care este procedura legala de desfiintare a postului si ce cai legale de aparare a drepturilor am.
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 17:01, 7 Mai 2009
1. Da este legal. Nu are nici o relevanta ca este zi de lucru sau zi de sarbatoare.
2. Preavizul se da in zile lucratoare, nu calendaristice. Din fericire, luna mai are 20 de zile lucratoare, asa ca este bine scrisa, pana la urma, in instiintare.
3. Actiunea de desfiintare a postului nu este intrerupta de concediul dvs. medical.
Concediul medical suspenda CIM si intrerupe perioada de preaviz cu numarul de zile de concediu medical si avanseaza data concedierii. Daca sunteti in concediu medical nu va mai poate concedia cu data de 01.06.2009 ci mai tarziu.
4. Fiind concediere individuala nu exista obligatia de a va oferi un posibil loc de munca vacant in unitate. Ce spuneti dvs. se refera la concedierea colectiva (art.68-72 din Codul muncii).
5. Perioada de preaviz este cea data de angajator. Aceasta se suspenda si se intrerupe cum am zis mai sus.
Va multumesc pentru lamuriri.
Sa inteleg ca a respectat legea si ca inafara de preaviz societatea nu are nici o alta obligatie fata de mine? Salariu compensatoriu se acorda tot in cazul unei concedieri colective?
1. Eu v-am raspuns punctual numai la intrebarile puse.
2. Ba da, angajatorul are si obligatia sa va acorde cel putin un salariu compensator (si la concedierea individuala si la cea colectiva), conform CCMUNN pe anii 2007-2010:
ART.78. - (1) La incetarea contractului individual de munca din motive ce nu tin de persoana salariatului, angajatorii vor acorda acestuia o compensatie de cel putin un salariul lunar, in afara drepturilor cuvenite la zi.
(2) Prevederile alin. 1 sunt aplicabile atunci cand incetarea contractului individual de munca a intervenit ca urmare unor motive ce nu tin de persoana salariatului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Desfintare post-oferta alt post florenta_22 florenta_22 Buna ziua, Am fost instiintata ca mi s-a restructurat postul in luna iulie,am mai fost o zi la serviciu,apoi am intrat in concediu medical,avand probleme cu ... (vezi toată discuția)
Concediul medical pentru ingrijirea copilului pana la 7 ani intrerupe preavizul? lauraneacsu77 lauraneacsu77 buna ziua sunt insarcinata si in urma cu o luna am anuntat directorul de departament si pe cel de la resurse umane cu privire la aceasta stare de fapt (adev ... (vezi toată discuția)
Preaviz in timpul cm daniela_elena67 daniela_elena67 in perioada in care am fost in CM am fost instiintata ca s-a desfiintat locul de munca si am primit preaviz de 20 zile..TOT IN ACEASTA PERIOADA am gasit loc de ... (vezi toată discuția)