avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 265 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Salariu neplatit
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Salariu neplatit

Buna seara.
Ma confrunt cu o situatie incalcita la fostul loc de munca si as vrea sa stiu cum trebuie sa procedez. Concret, situatia este urmatoarea: in iunie 2013 m-am angajat cu contract de munca pe perioada determinata (un an) la o societate nou infiintata. In septembrie, angajatorul mi-a cerut sa accept modificarea contractului de munca in ceea ce priveste durata muncii, la o fractiune de noma de 2 ore/zi si salariu redus corespunzaor, insa numai in acte, deoarece debutul societatii nu fusese cel scontat si cheltuielile si taxele erau prea mari. Mi s-a pus in vedere ca, in cazul in care nu accept, trebuie sa incheiem colaborarea si cum nu aveam alta varianta, am acceptat la insistentele si promisiunile lor ca va fi doar pentru o perioada foarte scurta(maxim 3 luni). Dupa cele 3 luni, le-am cerut sa revenim la contractul normal, dar nu au fost de acord motivand ca situatia societatii nu s-a imbunatatit simtitor. Apoi, in februarie am plecat in concediu 2 saptamani (cu acrdul angajatorului) si cand m-am intors, pe 01 martie, mi-au spus ca trebuie sa incheiem colaborarea pentru ca salariul meu este "o jucarie prea scumpa " pentru ei si le e teama ca, daca am sa plec pentru ca nu mai accept situatia contractului de 2 ore (in realitate eu lucram 8-12 ore pe zi, inclusiv sambata) as putea sa le iau si clientii. mi-au achitat atunci o parte din salariul pentru ianuarie (care ar fi trebuit platit integral in 05 februarie) si mi-au promis ca saptamana urmatoare voi primi restul de bani ptr ianuarie, iar apoi salariul pe februarie plus inca o luna (considerata preaviz, dar in care nu au dorit sa ma mai prezint la lucru). Am incercat sa mai comunic cu ei la telefon si prin mail-uri, dar am primit un singur mail prin care ma asigurau ca pana la sfarsitul lunii aprilie voi primi toti banii. Azi e ultima zi din aprilie si nu am primit nimic altceva decat promisiuni. In plus, am fost instiintata doar verbal de decizia de a inceta colaborarea. Nu am primit nici un document care sa regleze acest aspect.
Intrebare: e cazul sa ii actionez in justitie? Daca da, ce sanse am si ce risc avand in vedere ca m-am lasat inselata si am acceptat, sub presiune, semnarea acelui act aditional la contract de reducere a duratei de munca si a salariului?
Astept cu interes raspunsul dumneavoastra.
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Sheli , utilizator 20:04, 1 Mai 2014
Art.40 alin.2 C.mun.:
(2) Angajatorului in revin, in principal, urmatoarele obligatii:
....
c) sa acorde salariatilor toate drepturile ce decurg din lege, din contractul colectiv de munca aplicabil si din contractele individuale de munca;
....

Prin urmare, neplata drepturilor salariale poate face obiectul :
- unei sesizari la ITM-ul in raza caruia acel angajator isi are sediul social

In sesizare veti specifica datele dvs de identitate , precum si neregulile savarsite de catre angajatorul dvs in legatura cu relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca . De exemplu, neplata salariului, neinregistrarea demisiei, neplata orelor suplimnetare, neacordarea reapausului saptamanal etc.

ITM-ul va constata incalcarea legislatiei muncii si va putea sanctiona cu avertisment sau cu amenda pe angajator, dar nu-l poate obliga pe angajator sa va plateasca salariile restante.

- unei actiuni in instanta la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca.
Singura autoritate in stat care il poate obliga pe angajator este instanta de judecata. Actiunea se depune la Tribunalul in a carui raza aveti domiciliu sau locul de munca , in termen de 3 ani de la data de cand trebuia sa va plateasca salariile. Actiunea este scutita de plata taxelor judiciare.

- unei proceduri de mediere.
Medierea coflictelor de munca poate interveni atat in faza extraprocesuala (inaintea declansarii unui proces in fata instantelor de judecata) cat si in etapa procesuala (dupa ce s-au formulat cereri de chemare in judecata, apeluri sau recursuri).
Pentru medierea conflictelor individuale de munca sunt aplicabile prevederile art. 73 alin. (2) din Legea nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator, cu modificarile si completarile ulterioare. ( art. 178 (2) din Legea 62/2001 a Dialogului social)
Multumesc pentru raspuns.
Intrebarea este acum: cum pot eu dovedi ca lucram mult peste 2 ore/zi si in fiecare sambata,din moment ce nu exista condica de prezenta sau cartela de inregistrare a intrarilor si iesirilor din unitate. Doar medicii care lucrau zilnic (e vorba de o clinica medicala) sau poate pacientii pot confirma ca ma gaseaua acolo zilnic, de dimineata pana seara. Si daca nu vor sa fie martori? Sau poate schimbul de mail-uri prin care ii tineam la curent cu toate problemele ivite pe parcursul programului de lucru (insa nu stiu daca este proba acceptata in instanta).
O alta nelamurire: eu nu mi-am dat demisia; ei mi-au comunicat ca vor sa incetam contractul si mi-au acordat un preaviz verbal, de o luna de zile, precizand ca nu au pretentia sa mai lucrez nici o clipa, dar ca-mi vor plati salariul negociat, ca si cum as merge la lucru. Nimic nu a fost scris, semnat, inregistrat...
Se poate proba cu martori , daca nu exista evidenţa orelor de muncă prestate de dvs peste program.

Preavizul verbal pentru ce vi l-au dat?
Au spus ca nu au nimic special sa-mi reproseze, doar ca le e teama ca am sa renunt la postul meu si am sa accept oferta concurentei, luandu-le si clientii.... si ca nu au bani sa imi mai plateasca salariul. Desi sunt foarte multumiti de munca mea, prefera sa angajeze o studenta pe care sa o platesca cu jumatate din salariul meu....Aiureli.....

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ore in plus obligatorii!! Mateic90 Mateic90 Pe perioada colaborarii cu angajatorul am prestat ore in plus , nefiind de acord cu acest fapt.Avand neintelegeri la locul de munca , pe data de 30.03.2021 ... (vezi toată discuția)
Buna ziua ! am lucrat in domeniul pariurilor sportive undeva ... elenaauras elenaauras Buna ziua ! Am lucrat in domeniul pariurilor sportive undeva la 7,8 luni ... curând mi-am dat demisia dar nerespectând preavizul de 31 de zile!!! spus de ... (vezi toată discuția)
Plata preavizului cristina2012 cristina2012 Buna ziua, in data de 17.03 mi-a fost comunicat verbal faptul ca voi incheia colaborare cu firma la care lucram. Decizia de concediere mi-a fost comunicata in ... (vezi toată discuția)