Buna ziua,
Tin contabilitate la o societate de comert si am omis inregistrarea in 2013 a unei facturi de servicii in valoare de 400 ron de la furnizori. Am intocmit bilantul pe 2013 si nu mai pot face nici o modificare. Inregistrarea acestei facturi pe cheltuieli in 2013 ar fi determinat incheierea exercitiului financiar cu o pierdere de 250 ron. Omiterea ei genereaza un profit de 150 ron in 2013 si cresterea cheltuielilor cu 400 ron in 2014 - datorita inregistrarii facturii respective in exercitiul curent.
Va rog frumos sa-mi spune-ti daca pot inregistra acesta factura in 2014 si care sunt consecintele (o posibila amenda, sau alceva) in cazul vreunui control.
Va multumesc!
Inregistrarea acestei facturi pe cheltuieli in 2013 ar fi determinat incheierea exercitiului financiar cu o pierdere de 250 ron. Omiterea ei genereaza un profit de 150 ron in 2013
Buna ziua,
Diferenta intre pierdere si profit nu poate fi considerata semnificativa?
Astazi,din intamplare,am dat peste o speta din anul 2012,in care se mentioneaza:" in cazul in care se opteaza pentru corectia erorilor nesemnificative pe seama contului de profit si pierdere, cheltuielile...inregistrate in anul efectuarii corectiei,.. reprezinta cheltuieli nedeductibile,...la calculul profitului impozabil. In functie de aceasta speta,urmeaza sa luati o decizie si anume: fie raman inregistrarile specificate,caz in care acea cheltuiala este nedeductibila fiscal,fie sa folositi contul 1174 si sa depuneti o rectificativa la D101/2013.Speta o puteti gasi pe ANAF/asistenta contribuabili/intrebari frecvente/cod fiscal/impozit profit.
Buna ziua,
Va multumesc frumos pentru raspuns.
Vreau sa mentionez ca este vorba de o firma platitoare de impozit pe venit 3%, deci nu cred ca mai conteaza daca acesta cheltuiala este deductibila sau nu, dar vreau sa va intreb daca puteti sa-mi spune-ti daca pot inchide contul respsctiv de cheltuieli prin 117 si nu prin 121 pentru a nu influenta cheltuielile exercitiului curent, si daca in acest caz este nevoie sa fac referire la aceasta inregistrare in vreo nota explicativa la intocmirea bilantului.
Va multumesc si astept raspunsul dvs.
Dace faceti 1174=401 in locul inregistrarilor anterioare,trebuie sa acoperiti aceasta pierdere, cu prioritate ,din profitul anului 2014. In aceasta situatie,conform pct.63 alin.(7),trebuie sa prezentati in notele explicative la situatiile financiare pe anul 2014,informatii despre aceasta eroare.